Bevalling

Gynaecologie

U kunt om medische redenen bevallen in het Catharina Ziekenhuis, maar ook zonder medische indicatie bent u van harte welkom.

1-op-1 begeleiding tijdens de bevalling

De afdeling Verloskunde van het Catharina Ziekenhuis werkt volgens de visie van professor Robson: Active Management of Labour. Deze methode steunt op drie principes:

  • Vanaf het moment dat de bevalling begint streven wij ernaar u 1-op-1 begeleiding te geven. Er is altijd een zorgprofessional om u te ondersteunen. Zij houdt u in de gaten en zorgt ervoor dat de bevalling zo goed en vlot mogelijk verloopt met zo weinig mogelijk stress. 
  • Adequate pijnstilling. Pijnstilling is 24 uur per dag mogelijk (indien medisch verantwoord). 
  • Het nastreven van een vlotte bevalling. De vordering van de ontsluiting wordt continu bijgehouden. Het streven is om u binnen 12 uur te laten bevallen. 

Uw verwachtingen, wensen en ideeën ten aanzien van de bevalling kunt u beschrijven in een geboorteplan. Zo kunnen de zorgverleners die uw bevalling begeleiden hier rekening mee houden.


Kraamsuites

Onze afdeling Verloskunde heeft in 2016 een complete metamorfose ondergaan. In het ziekenhuis zijn vanaf half juni vijftien ruime, sfeervolle kraamsuites ingericht die van alle gemakken zijn voorzien. Drie suites hebben een bad en ook aromatherapie behoort tot de mogelijkheden. Bekijk de video over de kraamsuites.

Bij het bevallen is het mogelijk dat u te maken krijgt met het inleiden van uw bevalling, pijnbestrijding of een vaginale kunstverlossing. Onderstaande folders en video's geven daar meer informatie over.

De afdeling Verloskunde van het Catharina Ziekenhuis heeft in 2016 een complete metamorfose ondergaan. In het ziekenhuis zijn vijftien ruime, sfeervolle kraamsuites ingericht die van alle gemakken zijn voorzien en faciliteiten hebben zoals flatscreen TV met ambi-light, kluisje, koelkast, telefoon en internet. Drie suites hebben een bad en ook aromatherapie behoort tot de mogelijkheden.

“Bevallen blijft een bijzondere gebeurtenis, elke keer weer,” aldus gynaecoloog dr. Simone Kuppens. “Voor een goede bevalling en een goed herstel is het belangrijk dat de vrouw zich op haar gemak voelt. Na de bevalling blijven moeder en kind dan ook altijd bij elkaar en ook de partner mag blijven slapen. Je ziet dat die kleine aanpassingen positieve gevolgen hebben voor een sneller herstel van moeder en kind.”

Bij de totstandkoming zijn eerstelijns verloskundigen betrokken geweest om in het ontwerp en de uitvoering de wensen en behoeften van aanstaande ouders mee te nemen.


Het inleiden van de bevalling

Inleiding van de bevalling betekent dat de bevalling kunstmatig op gang wordt gebracht. Dit gebeurt met medicijnen die de weeën opwekken.

Een inleiding vindt altijd plaats in het ziekenhuis onder verantwoordelijkheid van een gynaecoloog (vrouwenarts). De folder 'Het inleiden van de bevalling' geeft u algemene informatie over hoe dit gaat. Aan het einde van deze folder vindt u een verklarende woordenlijst.


Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Bevallen doet pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal verschijnsel is. Bijna alle vrouwen ervaren de ontsluitingsweeën - samentrekkingen van de baarmoeder die ervoor zorgen dat de baarmoedermond zich opent - als pijnlijk. Datzelfde geldt voor de uitdrijvingsweeën, die samen met het persen ervoor zorgen dat het kind geboren wordt.

De duur en de ernst van de pijn tijdens een bevalling wisselen. In de folder 'Pijnbestrijding tijdens de bevalling' bespreken wij de middelen die in het Catharina Ziekenhuis het meest gebruikt worden om pijn tijdens de bevalling te bestrijden. Dit zijn medicijnen met een morfineachtig effect (pethidine en remifentanil) en de ruggenprik (epidurale of spinale anesthesie).


Vaginale kunstverlossing

Een vaginale kunstverlossing is een bevalling via de vagina (schede), waarbij de gynaecoloog met een verlostang of een vacuümcup helpt bij de geboorte van uw kind.

Bij een eerste bevalling is deze hulp vaker nodig dan bij een volgende. Naar schatting krijgt ongeveer één op de vijf vrouwen die voor het eerst bevalt, te maken met een vaginale kunstverlossing. Meer informatie over de gebruikelijke gang van zaken bij een vaginale kunstverlossing kunt u lezen in de folder.


Tweelingbevalling via een keizersnede

De geboorte van een tweeling is een heel bijzonder moment. Wordt het een vaginale bevalling of keizersnede? Het antwoord op die vraag hangt vooral af van de manier waarop de baby’s in de baarmoeder liggen. Vaginaal bevallen is alleen mogelijk als het eerste kindje en liefst ook het tweede kindje, met het hoofdje naar beneden ligt. Net als bij een keizersnede van een eenling wordt er in het Catharina Ziekenhuis bij een tweeling ook een ‘gentle sectio’, een zogenoemde ‘vriendelijke keizersnede’, uitgevoerd.

Deel deze pagina