Documentaireserie Diagnose Kanker op Omroep Brabant

Voor de documentaireserie ‘Diagnose Kanker’ zijn vier mensen gevolgd die met kanker werden geconfronteerd. Het gaat om Toos van den Akker (51 jaar, darmkanker), Anna Liebregts (52 jaar, borstkanker), Henk van de Meulengraaf (66 jaar, prostaatkanker) en Henri van de Peppel (66 jaar, slokdarmkanker). De vier zijn in 2015 en 2016 door een cameraploeg van Omroep Brabant gevolgd tijdens hun behandelingen in het Catharina Kanker Instituut. Zij, hun familieleden en de artsen vertellen over de keuzes, de impact van de behandelingen en de gevolgen van kanker op het dagelijkse leven. Een aangrijpende serie over hoop en teleurstellingen. Over leven en dood.

De 10-delige documentaireserie is begin 2016 uitgezonden op Omroep Brabant.

Catharina Kanker Instituut

In het Catharina Kanker Instituut is de zorg rond de patiënt op één plek in het ziekenhuis geconcentreerd. Naast de gangbare behandelingen doet het Catharina Kanker Instituut ook topklinische behandelingen die maar enkele ziekenhuizen in Nederland kunnen uitvoeren. Het instituut is landelijk en regionaal het verwijscentrum voor onder meer darmkanker, slokdarmkanker, alvleesklierkanker en schildklierkanker. In tegenstelling tot veel ziekenhuizen beschikt het Catharina Ziekenhuis over een eigen afdeling Radiotherapie voor bestraling.

Omroep Brabant

De documentaireserie is gemaakt door Cutjongens uit Eindhoven. Het bedrijf werkte eerder voor het BNN-programma ‘Je zal het maar zijn’ en voor Omroep Brabant onder meer ‘De Kracht van Brabant’ en ‘De Canon van Lammers’. De cameraploeg is in maart 2015 begonnen met de opnames en heeft tot en met begin 2016 de vier patiënten gevolgd.

De deelnemers aan de tv-serie Diagnose Kanker

Toos van den Akker uit Odiliapeel kampt al een tijd met darmklachten. Omdat ze maar pijn blijft houden kreeg ze in april 2015 een mri-scan. Bij toeval wordt endeldarmkanker bij haar vastgesteld.

Anna Liebregts uit Eindhoven voelt begin 2015 iets ‘raars’ in haar borst. De huisarts en het ziekenhuis denken in eerste instantie nog aan een cyste, maar na onderzoek krijgt Anna de diagnose borstkanker.

Als de arts de PSA-waarde van Henk van de Meulengraaf uit Best checkt, wordt duidelijk dat Henk een agressieve vorm van prostaatkanker heeft. Henk wordt voor behandeling doorgestuurd naar het Catharina Kanker Instituut.

De eetlust van Henri van de Peppel uit Uden is weg en Henri heeft het gevoel dat zijn eten in zijn slokdarm blijft steken. Reden voor een bezoek aan het ziekenhuis, waar hij al vrij snel de diagnose slokdarmkanker krijgt.

Lees het verhaal van Henri