Vaginale afscheiding

Gynaecologie

Ga direct naar:

Tot aan de overgang heeft iedere vrouw vaginale afscheiding. Het is een natuurlijk mechanisme. Als deze vaginale afscheiding voor klachten zorgt, kunnen de gynaecologen van het Catharina Ziekenhuis deze klachten behandelen.

Wat is vaginale afscheiding?

Vaginale afscheiding is een natuurlijk verschijnsel. De wand van de vagina en de baarmoederhals maken vocht en slijm en af en toe komt daar wat van naar buiten. Een andere naam voor vaginale afscheiding is 'witte vloed'.

Normale afscheiding is vloeibaar, doorzichtig en witachtig. Als het opdroogt, wordt het een beetje geel. Meestal ruikt het wat zuur, maar het kan ook geurloos zijn.

Klachten en symptomen bij vaginale afscheiding

Soms heeft een vrouw klachten die te maken hebben met de vaginale afscheiding. Er kan bijvoorbeeld meer afscheiding zijn dan normaal. Of de afscheiding is brokkelig. De kleur kan afwijkend zijn: groengeel of sneeuwwit. Het kan ook een beetje bloederig zijn. De geur kan ongewoon of zelfs vies zijn.

Afscheiding kan jeuk, irritatie of een branderig gevoel in en rond de vagina veroorzaken. Plassen kan pijnlijk zijn en ook pijn bij vrijen komt voor.

Oorzaken van vagina afscheiding

Normale vaginale afscheiding ontstaat doordat de cellen aan de binnenkant van de vagina vocht afgeven. Ook de baarmoeder geeft wat vocht en slijm af. Sommige vrouwen produceren meer vaginale afscheiding dan andere.

Verschillende factoren hebben invloed op de vaginale afscheiding:

  • De maandelijkse cyclus;
  • Seksuele opwinding;
  • Zwangerschap;
  • Gebruik van de anticonceptiepil of oestrogenen;
  • Het dragen van een pessarium;
  • Leeftijd.

Onderzoek naar klachten bij vaginale afscheiding

De gynaecoloog kan een gynaecologisch onderzoek uitvoeren of een uitstrijkje nemen om de oorzaak van de klachten bij vaginale afscheiding te onderzoeken.

Behandeling van klachten bij vaginale afscheiding

De gynaecoloog kan klachten bij vaginale afscheiding in de meeste gevallen behandelen met medicijnen, bijvoorbeeld antibiotica.

Deel deze pagina