Veelgestelde vragen Keel-, Neus- en Oorheelkunde

Heeft u een vraag over het Catharina Hart- en Vaatcentrum? Kijk eerst hier of uw vraag al beantwoord is.
Mocht u vraag er alsnog niet bij staan, neem dan contact met ons op.

 1. 1Hoe lang blijft een trommelvliesbuisje (MOB) zitten?

  Een trommelvliesbuisje blijft gemiddeld negen maanden zitten. Het buisje wordt na verloop van tijd door het trommelvlies naar de gehoorgang toe uitgestoten. Hierna sluit het gaatje zich meestal vanzelf weer.

 2. 2Mag er water in de oren komen na het plaatsen van een trommelvliesbuisje (MOB)?

  De eerste week na de ingreep mag er geen water in de oren komen. Het is verstandig om bij baden en haren wassen oordopjes of watten met vaseline te gebruiken. U kunt ook een bekertje over het oor zetten. Ook mag er een week niet gezwommen worden, omdat het buisje tijd nodig heeft om vast te gaan zitten.

 3. 3Wat moet ik doen als mijn kind na het plaatsen van een trommelvliesbuisje (MOB) een 'loopoor' krijgt?

  Dit komt regelmatig voor, daarom geven wij na het plaatsen van het buisje een recept mee voor Otosporin oordruppels. Mocht er een “loopoor” ontstaan, dan kunt u het recept bij uw apotheek inleveren. Wij adviseren om zeven dagen te druppelen en dan een week te wachten (omdat deze druppels nog doorwerken). Zijn er na deze week toch nog oorklachten? Dan adviseren we u contact op te nemen met onze polikliniek KNO. Als u een "loopoor" heeft, moet u ervoor zorgen dat er geen water in het oor komt. U mag dan ook niet zwemmen.

 4. 4Mag je kind zwemmen als je trommelvliesbuisjes (MOB) heeft?

  Een kind mag een week niet zwemmen, omdat het buisje tijd nodig heeft om vast te gaan zitten. Hierna mag een kind met buisjes gewoon zwemmen zonder aanvullende bescherming van de oren. Het is verstandig om het water uit de oren te laten lopen en het oor droog te deppen. Duiken is wel ongunstig, vanwege de druk op de oren. Bij een 'loopoor' mag uw kind niet zwemmen.

 5. 5Mag ik vliegen met een trommelvliesbuisje (MOB)?

  Met buisjes mag u gewoon vliegen. U zult minder klachten hebben dan gewoonlijk, omdat de buisjes de druk in het middenoor nu regelen.

 6. 6Hoelang moet ik mijn kind na het verwijderen van de neusamandelen (adenotomie) thuishouden van school?

  In principe heeft uw kind weinig last na het verwijderen van de neusamandel. Mocht uw kind er toch niet fit onder zijn, houdt u het gerust een dag thuis.

 7. 7Na het verwijderen van de keelamandelen (tonsillectomie) klaagt mijn kind over oorpijn. Is dit normaal?

  Ja, dit is normaal. De keelpijn als gevolg van de operatie kan uitstralen naar de oren. U mag dit gerust behandelen met paracetamol (liefst zetpillen).

 8. 8Wat mag mijn kind eten na een operatie aan de keelamandelen?

  De eerste dagen kan uw kind het beste zacht of vloeibaar koud of lauw voedsel eten. Uw kind geeft meestal zelf wel aan of het toe is aan harder voedsel. Waterijsjes en ijswater zijn goed en verzachten de keel. Vermijd in het begin koolzuurhoudende dranken en melkproducten.

 9. 9Hoe lang moet ik mijn kind thuishouden van school na het verwijderen van keelamandelen (tonsillectomie)?

  Over het algemeen zijn kinderen na een week weer voldoende opgeknapt om weer naar school te kunnen gaan en buiten te spelen. De eerste dagen na de ingreep is het verstandig om uw kind binnen te houden. Zwemmen mag uw kind weer na twee weken.

 10. 10Wanneer mag mijn kind weer zwemmen na het verwijderen van keelamandelen (tonsillectomie)?

  Na twee weken mag uw kind weer zwemmen.