Klinische fysica

De klinisch fysicus is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en inzet van medische technologie in een ziekenhuis, veilig voor zowel patiënt als personeel en met een optimale kwaliteit.

Over Klinische fysica

In een ziekenhuis wordt heel veel medische apparatuur gebruikt voor onderzoek (zoals CT-scanners, echo-apparaten en MRI-scanners) en behandeling (zoals bestralingstoestellen, lasers en bewakingsapparatuur). De technologie ontwikkelt zich snel. Apparatuur wordt steeds nauwkeuriger én ingewikkelder. Een klinisch fysicus is specialist op het gebied van medische apparatuur. Hij begrijpt precies hoe een apparaat werkt, ondersteunt (de medisch specialist) bij het op de juiste manier inzetten van medische technologie en hij adviseert over veiligheids- en kwaliteitseisen van de apparatuur. De klinisch fysici in het Catharina Ziekenhuis houden zich daarnaast bezig met de ontwikkeling van nieuwe technologieën.


Stralingsdeskundige

Een klinisch fysicus is ook specialist in het gebruik van radioactiviteit (straling) en andere soorten energie voor onderzoek en behandeling. Op onder andere de afdelingen Radiotherapie, Nucleaire Geneeskunde en Radiologie hebben klinisch fysici een belangrijke rol bij het veilig en het op de juiste manier toepassen van straling. Hetzelfde geldt voor het gebruik van lasers bij bijvoorbeeld de specialismen Dermatologie en Oogheelkunde, en voor het gebruik van elektrochirurgie (chirurgie met stroom) op de operatiekamer.


Kwaliteitskeurmerk

De medische technologie en klinische fysica in het Catharina Ziekenhuis hebben het ISO 9001 certificaat. Dat betekent dat het kwaliteitssysteem regelmatig wordt getoetst aan internationale eisen. Het certificaat geldt voor het leveren van ondersteuning bij aanschaf, introductie, onderhoud en doelmatig gebruik van medische apparatuur én voor de introductie van nieuwe methoden voor onderzoek en behandeling.

Niet iedereen mag zichzelf klinisch fysicus noemen. De titel en de opleidingseisen van het beroep klinisch fysicus zijn vastgelegd in de wet BIG.


Meer informatie

Meer informatie over de activiteiten van de klinische fysica vindt u in het document informatie voor de professional. Meer informatie over het vakgebied en de opleiding is te vinden op de websites: www.nvkf.nl en www.stichtingokf.nl.

Bekijk o.a. de volgende filmpjes van de NVKF over ons vakgebied.

 

Actueel

Meer weten?

Heeft u vragen over deze afdeling? Neem dan contact op.