Schoonmaken en vastzetten van het grote teengewricht

Het gewrichtskraakbeen vormt een glijdende, iets schokdempende laag tussen twee gewrichtsoppervlakten van ieder gewricht. Bij hallux rigidus worden de kraakbeenoppervlakken van het eerste teengewricht dunner door slijtage, ofwel artrose. Dit veroorzaakt pijn en stijfheid. Bij lichtere artrose van het gewricht kan het soms voldoende zijn om de aangroei van bot rond het gewricht en het eventueel ontstoken gewrichtsslijmvlies te verwijderen, dit heet cheilectomie. Cheilectomie is het schoonmaken van het gewricht.

Operatief vastzetten van het gewricht
Tijdens een operatie aan een hallux rigidus wordt het resterende kraakbeen verwijderd en het gewricht vastgezet met een plaatje en schroeven. Dit noemt men artrodese. Het middenvoetsbeen en eerste kootje van de grote teen groeien hierbij aan elkaar vast. Zo is er geen gewricht meer dat pijn kan doen. Omdat de teen al vóór de operatie verstijfd was door de artrose, maakt het vastzetten de teen maar nauwelijks stijver. De botuiteinden worden zo aan elkaar vastgezet dat de stand een goede afrol van de voet mogelijk maakt bij het lopen.

Schoonmaken van het gewricht
Bij lichtere artrose van het gewricht kan het soms voldoende zijn om de aangroei van bot rond het gewricht en het eventueel ontstoken gewrichtsslijmvlies te verwijderen, dit heet cheilectomie. Bij de operatie wordt een snede in de voetrug gemaakt van ongeveer zes centimeter. Het gewricht wordt schoongemaakt en eventuele botuitsteeksels worden verwijderd. De operatie duurt ongeveer 20 minuten. De artrose kan echter langzaam verdergaan. Soms is dan later een meer definitieve maar ook grotere operatie nodig.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden