MRI-onderzoek

Radiologie

Veelgestelde vragen MRI-onderzoek

Heeft u een vraag? Kijk eerst hier of uw vraag al beantwoord is.
Mocht uw vraag er alsnog niet bij staan, neem dan contact met ons op.

 1. 1Waarom mag ik geen metalen voorwerpen meenemen naar de MRI-ruimte?

  De MRI-scanner is een grote, sterke magneet. Door de kracht van deze magneet worden metalen voorwerpen met hoge snelheid aangetrokken. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Denk hierbij aan pennen, sleutels, sieraden, horloges, haarspeldjes, maar ook telefoons en bankpasjes met een magneetstrip.

  Ook kleding met metalen onderdelen mogen de MRI-scanner niet in omdat deze het magneetveld verstoren. Hierdoor kan er verstoring van het beeld ontstaan in de opnames. Denk hierbij aan ritsen, metalen knopen, beugelbeha etc.

 2. 2Krijg ik contrastmiddel en/of een infuus?

  Dit is afhankelijk van het protocol dat moet worden gescand. Als het voor u belangrijk is om dit voorafgaand aan het onderzoek te weten, dan dient u contact op te nemen met één van de MRI-laboranten.

 3. 3Ik ben zwanger, mag ik een röntgenonderzoek krijgen?

  Een foetus is extra gevoelig voor röntgenstraling. Afhankelijk van de reden waarvoor u het onderzoek moet krijgen en van welk lichaamsdeel, kan/moet het onderzoek doorgaan.

  Overleg dit met de huisarts of aanvragend specialist. En meld de zwangerschap voordat het onderzoek plaatsvindt.

 4. 4Ik heb metaalsplinters in mijn oog gehad. Is dit een probleem?

  Als u niet eerder een MRI-scan heeft gehad, zal er voorafgaand aan het MRI-onderzoek een röntgenfoto van de oogkassen worden gemaakt. Hierop kan met zekerheid worden vastgesteld of alle metaalsplinters zijn verwijderd. In dat geval kan de MRI gewoon doorgaan.

 5. 5Ik heb last van claustrofobie. Mag er iemand bij me blijven tijdens het MRI onderzoek?

  Indien nodig kunt u iemand meenemen die bij u in de MRI-ruimte aanwezig mag zijn. Deze persoon wordt door de laborant gecontroleerd, voordat hij of zij de ruimte betreedt.

 6. 6Ik heb een kunstgewricht en/of schroeven in mijn lichaam. Geeft dit problemen?

  Nee, u kunt met deze materialen veilig in de MRI-scanner. Als er moet worden gescand in het gebied waar de metalen zitten, dan geeft dat verstoring op de beelden. Er moeten dan aanpassingen gemaakt worden om zo minimaal mogelijk last van de verstoringen te ondervinden. Het onderzoek kan hierdoor wat langer duren dan gebruikelijk.

 7. 7Ik heb een geïmplanteerd elektronisch apparaat (bijv. een pacemaker, ICD, neurostimulator). Kan ik een MRI-scan ondergaan?

  Nee, dit alles kan niet in de MRI. De werking van deze apparaten kan worden verstoord onder invloed van het magneetveld. Bovendien kan op de plek van de pacemaker of defibrillator een artefact (beeldverstoring) ontstaan. Daardoor kan de diagnostische waarde van de MRI-scan worden beperkt.

  Tegenwoordig zijn er pacemakers op de markt die wél in de MRI kunnen. In uitzonderlijke gevallen wordt hiervan gebruik gemaakt, dat gebeurt alleen onder strikte voorwaarden. Dit wordt voorafgaand aan het onderzoek met u besproken.

  Een elektronisch apparaat dat buiten het lichaam wordt gedragen, zoals een insulinepomp of een hoorapparaat, moet afgekoppeld worden voor u de MRI-scanner in gaat.

 8. 8Ik heb een geïmplanteerde hartmonitor (Reveal of SJM Confirm). Kan ik een MRI-scan ondergaan?

  Ja dit kan, maar het magneetveld kan de gegevensverzameling van de hartmonitor verstoren. Het is daarom belangrijk dat voorafgaand aan de MRI-scan de hartmonitor wordt uitgelezen, zodat gegevens bewaard blijven. Bovendien kan de op de plek van de geïmplanteerde hartmonitor een artefact (beeldverstoring) ontstaan, waardoor de diagnostische waarde van de MRI scan wordt beperkt.

 9. 9Krijg ik een kap over mijn hoofd?

  Dat is afhankelijk van het lichaamsdeel dat moet worden gescand. Bij alle onderzoeken van hersenen, oogkassen (orbita), brughoek en hals krijgt u een kap over het hoofd. Deze kap is nodig om signalen op te vangen waarmee de foto’s worden gemaakt. De kap is aan de voorzijde (waar u tegenaan kijkt) open.

 10. 10Kom ik met mijn hoofd in de scanner?

  Dit is afhankelijk van het lichaamsdeel dat moet worden gescand. Het te scannen lichaamsdeel moet in het midden van de scanner liggen. Dit betekent dat het hoofd meestal in de scanner ligt of aan de rand van de scanner. Komt u voor een MRI-scan van bijvoorbeeld de voet, enkel of knie, dan blijft u met uw hoofd buiten de scanner liggen.

 11. 11Kan ik naar muziek luisteren tijdens de MRI-scan?

  Ja, er kan radio of een CD worden geluisterd. Het geluid van de muziek wordt echter overstemd door het geluid van de MRI. Tussen twee series door, als de scanner even stil is, kunt u de muziek wel horen.

 12. 12Mag ik mijn kunstgebit inhouden?

  Nee, dit mag niet. In bijna elk kunstgebit zit metaal verwerkt, ook al is dit niet altijd zichtbaar. Het metaal kan een verstoring geven in het beeld en kan ook opwarmen.