App de Expert Gynaecologische kanker: ‘Winst zit aan de preventiekant’

Er zijn verschillende soorten van gynaecologische kanker: eierstokkanker, baarmoederkanker, baarmoederhalskanker en schaamlipkanker. Voor vrouwen uit de regio Brabant en Noord-Limburg is het Catharina Ziekenhuis hét behandelend centrum voor gynaecologische oncologie. Gynaecoloog oncologen dr. Ralph Hermans en dr. Jurgen Piek werden overspoeld met vragen. Over de buikspoeling bij eierstokkanker, de schaamte en het preventief verwijderen van de eileiders.

App de Expert: spreekuur gynaecologische kanker

Vooral over de inenting tegen baarmoederhalskanker kwamen veel vragen binnen. Nog altijd regeert de angst en pijn voor de prik terwijl baarmoederhalskanker écht voorkomen kan worden door een inenting. “De laatste decennia zijn er weinig verbeteringen geboekt in de overleving van diverse soorten gynaecologische kanker, er is nog veel schaamte waardoor veel vrouwen pas laat naar de dokter gaan bijvoorbeeld bij schaamlipkanker. Dus juist bij het voorkomen van gynaecologische kanker zie ik mogelijkheden. De winst zit ‘m aan de preventiekant”, legt dr. Hermans uit.

Impact

De impact van een operatie is voor veel vrouwen groot. “Als je de eierstokken moet verwijderen, dan komen vrouwen in de overgang. Als je schaamlipkanker hebt dan heeft het esthetisch veel impact. Het zijn grote ingrepen, waar mensen lang van moeten bijkomen”, aldus dr. Hermans. Beide specialisten drukken op het hart alert te zijn op abnormaal bloedverlies (met name na de overgang), buikpijn of voelbare knobbeltjes die niet vanzelf over gaan. En maak gebruik van het bevolkingsonderzoek. “Zelf zijn we continu bezig met het doen van onderzoek om de kwaliteit van leven te verbeteren voor de vrouw. Eierstokkanker bemerk je vaak pas in een laat stadium. Het duurt even voordat je klachten krijgt en dan is het vaak te laat”, legt dr. Piek uit.

Onderzoek

Hij doet veel onderzoek naar eierstokkanker. Piek pleit ervoor om preventief de eileiders te verwijderen omdat eierstokkanker vaak ontstaat in de eileiders. “Het heeft geen gevolgen voor de vrouw die zo’n ingreep ondergaat, maar kan later mogelijk wel voorkomen dat kanker in de eierstokken ontstaat. Dus als vrouwen toch een buikoperatie ondergaan, is dit een goede overweging.” Ook de OVHIPEC, de verwarmde buikspoeling bij vrouwen met eierstokkanker met uitzaaiingen in de buikholte, gaat gepaard met een betere kans op overleving. Deze behandeling wordt in tien ziekenhuizen in Nederland gegeven, waaronder het Catharina Ziekenhuis. Voor vrouwen uit de regio Brabant en Noord-Limburg is het Catharina Ziekenhuis het behandelend centrum. Piek: “Deze behandeling kan voor vrouwen echt het verschil maken. Voorheen weken zij uit naar het buitenland, nu kunnen we vrouwen die een OVHIPEC moeten ondergaan in het Catharina Ziekenhuis helpen.”

OVHIPEC

Een OVHIPEC is een combinatie van chirurgie en chemotherapie. De chirurg en de gynaecoloog verwijderen eerst alle zichtbare en voelbare tumoren uit de buikholte. Daarna wordt gedurende anderhalf uur de buikholte gespoeld met verwarmde chemotherapie. Het doel is om onzichtbare tumorcellen bloot te stellen aan verwarmde chemotherapie om zo de kans dat de ziekte terugkeert te verkleinen.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden