Mictiecystogram bij kinderen

Een mictiecystogram is een röntgenonderzoek waarbij de blaas en de urinebuis zichtbaar worden gemaakt met een contrastvloeistof.

Röntgenfoto’s van de urinewegen en blaas helpen de arts bij het stellen van een diagnose. Door een afbeelding te maken van de urinewegen en de blaas worden eventuele afwijkingen zichtbaar gemaakt. Tevens wordt er gekeken of uw kind gemakkelijk uitplast.

Het onderzoek

De verpleegkundige brengt een dun slangetje (katheter) via de plasbuis in de blaas. Het inbrengen van de katheter is gevoelig en gebeurt daarom met glijmiddel. Het glijmiddel op het slangetje werkt verdovend, zodat het inbrengen bijna pijnloos is. Vervolgens gaat u samen met uw kind naar de afdeling Radiologie /Röntgen. Daar brengen ze de contrastvloeistof via het slangetje door de urineleider in de blaas. Dit is niet pijnlijk, mogelijk geeft dit wel een koud gevoel en voelt uw kind aandrang om te plassen. Zodra uw kind aangeeft dat de blaas vol zit, maakt de radioloog een foto. Uw kind merkt hier niets van. Als uw kind het gevoel heeft dat hij moet plassen, wordt het slangetje er weer uitgehaald. Dit is niet pijnlijk. Daarna mag uw kind plassen. Tijdens het plassen maakt de radioloog opnieuw foto’s.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden