Geen aanvraag Roze Lintje dit jaar

Er zal dit jaar geen Roze Lintje bij Borstkankervereniging Nederland worden aangevraagd door de ziekenhuizen in de OncoZON-regio*, waar ook het Catharina Ziekenhuis onder valt. Het lintje wordt jaarlijks uitgereikt aan ziekenhuizen die voldoen aan de criteria voor patiëntgerichte borstkankerzorg. De aanvraag gaat echter gepaard met een hoge administratieve last en het keurmerk heeft tegenwoordig nog maar een beperkt onderscheidend vermogen.

Het niet aanvragen van het Roze Lintje neemt natuurlijk niet weg dat de ziekenhuizen in zuidoost Nederland zich blijven inzetten op het leveren van de best mogelijke oncologische zorg voor borstkankerpatiënten.

Eerder dit jaar maakten ziekenhuizen al bekend om te gaan stoppen met het voeren van verschillende keurmerken als smiley’s, kangoeroes, het roze lintje en het vaat- en spataderkeurmerk. Dit op advies van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). Het onderscheidend vermogen van dergelijke keurmerken is in de loop der jaren steeds lager geworden, terwijl deelname aan keurmerken leidt tot hoge financiële en administratieve lasten.

Heroverwegen van keurmerken

Er bestaan meer dan 100 verschillende keurmerken, lintjes en pluimen in de medisch-specialistische zorg. Patiëntenverenigingen willen met het uitreiken van een keurmerk zichtbaar maken dat specifieke zorg in een ziekenhuis op orde is. Keurmerken hebben de afgelopen jaren ziekenhuizen gestimuleerd om kwaliteit en informatievoorziening verder te verbeteren. Ziekenhuizen voeren tegenwoordig vrijwel allemaal dezelfde keurmerken. Hiermee is het dragen van een keurmerk veel minder relevant geworden. Ziekenhuizen beschikken over kwaliteitsaccreditaties en leggen dagelijks veel informatie vast om de kwaliteit te monitoren en te verbeteren. Ook in de toekomst zullen ziekenhuizen zich, samen met patiëntenverenigingen, blijven inzetten voor verbetering van de kwaliteit van zorg en informatievoorziening.

Eusoma wel

Het Catharina Ziekenhuis gaat bij borstkanker wel door met het Eusoma-keurmerk. “Een bewuste keuze, want dit Europese borstkankerkeurmerk zegt iets over de geboden kwaliteit,” aldus borstkankerchirurg Yvonne van Riet. Een ziekenhuis krijgt dit keurmerk pas als de inspecteurs met eigen ogen hebben gezien dat de borstkankerzorg goed geregeld is voor patiënten. “En dat zijn echt de hotshots uit de borstkankerzorg die weten hoe het in de praktijk werkt. Ze keren ons ziekenhuis helemaal binnenstebuiten”, zegt verpleegkundig specialist borstkanekr Saskia Claassen. De Eusoma accreditatie krijg je dan ook niet alleen door cijfers aan te leveren.

In Nederland hebben alleen de borstkankercentra van het Catharina Ziekenhuis en het Deventer Ziekenhuis het Eusoma-keurmerk. In de laatste week van juni 2019 staat weer een visitatie gepland.

* Maastricht UMC+ (Maastricht), Catharina Ziekenhuis (Eindhoven), Máxima Medisch Centrum (Eindhoven/Veldhoven), St Anna ziekenhuis (Geldrop), Elkerliek ziekenhuis (Helmond), VieCuri (Venlo/Venray), St Jans Gasthuis (Weert), Laurentius ziekenhuis (Roermond), Zuyderland MC (Heerlen/Sittard-Geleen), Maastro Clinic (Maastricht)

Deel deze pagina

Nieuwsoverzicht Catharina Ziekenhuis