Trommelvliesbuisjes

Als uw kind veel of langdurig last heeft van een gehoorprobleem of oorpijn/druk op de oren, dan kunnen trommelvliesbuisjes een oplossing bieden.

Als gevolg van een verstopte buis van Eustachius (de verbinding tussen het middenoor en de neus-keelholte) kan er vochtophoping ontstaan achter het trommelvlies. Het vocht uit het middenoor kan dan niet meer naar de keelholte worden afgevoerd. Dit komt vaak door een infectie in de bovenste luchtwegen, bijvoorbeeld een neusverkoudheid. Als de buis van Eustachius langere tijd is afgesloten, ontstaat er een onderdruk in het middenoor. Op den duur raakt het hele middenoor gevuld met een taai slijm.

Trommelvliesbuisjes nemen tijdelijk de functie van de buis van Eustachius over. Door de opening in het buisje kan er lucht in het middenoor komen en verdwijnt het vocht. Trommelvliesbuisjes zijn kleine kunststof buisjes met een verbreding aan ieder uiteinde met de grootte van een ‘halve luciferkop’. Het plaatsen van de buisjes gebeurt onder lichte narcose. Voordat het buisje in de gemaakte opening in het trommelvlies wordt geplaatst, wordt meestal eerst het slijm uit het middenoor weggezogen. Hierdoor kan al meteen een verbetering van het gehoor optreden. Hierna geneest het slijmvlies van het middenoor geleidelijk. Gemiddeld vallen na zo’n zes tot twaalf maanden de buisjes vanzelf uit het trommelvlies, waarna de gaatjes zich spontaan sluiten. Na de ingreep hoort uw kind weer een stuk beter.

Veelgestelde vragen

  • Een trommelvliesbuisje blijft gemiddeld negen maanden zitten. Het buisje wordt na verloop van tijd door het trommelvlies naar de gehoorgang toe uitgestoten. Hierna sluit het gaatje zich meestal vanzelf weer.

  • De eerste week na de ingreep mag er geen water in de oren komen. Het is verstandig om bij baden en haren wassen oordopjes of watten met vaseline te gebruiken. U kunt ook een bekertje over het oor zetten. Ook mag er een week niet gezwommen worden, omdat het buisje tijd nodig heeft om vast te gaan zitten.

  • Met buisjes mag u gewoon vliegen. U zult minder klachten hebben dan gewoonlijk, omdat de buisjes de druk in het middenoor nu regelen.

  • Een kind mag een week niet zwemmen, omdat het buisje tijd nodig heeft om vast te gaan zitten. Hierna mag een kind met buisjes gewoon zwemmen zonder aanvullende bescherming van de oren. Het is verstandig om het water uit de oren te laten lopen en het oor droog te deppen. Duiken is wel ongunstig, vanwege de druk op de oren. Bij een ‘loopoor’ mag uw kind niet zwemmen.

  • Dit komt regelmatig voor, daarom geven wij na het plaatsen van het buisje een recept mee voor Otosporin oordruppels. Mocht er een “loopoor” ontstaan, dan kunt u het recept bij uw apotheek inleveren. Wij adviseren om zeven dagen te druppelen en dan een week te wachten (omdat deze druppels nog doorwerken). Zijn er na deze week toch nog oorklachten? Dan adviseren we u contact op te nemen met onze polikliniek KNO. Als u een “loopoor” heeft, moet u ervoor zorgen dat er geen water in het oor komt. U mag dan ook niet zwemmen.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden