Veelgestelde vragen Orthopedie

Heeft u een vraag over het Catharina Hart- en Vaatcentrum? Kijk eerst hier of uw vraag al beantwoord is.
Mocht u vraag er alsnog niet bij staan, neem dan contact met ons op.

 1. 1Totale heupprothese: Waarop moet ik letten na de operatie?

  Gedurende de eerste drie maanden na de operatie is het belangrijk te voorkomen dat het heupgewricht uit de kom raakt (luxatie).
  Dit kan door de volgende leefregels goed in acht te nemen:

  • breng uw knie niet in de richting van uw neus;
  • buk niet vanuit een stoel;
  • ga niet met de benen over elkaar zitten;
  • hurk niet;
  • ga niet op een lage kruk of stoel zitten;
  • buk niet vanuit een stand met de benen naast elkaar;
  • trek niet ‘op de gewone manier' de kous en schoen(veters) aan bij het geopereerde been;
  • houd uw benen gespreid bij het gaan zitten en liggen;
  • staan, bijvoorbeeld bij een aanrecht, kan en mag zonder krukken.
 2. 2Totale heupprothese: Hoe verzorg ik mijn wond?

  De wond moet schoon en droog blijven. De huid rondom de hechtingen / nietjes kan er wat rood of geïrriteerd uitzien. Als na 14 dagen de hechtingen / nietjes verwijderd zijn, neemt deze roodheid af, tot die tijd is een pleister ter bescherming van de hechtingen voldoende.
  Wij adviseren u om contact op te nemen als het wondgebied:

  • erg gezwollen is;
  • flink rood wordt;
  • pijnlijk is;
  • vochtig is;
  • of als u koorts heeft.

  Tijdens kantooruren neemt u contact op met de polikliniek orthopedie, 040 - 239 71 80 en buiten kantooruren met de SEH, 0900-8861.

 3. 3Totale heupprothese: Hoelang blijft mijn heup pijnlijk?

  Ongeveer twee weken na de operatie wordt de pijn na het plaatsen van een heupprothese geleidelijk minder. Drie tot vier maanden na de operatie treedt een aanzienlijke verbetering op. Soms voelt men een doffe pijn na lange wandelingen, dit gevoel kan optreden tot ongeveer 12 maanden na de operatie. Startpijn kan nog een poosje aanhouden. Dit pijnlijke gevoel verbetert zonder verdere behandeling. Het betekent niet dat de prothese niet goed functioneert of loszit!

 4. 4Totale heupprothese: Hoelang blijft mijn been dik?

  De zwelling vermindert meestal gedurende de eerste maanden na het ontslag. Het dik worden van het been vermindert door een elastische kous om te doen en uw been hoog te leggen. Het advies is om het voeteneind van het bed omhoog te zetten dit kan eventueel met behulp van een kussen onder het matras. De zwelling is over het algemeen 's avonds het grootst en neemt af wanneer u goed de oefeningen blijft doen.

 5. 5Totale heupprothese: Moet ik een tedkous dragen?

  Het is nodig om een tedkous te dragen, het helpt om de zwelling in het been te verminderen. Deze kous wordt aangemeten door de verpleegkundige in het ziekenhuis en dient u gedurende 6 weken overdag te dragen. De duur kan op advies van de arts of fysiotherapeut afwijken.

 6. 6Totale heupprothese: Hoe vaak moet ik oefenen en hoe weet ik of ik teveel heb geoefend?

  Drie keer per dag tien minuten oefenen is voldoende. Voert u de oefeningen serieus uit, maar overdrijf niet! U merkt vanzelf wanneer u te veel gedaan hebt, de heup voelt dan stram en stijf aan.

 7. 7Totale heupprothese: Wanneer mag ik weer op mijn zij slapen?

  Het heeft sterk de voorkeur om de eerste 6 weken op de rug te slapen met een kussen tussen de benen, net als tijdens uw verblijf in het ziekenhuis. Tijdens de eerste controle hierna, bekijkt de arts of het weer verantwoord is dat u op de zij kunt slapen. Mocht u incidenteel toch op uw zij willen gaan liggen om uw stuit te ontlasten, dan dient u een kussen tussen de benen te leggen. Ga bij voorkeur op uw aangedane zijde liggen zodat het geopereerde been niet naar binnen kan buigen. U mag niet op uw buik gaan liggen.

 8. 8Totale heupprothese: Hoelang moet ik gebruik maken van een loophulpmiddel?

  Patiënten met een heupprothese moeten minimaal tot 6 weken na de operatie een loophulpmiddel gebruiken. Binnenshuis mag u na thuiskomst eventueel met één kruk lopen, maar probeer dit zoveel mogelijk te beperken. Buitenshuis moet u altijd met 2 krukken lopen.

 9. 9Totale heupprothese: Wanneer mag ik weer autorijden?

  Autorijden is een individuele aangelegenheid. In overleg met uw behandelende arts mag u meestal na 6 weken weer proberen zelf auto te rijden. Lees verder vooraf de polisvoorwaarden van uw verzekeringsmaatschappij door.

 10. 10Totale heupprothese: Wanneer mag ik weer fietsen?

  Na ongeveer 6 weken mag u in overleg met uw behandelende arts weer fietsen. Gebruik een damesfiets vanwege de lage instap. Het is aan te raden van vooraf te oefenen op een hometrainer.

 11. 11Totale heupprothese: Wanneer kan ik weer seksueel actief zijn?

  Na de operatie en de herstelperiode (6 tot 8 weken) kunt u voorzichtig weer proberen hoe het voor u is. In principe zijn er geen belemmeringen meer.

 12. 12Totale knieprothese: Hoe verzorg ik mijn wond?

  De wond moet schoon en droog blijven. De huid rondom de hechtingen / nietjes kan er wat rood of geïrriteerd uitzien. Als na 14 dagen de hechtingen / nietjes verwijderd zijn, neemt deze roodheid af, tot die tijd is een pleister ter bescherming van de hechtingen voldoende.
  Wij adviseren u om contact op te nemen als het wondgebied:

  • erg gezwollen is;
  • flink rood wordt;
  • pijnlijk is;
  • vochtig is;
  • of als u koorts heeft.

  Tijdens kantooruren neemt u contact op met de Polikliniek orthopedie 040 - 239 7180 en buiten kantooruren met de SEH 0900 - 8861.

 13. 13Totale knieprothese: Hoelang blijft mijn knie pijnlijk?

  De pijn na het plaatsen van een knieprothese wordt geleidelijk aan minder. Na twee of drie maanden treedt een aanzienlijke verbetering op. Soms voelt men een doffe pijn na lange wandelingen. Startpijn kan nog een tijdje aanhouden, dit betekent niet dat de prothese niet goed functioneert of loszit!

 14. 14Totale knieprothese: Hoelang blijft mijn been dik?

  De zwelling vermindert meestal gedurende de eerste maanden na het ontslag. Het dik worden zal verminderen door ijs op de knie te houden, een elastische kous om te doen en het been hoog te leggen. Het advies is om het voeteneind van het bed omhoog te zetten, dit kan eventueel met behulp van een kussen onder het matras. De zwelling is over het algemeen ’s avonds het grootst en neemt af wanneer u goed de oefeningen blijft doen.

 15. 15Totale knieprothese: Moet ik een tedkous dragen?

  Het is nodig om een tedkous te dragen, het helpt om de zwelling in het been te verminderen. Deze kous wordt aangemeten door de verpleegkundige in het ziekenhuis en dient u gedurende 6 weken overdag te dragen. De duur kan op advies van de arts of fysiotherapeut afwijken.

 16. 16Totale knieprothese: Hoelang moet ik bloedverdunnende middelen blijven gebruiken?

  Wanneer u tijdens deze opname gestart bent met het gebruik van bloedverdunnende middelen, blijft u de medicatie tot 5 weken gebruiken. Deze medicatie wordt daarna gestopt. Mocht u al bloedverdunnende middelen gebruiken vóór de operatie, dan moet u deze hervatten in overleg met uw arts, hij zal u hierover adviseren.

 17. 17Totale knieprothese: Hoe vaak moet ik oefenen en hoe weet ik of ik teveel geoefend heb?

  Drie keer per dag 10 tot 15 minuten oefenen is voldoende. Voert u de oefeningen serieus uit, maar overdrijf niet. Wanneer u te veel heeft geoefend merkt u dat aan uw knie: deze zal dan dik, rood of gloeiend worden. U kunt uw knie dan het beste koelen door een ijszak (deze niet direct op de knie maar met een doek ertussen) tegen de knie te houden.

 18. 18Totale knieprothese: Hoelang moet ik gebruik maken van een loophulpmiddel?

  Patiënten met een knieprothese moeten minimaal tot 6 weken na de operatie een loophulpmiddel gebruiken. Binnenshuis mag u na thuiskomst eventueel met 1 kruk lopen, maar probeer dit zoveel mogelijk te beperken. Buitenshuis moet u altijd met 2 krukken lopen.

 19. 19Totale knieprothese: Wanneer mag ik weer in bad?

  U mag weer douchen zodra de hechtingen/nietjes zijn verwijderd, dit is na twee weken. In bad gaan mag na 8 weken.

 20. 20Totale knieprothese: Wanneer mag ik weer autorijden?

  Autorijden is een individuele aangelegenheid. In overleg met uw behandelend arts mag u meestal na 6 weken weer gaan proberen auto te rijden, als de kracht in het been voldoende is. Lees verder vooraf de polisvoorwaarden van uw verzekeringsmaatschappij door.

 21. 21Totale knieprothese: Wanneer mag ik weer fietsen?

  Na ongeveer 2 maanden mag u in overleg met uw behandelende arts weer fietsen. Gebruik een damesfiets vanwege de lage instap. Het is aan te raden van tevoren te oefenen op de hometrainer.

 22. 22Totale knieprothese: Wanneer kan ik weer seksueel actief zijn?

  Na de operatie en de herstelperiode (6 tot 8 weken) kunt u voorzichtig weer proberen hoe het voor u is. In principe zijn er geen belemmeringen meer.