Operatie met een operatierobot

Gynaecologie

Ga direct naar:

Complexe kankeroperaties worden in ons ziekenhuis in sommige gevallen uitgevoerd met behulp van een operatierobot. Deze robot wordt bestuurd door een chirurg. Door een kijkoperatie met behulp van deze robot heeft u een kleinere kans op complicaties en herstelt u sneller van de operatie.

In het Catharina Ziekenhuis werken onze chirurgen sinds maart 2019 met de robot Da Vinci Xi. Met deze robot beschikt het Catharina Ziekenhuis over de meest geavanceerde robotchirurgie van dit moment. Wereldwijd wordt deze operatierobot al bij veel operaties met succes gebruikt. Deze methode is niet alleen het meest effectief en het minst ingrijpend, maar ook net zo betrouwbaar en veilig als traditionele operaties.

Welke operaties worden uitgevoerd met de robot?

Op dit moment wordt de operatierobot in het Catharina Ziekenhuis gebruikt bij:

In het Santeon ziekenhuis CWZ Nijmegen gebruiken onze urologen al jaren dezelfde robot om prostaatkankeroperaties uit te voeren.

Prostaatkanker operatie bij Prosper

Prosper logo

Wanneer uw prostaat operatief moet worden verwijderd dan gebeurt dat met de Da Vinci Xi robot. Robot-geassisteerde radicale prostatectomie (RARP) is een soort kijkoperatie waarbij de hele prostaat wordt verwijderd. Door op deze manier te opereren is de kans dat alle kankercellen zijn verwijderd groter en het risico op bijwerkingen als incontinentie en erectieproblemen kleiner. De robot stelt urologen in staat nauwkeuriger te opereren, de operatie verloopt sneller en met minder bloedverlies. Na de operatie hebben patiënten minder pijnklachten en herstellen ze sneller. De Da Vinci Xi robot staat in de Prosper locatie Canisius Wilhelmina Ziekenhuis. Daar worden alle prostaatkankeroperaties uitgevoerd door de urologen van de samenwerkende Prosper ziekenhuizen, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis Nijmegen, Radboudumc en het Catharina Ziekenhuis.

Deskundig team op één locatie

Bij Prosper bent u in goede handen bij ons deskundige team van 4 urologen en een selecte groep van gespecialiseerde verpleegkundigen. Er zijn al meer dan 2.000 operaties uitgevoerd in onze gespecialiseerde kliniek. Het onderzoek en de diagnose vindt plaats in uw eigen ziekenhuis, dichtbij huis. Als een operatie nodig is, dan wordt de operatieve prostaatverwijdering uitgevoerd in de Prosper-locatie Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, waar de DaVinci Xi robot zich bevindt in een speciaal hiervoor ontwikkelde en ingerichte operatiekamer. U wordt geopereerd door uw eigen uroloog samen met een toegewijd chirurgisch team. Ook de verpleegafdeling in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis bestaat uit een team van in oncologie gespecialiseerde verpleegkundigen. Daarnaast heeft ieder ziekenhuis voor patiënten met prostaatkanker een incontinentieverpleegkundige, bekken-bodemfysiotherapeut en twee casemanagers (specialistisch kankerverpleegkundigen) als vast contactpersoon. De operatie wordt dus uitgevoerd in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis. Daar verblijft u twee tot drie dagen en ontvangt u ook de eerste zorg. Daarna, als u het ziekenhuis in Nijmegen verlaat, kunt u voor de nodige nazorg weer gewoon terecht in uw eigen vertrouwde ziekenhuis.

Hier vindt u meer informatie over Prosper, samenwerkende prostaatkanker klinieken

Hoe werkt de operatierobot?

Dit is een robot waaraan operatie-instrumenten vastzitten waarmee onze chirurgen door optimaal driedimensionaal zicht nauwkeurig kunnen opereren. Deze instrumenten worden ingebracht via kleine gaatjes in de onderbuik. De chirurg bestuurt deze robotarmen handmatig. De operatierobot doet niks uit zichzelf. De chirurgen en operatie personeel zijn zowel in Nederland als in het buitenland goed getraind om deze operaties vellig te kunnen uitvoeren.

Bediening van de robot

De chirurg zit met zijn hoofd en handen in een console op een kleine afstand van de patint. Zijn vingers zijn via een computer verbonden met de instrumenten, die via buisjes in het lichaam zijn ingebracht.

Door subtiele vingerbewegingen stuurt de chirurg de instrumenten, waardoor hij u nog preciezer kan opereren. In tegenstelling tot ‘normale’ kijkoperaties beschikt de specialist over een uitvergroot 3D-beeld. Ook zijn de moeizaam bereikbare plekken met de robot nog gemakkelijker te bereiken.

De zithouding van de chirurg in de console is zeer ergonomisch (relaxed). Daardoor wordt de chirurg minder snel moe tijdens een langdurige operatie.

Uw veiligheid

Tijdens de operatie voert de operatierobot miljoenen veiligheidscontroles uit. Bij een eventuele stroomonderbreking of problemen bij de veiligheidscontroles houdt de chirurg altijd de controle over de operatie. U wordt op een veilige en vakkundige manier geopereerd. 

Voordelen van operatie met robot

Met behulp van de robotarmen kan de arts erg precies complexe handelingen uitvoeren. De kans op complicaties is daardoor kleiner. U verliest minder bloed en bovendien herstelt u sneller.

Terugkijken: operatie door een operatierobot

Tijdens de Dutch Technology Week in mei 2019 heeft het Catharina Ziekenhuis live een baarmoederverwijdering met behulp van robotchirurgie uitgezonden. Kijkers konden live vragen stellen aan gynaecoloog dr. Dorry Boll in de operatiekamer. Kijk hier de hele operatie terug.

Deel deze pagina