Dieren en mensen hebben veel anatomische raakvlakken

Als gepensioneerd dierenarts had Willem Jansen uit Uden op 1 januari 2014 direct door dat er iets goed mis was. “Oudjaarsavond 2013 was er nog niets aan de hand, een dag later had ik ineens slikproblemen en voelde ik iets diep in mijn slokdarm. En misschien omdat ik medisch nét iets meer onderlegd ben, wist ik meteen dat het mijn slokdarm was. Dieren en mensen hebben immers veel anatomische raakvlakken”, legt Willem uit. Samen met zijn vrouw vierden ze onlangs hun 50-jarig huwelijksfeest. Cadeaus wilden ze niet. Het echtpaar koos voor een goed doel: het Catharina Onderzoeksfonds. “Dat maakten de cirkel voor ons rond”, aldus Willem Jansen.  

Willem kreeg de diagnose slokdarmkanker. “In paniek was ik niet, mijn vrouw en ik hebben ook direct alles open gegooid. We hebben onze kinderen en kleinkinderen bij elkaar geroepen en heel transparant en vooral feitelijk verteld wat er aan de hand was. We zijn niet op zaken vooruit gelopen en hebben ook niks opgezocht op internet. Achteraf is dat voor ons de beste keuze geweest. Binnen het gezin en de familie bewaarden we op deze manier de rust, ik wilde benaderbaar blijven en de openheid heeft ervoor gezorgd dat alles bespreekbaar was”, zegt Willem.

Operatie

Na de diagnose startte Willem met vijf chemokuren en kreeg hij in totaal 23 bestralingen voorafgaand aan zijn operatie. “De tumor moest uiteindelijk worden verwijderd. Om de tumor te verkleinen, kreeg ik vooraf chemo en bestralingen. Ik ben de kuren en de bestralingen redelijk goed doorgekomen, het viel me honderd procent mee. Wel was ik wat vermoeider tijdens de chemo, maar echt misselijk ben ik niet geweest”, benadrukt hij. In mei werd Willem geopereerd en is de tumor met succes verwijderd. “Het is eigenlijk heel snel en voorspoedig verlopen.”  

Vervelend staartje

Toch kreeg het gehele traject een jaar na dato nog een vervelend staartje. “Een jaar na de operatie ontstonden er toch een aantal vervelende complicaties. Zo zorgden een breuk in mijn middenrif voor grote problemen en ben ik drie keer geopereerd. Ook heb ik twee keer een darmbloeding gehad. Conditioneel heb ik de afgelopen drie jaar hierdoor heel wat ingeleverd. Maar opgeven was geen optie, hoewel het een zware periode is geweest, voor mij maar ook voor mijn gezin en familie.”

50-jarig huwelijksfeest

Vorig jaar sloot het echtpaar deze zware periode af met een groot feest ter ere van hun 50-jarig huwelijk. “We hebben het groots gevierd. Daarna zijn we met onze kinderen en kleinkinderen naar Portugal geweest. Onvergetelijk! En daar draait het nu om, herinneringen maken zo lang het nog kan. Je weet namelijk nooit wat er tussendoor komt. En ik wilde iets terugdoen, mijn ziekte mocht niet voor niets zijn geweest. Daarom hebben we tijdens het feest 3065 euro ingezameld voor het Catharina Onderzoeksfonds voor het doen van onderzoek naar slokdarmkanker. Voor ons maakten dat de cirkel rond”, benadrukt Willem.

Gespecialiseerd centrum

De behandeling van slokdarmkanker is een van de specialisaties van het Catharina Ziekenhuis. Omdat het een ingewikkelde behandeling is, mogen maar een paar ziekenhuizen in Nederland de behandeling uitvoeren. Door slokdarmzorg te concentreren is de kennis en kunde rondom slokdarmkanker enorm toegenomen en is de kans op genezing aanzienlijk verbeterd. Het Catharina Ziekenhuis biedt de meest innovatieve behandelingen aan zoals kijkoperaties en endoscopische behandelingen. Wekelijks worden alle patiënten besproken met de specialisten uit de verwijzende ziekenhuizen om zodoende de beste behandeling te kunnen bieden.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden