Bekkenbodemproblemen

Gynaecologie

Bekkenbodemcentrum

Bekkenbodemproblemen kunnen in uw dagelijks leven voor veel belemmeringen zorgen. Zowel vrouwen als mannen kunnen problemen hebben met de bekkenbodemspieren. De specialisten van het Bekkenbodemcentrum in het Catharina Ziekenhuis kunnen klachten van de bekkenbodem verhelpen. Bijvoorbeeld verzakkingen, pijnklachten in het bekkenbodemgebied en ongewild verlies van urine en/of ontlasting.

Bekkenbodem en bekkenbodemspieren

De bekkenbodem heeft een belangrijke functie in het menselijk lichaam. De bekkenbodem ondersteunt de blaas, plasbuis, baarmoeder, vagina én darmen. Het niet goed aanspannen van de bekkenbodemspieren kan voor ongewild verlies van urine en ontlasting zorgen. Ook het niet goed ontspannen van de bekkenbodemspieren kan problemen opleveren.

Wat zijn bekkenbodemklachten?

Als u bekkenbodemklachten heeft, kan uw bekkenbodem bijvoorbeeld verzakt of juist te strak gespannen zijn. Bekkenbodemklachten komen erg vaak voor. Toch vinden veel vrouwen en mannen het lastig om klachten te bespreken die te maken hebben met plassen, de ontlasting of een verzakking of pijn. Dat is erg jammer, want vaak kunnen de klachten die te maken hebben met de bekkenbodem met de juiste behandeling worden verholpen.

Klachten en symptomen bij bekkenbodemklachten

Dit zijn veel voorkomende gevolgen van bekkenbodemklachten:

  • ongewild urineverlies (urine-incontinentie);
  • het gevoel hebben erg vaak te moeten plassen;
  • plasproblemen;
  • moeite met ophouden van de ontlasting;
  • vaak een drukkend gevoel in uw onderbuik of vagina;
  • het gevoel dat er iets uit uw vagina naar buiten zakt;
  • last van verstopping;
  • regelmatig pijn bij het vrijen;
  • pijn in het bekkenbodemgebied;
  • een combinatie van bovenstaande klachten.

Bijzondere behandelingen bij problemen met de bekkenbodem

Bij het Bekkenbodemcentrum van het Catharina Ziekenhuis kunt u ook terecht voor een aantal bijzondere behandelingen van bekkenbodemklachten:

Neuromodulatie

Neuromodulatie kan een effectieve behandeling zijn voor zowel plasklachten als voor ongewild verlies van ontlasting. Een neuromodulator is een soort pacemaker die bij de rug wordt ingebracht en via zenuwprikkeling de bekkenbodemklachten kan beïnvloeden. Een klein gedeelte van onze patiënten komt in aanmerking voor deze behandeling. Bijvoorbeeld als andere  standaardbehandelingen niet hebben geholpen. De uroloog en chirurg kunnen u hier over informeren.

Recidief verzakkingen en/of incontinentie en klachten na implantatie van ‘matjes'

U kunt in het Catharina Ziekenhuis ook bij de gynaecoloog terecht voor advies en behandeling als u klachten heeft na eerdere verzakkings- of anti-incontinentie operaties. Ook kunnen wij u adviseren over bekkenpijn en klachten na het implanteren van kunstofmateriaal (‘matjes’).


Hieronder vindt u meer informatie over aandoeningen, onderzoeken en de behandelingen in het Bekkenbodemcentrum:

Aandoeningen

Onderzoeken

Behandelingen


Het bekkenbodemteam

In het bekkenbodemteam van het Catharina Ziekenhuis werken verschillende zorgverleners samen. Het team bestaat uit een gynaecoloog, chirurg, uroloog, maag-darm-leverarts, bekkenfysiotherapeut en verpleegkundig specialist van de afdeling Urologie en een physician assistant van de afdeling Chirurgie. De leden van dit team zijn allemaal gespecialiseerd in het behandelen van bekkenbodemklachten.

In het Catharina Ziekenhuis bent u dan ook verzekerd van de best passende behandeling. Niet voor niets verwijzen ziekenhuizen uit de hele regio patiënten voor een aantal behandelingen door naar het Catharina Ziekenhuis.

Meer informatie over de bekkenbodem

Kijk voor meer informatie over bekkenbodemklachten één van deze websites:

Keuzehulp

Om de behandeling van verzakkingsklachten te kiezen die het beste bij u past, is een keuzehulp beschikbaar. Kijk hiervoor op www.degynaecoloog.nl.

Deel deze pagina