Wat is maagkanker?

Maagkanker is een kwaadaardige tumor in de maag. Er bestaan verschillende soorten maagkanker, afhankelijk van het type weefsel waaruit de tumor ontstaat. De meest voorkomende vorm van maagkanker is het adenocarcinoom. De diagnose maagkanker wordt jaarlijks bij ongeveer 1000 Nederlanders gesteld en komt twee keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. In de meeste gevallen gaat het om mensen van 60 jaar en ouder.

Het Catharina Ziekenhuis: gespecialiseerd in maagkanker

  • U wordt hier behandeld in een expertcentrum voor maagkanker. Alle behandelingen voor maagkanker zijn hier op één locatie.
  • Patiënten uit de hele regio worden doorverwezen naar ons ziekenhuis, u kunt hier ook terecht voor een second opinion
  • Onze artsen werken met de nieuwste technieken zoals het uitvoeren van een maagoperatie via een kijk- of robotoperatie. In sommige gevallen kan de tumor worden verwijderd via een flexibele buis waardoor een operatie niet nodig is. Dit noemen we endoscopische technieken.
  • Als maagkanker operatief verwijderd kan worden, is er een complexe operatie nodig. Onze gespecialiseerde chirurgen voeren deze operatie vaak uit. Ook trainen ze andere chirurgen in het uitvoeren van een kijkoperatie bij maagkanker.
  • Onze Maag-Darm-Leverartsen hebben veel ervaring in het verwijderen van vroege vormen van maagkanker met endoscopische technieken.
  • In ons ziekenhuis wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar maagkanker, om zo steeds betere behandelingen aan te kunnen bieden.
  • U krijgt tijdens uw hele traject een vast contactpersoon.

Alle behandelingen onder één dak

Het Catharina Ziekenhuis biedt alle behandelingen tegen maagkanker aan. Hierdoor kunnen al uw behandelingen op dezelfde locatie plaatsvinden. Een ander voordeel is dat uw maag-darm-leverarts, chirurg, radioloog, nucleair geneeskundige, radiotherapeut en andere zorgverleners op dezelfde locatie werken en daardoor eenvoudig met elkaar kunnen overleggen.

Zorgpad

De behandeling van maagkanker bestaat uit verschillende stappen. Dit behandeltraject noemen wij een zorgpad. U bezoekt tijdens uw behandeling verschillende specialisten en afdelingen. Op deze pagina kunt u de belangrijkste stappen vinden die bij het zorgpad maagkanker horen.

  • Klachten die mogelijk wijzen op maagkanker zijn:

    • Onverklaarbaar gewichtsverlies.
    • Minder trek hebben in eten.
    • Snel een vol gevoel hebben.
    • (Stekende) pijn boven in de buik of rond het borstbeen. 
    • Brandend maagzuur en oprispingen.
    • Misselijkheid en/of braken.
    • Geen zin hebben in bepaald eten of drinken.
    • Merken dat het voedsel niet wil zakken.
    • Sneller buiten adem zijn.
    • Vermoeidheid.
    • Braken van (een kleine hoeveelheid) bloed.
    • Een zwarte, plakkerige ontlasting.
  • Om de diagnose maagkanker te stellen, doen onze artsen een aantal onderzoeken. Vaak zijn deze al gedaan in het ziekenhuis waar u eerst onder behandeling was. Sommige onderzoeken worden alleen door de specialisten van het Catharina Ziekenhuis gedaan. Na de diagnose bespreken we uw situatie in een wekelijks multidisciplinair regionaal overleg (MDO) tussen ziekenhuizen. Daarna start uw behandeling.

    Onderzoeken

    Om de diagnose maagkanker te kunnen stellen, doen onze specialisten verschillende onderzoeken, zoals:

    Vast aanspreekpunt tijdens uw traject

    Als u onder behandeling bent in het Catharina Ziekenhuis krijgt u een eigen casemanager. Dit is uw vaste contactpersoon tijdens de hele behandeling in ons ziekenhuis. Vaak is dit een verpleegkundig specialist of consulent. Deze zorgverlener werkt nauw samen met de arts en weet veel over maagkanker.  

    Persoonlijk behandelplan

    Op basis van de diagnose maken de specialisten een persoonlijk behandelplan voor u. Dit gebeurt tijdens een multidisciplinair overleg (MDO). Dat is een vergadering waarbij verschillende medische specialisten van meerdere ziekenhuizen uit de regio samenkomen om uw persoonlijke behandelplan te bespreken. Samen bepalen zij welke behandelingen het best passen bij uw situatie. De kennis van elk specialisme wordt daarbij meegenomen.

    Als u kanker heeft, neemt u in korte tijd moeilijke beslissingen die directe gevolgen hebben voor op uw leven op korte en/of lange termijn. U bespreekt uw situatie en voorkeuren samen met uw arts. U beslist uiteindelijk samen met uw arts wat voor u de beste behandeling is.

  • De behandeling met de grootste kans op genezing voor maagkanker is een combinatie van chemotherapie en een operatie. Afhankelijk van uw conditie en leeftijd kan dit aangepast worden.

    Als u bent verwezen vanuit een ander ziekenhuis, dan krijgt u de chemotherapie in uw eigen ziekenhuis. De operatie wordt altijd in het Catharina Ziekenhuis gedaan. Afhankelijk van waar de tumor zit, wordt de maag gedeeltelijk of helemaal verwijderd.

    Maagoperaties kunnen op de traditionele (open) manier worden uitgevoerd of via een kijkoperatie. Een maagoperatie via een kijkoperatie is een relatief nieuwe techniek met als voordeel dat u minder littekens aan de operatie overhoudt en waarschijnlijk sneller herstelt. Ook kan de kijkoperatie met de operatierobot uitgevoerd worden in specifieke gevallen. Onze chirurgen beheersen de technieken voor de traditionele (open) maagoperatie en de kijkoperatie. Ze trainen chirurgen uit andere ziekenhuizen om de kijkoperatie voor maagkanker goed en veilig te kunnen uitvoeren.

    Bij maagkanker met uitzaaiingen in het buikvlies is in sommige gevallen een HIPEC-behandeling mogelijk. Tijdens deze operatie worden de zichtbare tumoren weggehaald en vervolgens wordt de buik gespoeld met verwarmde chemotherapie om de onzichtbare kankercellen te verwijderen. Bij veel uitzaaiingen op het buikvlies is een behandeling met chronische chemotherapie toediening in de buik mogelijk, deze behandeling heet INTERACT.

  • Een vroege vorm van maagkanker (vroegcarcinoom) betekent dat de tumor nog klein is en zich alleen in de binnenste laag van de maag bevindt (stadium 1). Deze tumor kan worden ontdekt tijdens onderzoeken voor andere klachten. Een vroegcarcinoom kan vaak via een gastroscopie worden verwijderd. Dit is een ingreep via een flexibele buis in de maagwand waardoor een operatie niet nodig is.

  • Palliatieve behandeling betekent dat we uw kanker niet kunnen genezen, maar wel kunnen proberen om uw leven te verlengen, kwaliteit aan uw leven toe te voegen en uw klachten te verminderen. Als u in een goede lichamelijke conditie bent, bestaat de palliatieve behandeling uit een combinatie van chemotherapie en eventueel immunotherapie. Een bypassoperatie of het plaatsen van een stent kunnen helpen bij problemen met eten. Uw arts bepaalt samen met u wat het beste past in uw situatie.

  • Het hebben van kanker heeft grote invloed op uw leven, op meerdere fronten. Bij het Catharina Ziekenhuis kunt u ondersteuning krijgen op verschillende gebieden, zoals psychische hulp, fysiotherapie of palliatieve zorg. Het gaat hierbij niet om behandelingen die de ziekte bestrijden, maar bijvoorbeeld om het verlichten van klachten of het verbeteren van de kwaliteit van leven. Dit kan zijn tijdens, maar ook na uw behandeling.

    Uw vaste aanspreekpunt kan u verder helpen als u vragen heeft over deze ondersteunende zorg.

    Problemen met eten en drinken bij maagkanker

    De diagnose maagkanker is ingrijpend. De meest voorkomende klachten op de langere termijn bij maagkanker zijn:

    • afvallen
    • brandend maagzuur of zuurbranden
    • overgeven
    • dumpingsyndroom
    • vitamine B12-tekort
    • diarree
    • syndroom van de kleine maag
    • problemen met het zakken van eten

    Heeft u last heeft van één of meer van deze klachten, bespreek dit dan met uw contactpersoon. Hij of zij kan u eventueel doorverwijzen naar een diëtist.

Vragen over maagkanker?

Bel 040 - 239 66 22
Catharina Ziekenhuis Logo
Catharina Ziekenhuis

Samenwerking in de regio

Om u de best mogelijke zorg bij kanker te geven, werken onze specialisten samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners.  

Er is elke week overleg tussen de diverse specialisten uit de regio. Op deze manier werken we goed samen en organiseren we de zorg voor patiënten zo efficiënt mogelijk. Het Catharina Ziekenhuis werkt op gebied van maagkanker samen met het: Anna Ziekenhuis, Bernhoven, Elkerliek, Máxima MC en SJG Weert.

Onderzoeken naar kanker

In het Catharina Ziekenhuis voeren wij veel onderzoek uit naar verschillende vormen van kanker om de behandeling te verbeteren. Dit geldt ook voor maagkanker. We behandelen dan ook regelmatig patiënten in studieverband, of patiënten hebben de mogelijkheid om mee te doen aan trials (wetenschappelijke studies). Informeer hiervoor bij uw behandelend arts of uw casemanager.

  • Eén van de onderzoeken waaraan patiënten met buikvliesuitzaaiingen bij maagkanker aan mee kunnen doen is het INTERACT onderzoek. Daarbij wordt onderzocht of een gelijktijdige behandeling met chemotherapie toegediend in de buikholte en chemotherapie toegediend via de bloedbaan (infuus) veilig is en door de patiënt kan worden verdragen.

Meer informatie over maagkanker

Veelgestelde vragen

  • Risicofactoren voor maagkanker zijn onder andere leeftijd, roken, veel rood of bewerkt vlees eten, een familiegeschiedenis van maagkanker en een langdurige infectie met de bacterie Helicobacter pylori.   

  • Er zijn vier stadia van maagkanker, gebaseerd op hoe ver de kanker zich heeft verspreid. Het stadium van de kanker beïnvloedt de behandelingsopties en de prognose van de patiënt.

    • Stadium 1: de kanker bevindt zich alleen in het slijmvlies van de maagwand.
    • Stadium 2: de kanker is gegroeid en is zich uit gaan breiden naar de diepere lagen van de maagwand of naar nabijgelegen lymfeklieren.
    • Stadium 3: de kanker heeft zich verder uitgebreid naar nabijgelegen organen of lymfeklieren.
    • Stadium 4: de kanker heeft zich verspreid naar verre delen van het lichaam, zoals de lever, longen, botten of andere organen.

Staat uw antwoord er niet bij, neem contact op.

Bel 040 - 239 66 22
Catharina Ziekenhuis Logo
Catharina Ziekenhuis

© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden