Verpleegafdeling Kindergeneeskunde

Als uw kind een langere periode in het ziekenhuis wordt opgenomen komt hij / zij terecht op de verpleegafdeling Kindergeneeskunde. Op deze afdeling gelden speciale regels. U, als ouder, mag ’s nachts bij uw kind blijven.

Verpleegafdeling Kindergeneeskunde (12-oost) 040 - 239 82 00

Bezoektijden

Dagelijks van 14.00 tot 19.00 uur. Ouders, broers en zussen de hele dag.
Meer informatie over bezoektijden

Speelkamer

Op de kinderafdeling is een speelkamer. Er is voor alle kinderen wel iets leuks te doen. Kinderen kunnen hier ook met hun bed of rolstoel naartoe. 's Ochtends mag het kind met de ouders in de speelkamer spelen. In de middag mogen ook broertjes, zusjes en ander bezoek mee komen spelen. De speelkamer is op maandag t/m vrijdag open van 9.00 uur tot 11.30 uur en van 14.00 uur tot 16.30 uur. Op zaterdag is de speelkamer open van 9.00 uur tot 12.00 uur. Kinderen mogen alleen spelen onder toezicht van ouders/familie.

Cliniclowns

Elke woensdag komen de clowns van Stichting CliniClowns op bezoek. Stichting CliniClowns Nederland, het goede doel voor kinderen, zet zich in voor alle zieke en gehandicapte kinderen in Nederland. Want tussen de behandeling, de pijn en de vele beperkingen door is een lach hard nodig. Afleiding en plezier werken ontspannend en stressverlagend. Spelen is voor een kind de natuurlijke manier om zich te ontwikkelen en vervelende gebeurtenissen te verwerken. Dat is de kracht van een lach! Wilt u meer weten over de Cliniclowns of heeft u vragen? Vraag het de pedagogisch medewerker of kijk op www.cliniclowns.nl.

Regenboogboom

Eens per maand, meestal op een donderdag komen de vrijwilligers van Stichting de Regenboogboom. Tijdens de bezoeken ontdekken kinderen hun eigen regenboogbos in de liefdevolle sfeer onder de regenboogboom. Samen met de kinderen zingen ze liedjes en vertellen ze verhalen. Voor meer informatie verwijzen wij u naar www.regenboogboom.nl.

Doedelteam

Elke dinsdag brengt het doedelteam met knuffelhonden een bezoek aan de afdeling Kindergeneeskunde.

School

Als uw kind lang in het ziekenhuis moet liggen, kan hij of zij niet naar school. In het Catharina Ziekenhuis kan uw kind ondersteuning krijgen van een soort 'ziekenhuisschool', de organisatie 'DOBA onderwijsadviseurs'. Hiervoor kunt u op de afdeling een aanmeldformulier vragen, dat zowel de ouder als de school moet ondertekenen.

Couveuseafdeling

Als uw pasgeboren kindje extra zorg nodig heeft en wordt opgenomen in het Catharina Ziekenhuis, is dat op de couveuseafdeling.

Waarom een opname?

Uw kindje wordt opgenomen op de couveuseafdeling als het extra zorg nodig heeft. Bijvoorbeeld wanneer het te vroeg geboren is of te licht van gewicht. Soms is de geboorte moeizaam verlopen of heeft het kindje een infectie. Die speciale zorg en behandeling kan niet gegeven worden op de kraamafdeling of thuis. Ook kan het zijn dat uw baby opgenomen is voor nader onderzoek of een operatie.

Rooming-in

In de meeste gevallen verblijven de moeders op de kraamafdeling als het kindje op de couveuseafdeling ligt. Zij worden door de verpleegkundigen van de kraamafdeling naar de couveuseafdeling gebracht om bij hun kindje te zijn, het te verzorgen en te voeden.

Rooming-in wordt aangeboden aan moeders die na de geboorte van hun kindje door de gynaecoloog worden ontslagen en alleen nog in het ziekenhuis verblijven omdat hun kindje is opgenomen binnen de couveuseafdeling. Een voorwaarde is, dat deze kraamvrouwen zelfstandig zijn in toiletbezoek en douche.

Als de situatie van uw kindje het toelaat, verblijft u samen met uw kindje in één kamer. Als uw kindje is opgenomen in een couveuse in de couveusekamer, verblijft u in een nabijgelegen kamer. In welke mate u voor uw kindje kunt zorgen en of u gebruikt wilt maken van rusttijden, bespreekt u samen met de verpleegkundige van de couveuseafdeling.

Baby Mobiel / Baby Online

Ouders van pasgeboren kinderen bieden wij de mogelijkheid om via Baby Mobiel of Baby Online in contact te blijven met hun pasgeboren kindje op de couveuseafdeling.

Couveuse afdeling (12-oost) 040 - 239 82 00

Bezoektijden

• Op de couveuseafdeling gelden geen vaste bezoekuren. Ouders zijn altijd welkom. Broertjes, zusjes, andere familieleden en/of kennissen zijn welkom, mits één van de ouders aanwezig is.
  • Houdt u er rekening mee dat er maximaal 2 bezoekers per patiënt aanwezig mogen zijn. Alleen in overleg met de verpleegkundige zijn meerdere bezoekers toegestaan.
  • Van 12.30 tot 13.30 uur is er een rustuur op de couveuseafdeling, tijdens dit uur is bezoek niet mogelijk.

Dagbehandeling Kindergeneeskunde

Moet uw kind een kleine operatie ondergaan? Op de kinderdagbehandeling voeren wij deze operatie uit. Uw kind mag diezelfde dag nog naar huis.

Pedagogisch medewerker

In het Catharina Ziekenhuis kunnen wij uw kind goed voorbereiden op onderzoeken of behandelingen zoals bloedafname, infuusprikken MCG, klysma, sonde en een MRI-scan. Aan de hand van de leeftijd bekijkt de pedagogisch medewerker wat het beste is voor uw kind. Meestal wordt er kennis gemaakt met Luuk & Lotje. Met deze poppen laat de pedagogisch medewerker samen met het kind zien wat er gaat gebeuren. De pedagogisch medewerker is meestal tijdens het onderzoek of de behandeling aanwezig om ondersteuning te bieden. Ouders mogen uiteraard ook bij het onderzoek of de behandeling aanwezig zijn.

Dagbehandeling Kindergeneeskunde (12-west) 040 - 239 82 00

Dagelijks van 08.45 - 17.00 uur