Baby in stuitligging

Verloskunde
Bekijk de video

Als een kind met het hoofd boven in de baarmoeder ligt en met de stuit naar beneden, spreken we van een stuitligging.

Waardoor een kind in stuitligging ligt, is vaak niet duidelijk. Tegen het einde van de zwangerschap kan het zinvol zijn om te proberen het kind te draaien, zodat het met het hoofd beneden komt te liggen (hoofdligging). In de folder 'Een stuitligging' en onderstaande video's wordt uitgelegd hoe dat gebeurt. Ook komt aan bod hoe de bevalling bij een stuitligging kan plaatsvinden, of u een keuze hebt tussen een gewone bevalling of een keizersnede, en wat de voor- en nadelen van deze manieren van bevallen zijn.

Zwangere vrouwen van wie de baby in een stuitligging ligt, maken in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven de grootste kans op een natuurlijke (thuis)bevalling. De afdeling Verloskunde van het ziekenhuis heeft namelijk een van de hoogste slagingspercentages van Nederland als het gaat om het voor de bevalling uitwendig draaien van een baby in stuitligging naar hoofdligging. Lees het interview in het Eindhovens Dagblad met gynaecoloog dr. Simone Kuppens over het beste slaginspercentage van Nederland.

Informatie en afspraak versiespreekuur

Wilt u vrijblijvend meer informatie over het versiespreekuur, of direct een afspraak maken? Mail ons dan op: versies@catharinaziekenhuis.nl.

Bellen kan ook; 040-2399300.
U bent dan in contact met de poli verloskunde.

Bekijk ook onderstaande video's over het draaien van de baby in stuitligging naar hoofdligging en een stuitligging.