MRI-scan

Een MRI-scan geeft een nauwkeurig beeld van botten, gewrichten en omliggend weefsel zoals spieren, pezen en kraakbeen. Het is een scantechniek waarbij we gebruik maken van magnetische golven en radiogolven.

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Het houdt in dat we afbeeldingen maken met een sterk magneetveld en radiogolven. Op deze manier kunnen we bepaalde delen van het lichaam zichtbaar maken die met röntgenstralen niet te zien zijn. Bij een MRI-onderzoek wordt een radiogolf het lichaam ingestuurd en met hulp van de antenne opgevangen. De antenne plaatsen we vaak op of om het te onderzoeken lichaamsdeel. Dit alles is geheel pijnloos. Gedurende het onderzoek is een hard bonkend geluid hoorbaar, waarbij elke scan weer andere geluiden veroorzaakt. U krijgt oordopjes om het geluid te dempen. Met de MRI kunnen we uiteenlopende onderzoeken doen: van spieren en pezen van het skelet, bepaalde organen in de buik tot onderzoeken van het hart en het hoofd.

Het onderzoek

De MRI-scanner zelf bestaat uit een tunnel en een verschuifbare tafel. De tunnel is aan de voor- én aan de achterkant open. Hoe ver u in de MRI scanner schuift, hangt af van het onderzoek dat de medisch specialist wil laten doen. Tijdens het onderzoek bevindt de laborant zich achter de computer om de scans in te stellen. Hij kan u zien via de camera en het raam en met u communiceren via een intercom. De duur van het MRI-onderzoek kan sterk verschillen. Gemiddeld moet u rekenen op 20 tot 60 minuten.

Vragenlijst MRI-onderzoek

Wanneer u voor een onderzoek komt, moet u onderstaande vragenlijst invullen. Zo zorgen we ervoor dat het onderzoek zo veilig mogelijk verloopt. U mag deze lijst online in MijnCatharina invullen of u kunt de lijst thuis printen, invullen en meenemen naar uw afspraak.

Bekijk hier de MRI vragenlijst patiënt (PDF) or download the English version: MRI Questionaire (English PDF).


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden