Kanteltafelonderzoek (tiltingonderzoek) (Folder)

Cardiologie Catharina Hart- en Vaatcentrum
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Kanteltafelonderzoek (tiltingonderzoek) (Folder)

Binnenkort komt u naar de afdeling Hartfunctie van het Catharina Ziekenhuis voor een kanteltafelonderzoek of tiltingonderzoek. Het kanteltafelonderzoek is een onderzoek naar de regulatie van de bloedsomloop bij houdingsveranderingen. U ligt tijdens dit onderzoek op een kanteltafel. Dit is een bed dat men zowel liggend (horizontaal) als staand (verticaal) kan plaatsen. Uw arts heeft met u besproken waarom dit onderzoek bij u wordt uitgevoerd. In deze folder vindt u meer informatie over dit onderzoek. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier is beschreven.

Voorbereiding

  • Trek kleding aan die niet knelt.
  • Neem een begeleider mee die u naar huis kan rijden. Sommige patiënten voelen zich na het onderzoek niet helemaal lekker.
  • Neem een reservesetje schone onderkleding mee.
  • Bezoek vóór het onderzoek het toilet.

Het onderzoek

Op de dag van het onderzoek meldt u zich op het afgesproken tijdstip op de afdeling Hartfunctie. Een hartfunctielaborant of arts voert het onderzoek bij u uit. Gedurende het onderzoek ligt u helemaal plat, zonder kussen, op een onderzoeksbed. Om te voorkomen dat u valt, krijgt u banden rond uw borst, bekken en benen. Om uw hartslag te registreren tijdens het onderzoek, worden drie plakelektroden aangebracht. U krijgt een manchet om uw arm om uw bloeddruk te meten en een infuus in uw arm.

Het onderzoek begint met een kortdurende massage (enkele seconden) in uw hals om te kijken of uw hartritme hierop reageert. Reageert u hier niet op? Dan blijft u daarna 30 minuten zonder kussen plat op bed liggen. Na 30 minuten kantelen we het bed in een hoek van 70 graden (bijna rechtop). Gedurende 20 minuten blijft u in deze positie staan. Als uw lichaam niet reageert op deze houdingsverandering kantelen we het bed terug. Vervolgens krijgt u door het infuus medicijnen toegediend die uw hartslag versnellen. Is uw hartslag voldoende versneld dan wordt het kantelen herhaald. De test kan afhankelijk van uw reacties tussentijds worden beëindigd.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt, afhankelijk van uw reacties op de houdingsveranderingen, één tot drie uur.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de cardioloog bij uw volgende polikliniekbezoek. De afspraak hiervoor is vóór dit onderzoek al met u gemaakt. Als u bent opgenomen in het ziekenhuis krijgt u de uitslag van de arts (-assistent) op de afdeling.

Verhinderd

Kunt u niet naar uw afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan de afdeling Hartfunctie. Er kan dan een andere patiënt in uw plaats komen.

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de afdeling Hartfunctie.

Als u opgenomen bent in het ziekenhuis, kunt u met uw vragen terecht bij een verpleegkundige op de afdeling waar u verblijft.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Afdeling Hartfunctie
040 – 239 87 60

Kijk voor routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Hartfunctie vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/cardiologie


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden