Documentaireserie Dik Tevreden

Vier patiënten van het Catharina Obesitascentrum zijn een jaar lang thuis en in het ziekenhuis gevolgd door een cameraploeg voor de negendelige tv-serie Dik Tevreden. De serie laat op een indrukwekkende open manier zien hoe Janneke van Tilburg, Ton van der Lee, Lucia Wildschut en John Huntjens de strijd aangaan met hun overgewicht en de gevolgen daarvan. 

De psychische problemen waar zij mee te maken krijgen, de lichamelijke ongemakken en de spanning voor de operatie, niets blijft onbesproken.

Het Catharina Ziekenhuis heeft er – in overleg met de vier patiënten - voor gekozen om de cameraploeg toe te laten bij alle facetten van de behandeling. Dat betekent dat er onder meer gefilmd is tijdens de intake, het gesprek met de psychiater, de diëtiste en in hun privéleven. Zo wil het ziekenhuis een eerlijk beeld geven van de behandeling.


Eén van de deelnemers was de Helmondse Janneke van Tilburg, die ook nadat de camera’s uit haar leven verdwenen nog flink  veel kilo’s kwijtraakte. “Ik ben 60 kilo kwijt. Daar heb ik mezelf echt mee verbaasd”, aldus Van Tilburg. “Het is heerlijk om me te realiseren dat ik echt zoveel ben afgevallen.”


Ton van der Lee uit Berghem, de jongste deelnemer aan de serie,  kreeg door zijn deelname aan de serie een voorbeeldrol voor anderen. “Mijn leven is ontzettend veel leuker geworden sinds ik ben afgevallen en als ik anderen kan helpen met advies of een steuntje in de rug, dan doe ik dat graag”, zegt de muzikant, die na zijn maagverkleining niet alleen 55 kilo afviel, maar ook voor het eerst vader werd en onlangs in het huwelijksbootje stapte.

Vier patiënten Catharina Obesitascentrum een jaar lang gevolgd voor tv-serie

De deelnemers aan de tv-serie Dik Tevreden


Janneke van Tilburg (1959) uit Helmond kampt al lange tijd met overgewicht. Door haar overgewicht heeft ze diabetes en kreeg ze enkele jaren geleden een tia. Met de operatie hoopt ze haar leven een andere wending te geven, zodat zij op de been blijft om haar zoon - die MS heeft - te helpen.

Lees hier hoe Janneke terugkijkt op de serie


Ton van der Lee (1986) uit Berghem is in zijn pubertijd veel aangekomen en ondervindt daar nu dagelijks last van. Omdat hij gezond oud wil worden, besluit hij actie te ondernemen. Zijn vader is eerder succesvol geholpen aan overgewicht in het Obesitascentrum van het Catharina Ziekenhuis.

Lees hier hoe Ton terugkijkt op de serie


John Huntjens (1960) uit Asten heeft enkele jaren geleden een maagband laten plaatsen. Dat bandje heeft ervoor gezorgd dat hij dertig kilo afviel, maar is scheef komen te zitten. De werking is daardoor verdwenen en nu ondergaat hij voor zijn overgewicht een gastric bypass.

Lees hier hoe John terugkijkt op de serie


Lucia Wildschut (1967) uit Eindhoven is in 2011 succesvol geopereerd voor haar overgewicht. Ze viel dankzij een gastric bypass 70 kilo af. Door het afvallen is ze letterlijk te ruim in haar vel komen te zitten. Ze ondergaat in het Catharina Ziekenhuis een zogenoemde lower body lift.

Lees hier hoe Lucia terugkijkt op de serie

Catharina Obesitascentrum

Obesitasverpleegkundigen

Marieke Aarts, obesitasverpleegkundige
“Als obesitasverpleegkundige ben ik bij het hele traject betrokken en ben ik het aanspreekpunt als patiënten vragen hebben. Ik weet precies wat zij doormaken, omdat ik zelf ook hier geopereerd ben. Ooit woog ik 130 kilo, maar na mijn gastric bypass – en heel veel sporten - nog maar iets meer dan 70. Vaak werkt mijn verhaal als een stimulans en daar ben ik blij mee.”

Overige obesitasverpleegkundigen:

  • Willem Roumen
  • Eva Bierens-Daamen
  • Bea Rooijackers

Bariatrisch chirurgen


Simon Nienhuijs, bariatrisch chirurg
“Voor een operatie komen mensen met een BMI (Body Mass Index) van boven de 40 in aanmerking of met een BMI hoger dan 35 die naast obesitas ook andere aandoeningen hebben, zoals diabetes. Mits zij de juiste motivatie hebben. Dat betekent dat we niet iedereen opereren. Komt een patiënt wel in aanmerking voor een operatie, dan kijken we samen wat de meest geschikte ingreep is."
Bekijk profiel

Overige bariatrisch chirurgen:


Diëtisten


Marieke Smelt, diëtiste
“Mensen moeten zich realiseren dat een maagverkleinende operatie alleen niet voldoende is. Het is heel belangrijk dat zij hun eet- en beweegpatroon blijvend veranderen. Om te voorkomen dat de verkleinde maag oprekt, moeten patiënten veel kleinere porties eten. Ik leer patiënten hoe zij regelmaat kunnen aanbrengen in hun eetpatroon, welke portiegrootte zij mogen gebruiken en wat goede producten zijn.”
Bekijk profiel

Overige diëtisten:

Medisch psychologen


Robin Luijmes, medisch psycholoog
“Overgewicht ontstaat niet ‘zomaar’. Vaak heeft het te maken met ingesleten gedrag zoals meer eten in de weekenden en op verjaardagen. Maar het komt ook voor dat er emotionele/psychische problemen aan het eetgedrag ten grondslag liggen. Dat probeer ik tijdens de gesprekken met de patiënten helder te krijgen. Werk je niet aan deze risicofactoren, dan is de kans groot dat de bariatrische ingreep minder succesvol is omdat patiënten terugvallen in oud gedrag.”
Bekijk profiel

Overige medisch psychologen:


Plastisch chirurgen


Maarten Hoogbergen, plastisch chirurg
"Mensen die teveel huid en vet overhebben nadat ze veel zijn afgevallen en daar ook daadwerkelijk klachten van ondervinden, kunnen terecht bij de plastisch chirurg. Als de klachten ernstig genoeg zijn, de patiënt een jaar op stabiel gewicht zit en niet rookt, dan komen ze in aanmerking voor een operatie. De meest voorkomende operaties zijn een buikwandcorrectie en de lower body lift (buik, billen en flanken). Overigens is het helemaal niet zo dat iedereen die vijftig kilo afvalt last krijgt van een teveel aan huid. Als de huid elastisch is, dan corrigeert die zichzelf."
Bekijk profiel

Fysiotherapeuten


Emma Raaijmakers, fysiotherapeut
“Door middel van een aantal tests en vragenlijsten meten wij na de operatie op drie momenten (3 maanden, zes maanden en een jaar) de algehele kracht, conditie en kwaliteit van leven van de patiënt. Zo zien we of er voldoende wordt bewogen en of dat strookt met het persoonlijke doel dat is vastgesteld. Is de uitslag onvoldoende, dan kijken we samen met de patiënt welke mogelijkheden er zijn om te verbeteren en hoe we dit het beste kunnen opbouwen. Door te motiveren en stimuleren proberen we de mensen hier uiteindelijk zelf mee aan de slag te laten gaan.”

Overige fysiotherapeuten:

  • Inge Jacobs
  • Karin Vorstenbosch
  • Marion de Wit

Verpleegkundig Specialisten


Mohammed Said, verpleegkundig specialist

"Vijf jaar lang ben ik het aanspreekpunt voor de patiënt. Vanaf het begin begeleid ik de patiënt en beantwoord ik al zijn vragen. Ook houd ik - samen met de obesitasverpleegkundige - de conditie van de patiënt goed in de gaten en zorg ik ervoor dat de richtlijnen van de behandeling goed worden opgevolgd. Ik kijk niet alleen of het lichamelijk goed gaat, maar ook of een patiënt geestelijk in balans is. Voor en na de operatie is wilskracht en motivatie enorm belangrijk. Alleen dan lukt het om op lange termijn een gezond gewicht te behouden. En daar zorgen we allemaal samen voor!"
Bekijk profiel

Physician assistants

Deel deze pagina