Landelijke cao-actiedag woensdag 20 november ook in het Catharina Ziekenhuis

Het bestuur van het Catharina Ziekenhuis is door de vakbonden en het cao-actiecomité op de hoogte gebracht dat medewerkers van afdelingen van het Catharina Ziekenhuis op woensdag 20 november ook mee doen aan de landelijke cao-actiedag voor een betere cao. Medewerkers van 21 afdelingen draaien op een doordeweekse dag een zondagsrooster. Het is geen actie tegen het Catharina Ziekenhuis; het is een actie tegen het collectief van ziekenhuizen. Alle patiënten voor wie de cao-actie gevolgen heeft, zijn persoonlijk geïnformeerd.

Het Catharina Ziekenhuis respecteert het recht op actievoeren van medewerkers. Tegelijkertijd betreuren we de impact die deze actie voor onze patiënten heeft.

Er vindt constructief overleg plaats met de vakbonden en het cao-actiecomité om veilige en patiëntgerichte zorg te kunnen blijven verlenen op de actiedag.

De acties vinden plaats op een groot aantal afdelingen van het ziekenhuis. De aard van de acties – en daarmee de impact voor de patiëntenzorg - verschilt per afdeling. De zorg wordt deze dag zo georganiseerd dat de veiligheid van patiënten en medewerkers te allen tijde gewaarborgd blijft. Spoedzorg gaat altijd door.

Het is helaas niet te voorkomen dat de aangekondigde cao-actie gevolgen heeft voor patiënten. Dat vinden wij zeer vervelend. Patiënten voor wie de cao-actie gevolgen heeft, zijn telefonisch of per brief door het ziekenhuis op de hoogte gesteld.

Veel gestelde vragen

Waarom wordt er gestaakt in het Catharina Ziekenhuis?

De onderhandelingen van de vakbonden met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) over een nieuwe cao Ziekenhuizen zijn vastgelopen. De vakbonden hebben daarom voor woensdag 20 november een landelijke cao-actiedag aangekondigd in de ziekenhuizen. Het Catharina Ziekenhuis is één van de deelnemende ziekenhuizen in Nederland waar wordt gestaakt. De stakingsacties zijn niet gericht tegen het Catharina Ziekenhuis, maar het is een actie tegen het collectief van ziekenhuizen.

Welke cao-acties staan er gepland?

Op woensdag 20 november voert een aantal afdelingen actie door middel van het draaien van een zondagsdienst. De aard van de cao-acties – en daarmee de impact voor de patiëntenzorg - verschilt per afdeling. De zorg wordt deze dag zo ingeregeld dat de veiligheid van patiënten en medewerkers te allen tijde gewaarborgd blijft. Spoedzorg gaat altijd door.

Welke afdelingen draaien zondagsdiensten en wanneer?

Op woensdag 20 november van 00.00-24.00 uur gaat het om 21 afdelingen. Op alle overige afdelingen van ons ziekenhuis vinden geen zondagsdiensten plaats en gaan werkzaamheden en alle geplande afspraken in beginsel gewoon door. Wel kan het voorkomen dat een zondagsdienst op een bepaalde afdeling gevolgen heeft op de doorgang van de werkzaamheden op andere afdelingen. Als dat het geval is zijn patiënten die daarmee te maken krijgen door het ziekenhuis geïnformeerd.

Zijn deze deelnemende afdelingen op 20 november wel bereikbaar?

Ja, er worden op de afdelingen die deelnemen aan de actie zondagsdiensten gedraaid. Mensen die hun naaste(n) wil/willen bezoeken zijn welkom tijdens de reguliere bezoektijden. Spoedzorg gaat altijd door.

Wat betekent de cao-actie voor niet-deelnemende afdelingen?

Op niet-deelnemende afdelingen gaan in principe alle geplande afspraken gewoon door. Wel kan het voorkomen dat een zondagsdienst op een bepaalde afdeling gevolgen heeft op de doorgang van de werkzaamheden op andere afdelingen. Als dat het geval is zijn patiënten die daarmee te maken krijgen door het ziekenhuis geïnformeerd.

Kan ik in spoedgevallen wel in het ziekenhuis terecht?

De spoedzorg gaat altijd door.

Ik wil op 20 november op bezoek bij een opgenomen familielid of kennis. Kan dat?

Ja. Op deze dag gelden de reguliere bezoektijden op alle afdelingen. Ook op de afdelingen waar cao-acties plaatsvinden.

Wat is het standpunt van het ziekenhuis met betrekking tot de cao-actie?

De Raad van Bestuur en het management respecteren het recht van medewerkers om te staken. Als ziekenhuis zullen wij de acties faciliteren. Wel zijn wij geschrokken van de impact die deze actie op het ziekenhuis en de patiënten heeft. Alle patiënten zijn zo snel mogelijk per brief door het ziekenhuis op de hoogte gebracht als er iets in hun afspraak verandert.

Hoe weet ik of mijn afspraak op woensdag 20 november doorgaat?

Als uw afspraak niet doorgaat, dan bent u hierover k telefonisch of per brief geïnformeerd. Heeft u niets gehoord van het ziekenhuis, dan kunt u ervan uitgaan dat uw afspraak gewoon doorgaat.

Mijn afspraak is afgezegd. Wordt er automatisch een nieuwe afspraak gepland?

Patiënten worden hierover telefonisch of per brief geïnformeerd.

Ik heb heel lang moeten wachten op een onderzoek of behandeling die nu niet doorgaat. Krijg ik voorrang bij het maken van een nieuwe afspraak?

Patiënten worden hierover telefonisch of per brief geïnformeerd.

Ik heb een afspraak vlak voor of net na de cao-actie op woensdag 20 november. Gaat die afspraak wel gewoon door?

Alleen patiënten van wie de afspraak moet worden verzet zijn hierover telefonisch of per brief geïnformeerd. Hoort u niets van het ziekenhuis, dan kunt u ervan uitgaan dat uw afspraak gewoon doorgaat.

Nieuwsoverzicht Catharina Ziekenhuis