‘Niet roepen; wij zijn de beste maar kennis delen’

Het Catharina Ziekenhuis heeft de kwaliteitscijfers van slokdarmkanker bekend gemaakt. En die zijn uitzonderlijk goed. Het Catharina Kanker Instituut presteert namelijk beter dan de rest van Nederland. Chirurgen dr. Misha Luyer en dr. Grard Nieuwenhuijzen blijven echter bescheiden. “Tuurlijk, het zijn mooie cijfers en we hebben hier jarenlang keihard voor gewerkt. Ons complete programma is inmiddels geoptimaliseerd en daar plukken de patiënten de vruchten van. Dat is voor ons het allerbelangrijkste.”

Wie de cijfers bekijkt, ziet meteen een paar opvallende zaken. Het percentage patiënten dat tijdens de opname of binnen 30 dagen na de operatie overlijdt, is in het Catharina Ziekenhuis al twee jaar op rij 0 procent (2017-2018). Dit in tegenstelling tot het landelijk gemiddelde van respectievelijk 2,4 en 2,9 procent. Ook presteert het ziekenhuis beter als het gaat om complicaties na de operatie. Het percentage patiënten zonder complicaties is in het Catharina Ziekenhuis 70,6 procent, ruim twintig procent hoger dan in de rest van Nederland.

PREPARE

Chirurg dr. Misha Luyer benadrukt dat cijfers pas écht goed te interpreteren zijn na een aantal jaren maar hij heeft wel een voorzichtige verklaring voor het prachtige resultaat. “Dat we minder complicaties zien in ons ziekenhuis en daardoor minder sterfgevallen, heeft alles te maken met het PREPARE programma wat we hebben ontwikkeld. Het PREPARE programma is door een samenwerking met het Imperial College in Londen door ons naar het Catharina Ziekenhuis gehaald. Een slokdarmkankeroperatie is een hele zware ingreep. Als onze patiënten fitter de operatie ingaan, komen ze er beter uit. Ook na de operatie gaat het programma verder. Daarin onderscheiden we ons nadrukkelijk van andere ziekenhuizen”, legt dr. Luyer uit.

Marginal gains

Als fanatiek fietser, haalt hij er graag een wielervergelijking bij. “Denk aan de ‘marginal gains’ van Team Ineos. Elke procent verbetering die je kunt maken op élk onderdeel van het proces, leidt uiteindelijk tot een enorme winst. Zo hebben wij het ook aangepakt. Dat begint al voor de operatie. Mensen net wat beter voeden, ze laten oefenen, laten stoppen met roken, medicijnen aanpassen, al vroeg inspelen op medicijnen die nodig zijn voor een operatie, minimaal invasief opereren (kijkoperatie), werken binnen een vast team van chirurgen, fysiotherapeuten, diëtisten en verpleegkundigen, na de operatie op de afdeling snel uit bed, geen overbodige slangetjes en snel voeden. Je ziet nu dat die aanpak zich uitbetaalt”, benadrukt dr. Luyer. Transparant zijn en cijfers laten zien, vindt dr. Luyer belangrijk. “Niet om te kunnen roepen; ‘wij zijn de beste’, maar ik vind het belangrijker om deze kennis te delen, zodat er in alle ziekenhuizen minder complicaties zijn en we de zorg op het gebied van slokdarmkanker in Nederland naar een hoger plan kunnen trekken. Teams uit binnen- en buitenland komen daarom in het Catharina Ziekenhuis kijken en leren.”

Ambitie

Daarmee eindigt de ambitie natuurlijk niet. Net als in de wielersport, kan het altijd beter, volgens Luyer. “Ik denk dat ik zo wel tien dingen kan opnoemen om de behandeling nog beter te krijgen. Wij bieden bijvoorbeeld nu één pakket aan, voor heel veel verschillende tumoren, in heel veel verschillende stadia. Dat gaan we veel meer op de persoon toespitsen. Er is nog veel te winnen."

Nieuwsoverzicht Catharina Ziekenhuis