Hevig bloedverlies bij de menstruatie

Gynaecologie

Ga direct naar:

Menstruatieklachten een Santeon behandelingOngeveer tien tot vijftien procent van alle vrouwen heeft last van hevig menstrueel bloedverlies en zoekt medische hulp. De gespecialiseerde gynaecologen van het Catharina Ziekenhuis hebben hier veel ervaring mee en kunnen hevig menstrueel bloedverlies in veel gevallen verhelpen. De gynaecologen streven ernaar is dit op een zo minimaal invasief mogelijke (zo min mogelijk belastende) manier te doen.

Wat is hevig menstrueel bloedverlies?

Hevig bloedverlies betekent voor elke vrouw iets anders. Sommigen vinden bloedverlies hevig als het meer is dan zij gewend zijn. Andere vrouwen noemen het hevig omdat zij veel tampons of maandverband nodig hebben, doorlekken en zich zeer vaak moeten verschonen.

De meeste vrouwen hebben pas op latere leeftijd last van hevig menstrueel bloedverlies, vaak rondom de overgang. Hevig bloedverlies is vervelend, maar kan meestal geen kwaad. De gynaecoloog van het Catharina Ziekenhuis adviseert ook een behandeling als het bloedverlies een grote invloed heeft op het sociale- en werkleven. Sommige vrouwen blijven thuis van hun werk of feestjes terwijl zij geen bloedarmoede hebben.

Sommige vrouwen menstrueren op jonge leeftijd hevig. Zij weten nauwelijks anders en hebben vaak geleerd ermee te leven. Voor veel vrouwen ontstaat de klacht na hun dertigste of veertigste jaar, soms na het stoppen van de pil.

Wat is de oorzaak van hevig menstrueel bloedverlies?

Hevig bloedverlies heeft verschillende oorzaken. De hoeveelheid menstruatiebloed is onder andere afhankelijk van de dikte van het opgebouwde baarmoederslijmvlies (de binnenbekleding van de baarmoeder). Bij pilgebruik blijft het slijmvlies vaak dun. Het bloedverlies is dan minder dan bij een natuurlijke menstruatie.

Niet alleen hormonen en de opbouw van het slijmvlies beïnvloeden het bloedverlies, ook de baarmoeder zelf speelt een rol. Veranderingen in de spierwand door een poliep of een vleesboom (myoom) kunnen soms zorgen voor overmatig bloedverlies. Ook door endometriose (adenomyose) kan er sprake zijn van hevig afwijkend bloedverlies.

Onderzoeken naar hevig menstrueel bloedverlies

In het Catharina Ziekenhuis kunnen de volgende onderzoeken worden uitgevoerd om de oorzaak van hevig menstrueel bloedverlies vast te stellen:

Behandeling van hevig menstrueel bloedverlies

Klachten die te maken hebben met hevig menstrueel bloedverlies kunnen door onze gynaecologen op verschillende manieren worden behandeld:

www.santeonvoormenstruatieklachten.nl, de samenwerking van zeven Santeon Ziekenhuizen voor een betere behandeling

Deel deze pagina