MRI Pancreas/MRI MRCP (Folder)

Radiologie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

MRI Pancreas/MRI MRCP (Folder)

U bent door uw behandelend arts doorverwezen voor een MRI-onderzoek. MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Bij dit onderzoek worden met sterke magneetvelden en radiogolven foto’s gemaakt van organen en weefsels in het lichaam. In deze folder vindt u algemene, aanvullende informatie over dit onderzoek. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier beschreven.

Voorbereiding op het onderzoek

 • Draag kleding waar geen metaal in is verwerkt.
 • Uw maag moet leeg zijn. 6 uur voor aanvang van het onderzoek moet u nuchter zijn. Dat wil zeggen dat u vanaf dan niets mag eten en drinken. Ook met roken en het kauwen van kauwgom moet u wachten tot na het onderzoek. Eventuele medicijnen kunt u wel op de gebruikelijke manier innemen.
 • Voorafgaand aan het onderzoek krijgt u van de laborant twee bekertjes met ananassap te drinken.
 • De mogelijkheid bestaat dat er een infuus wordt geprikt in verband met het toedienen van medicijnen en/of contrastmiddel.

Neem contact op indien

 • U zwanger bent.
 • U een pacemaker of andere magnetische of elektronische hulpmiddelen heeft.

Aandachtspunten

 • Gebruik geen haarlak of bodymilk met glitters. Deze kunnen de opnames verstoren.
 • Alle metalen voorwerpen moeten buiten de scanruimte blijven. Denk hierbij aan sleutels, telefoon, bankpasje, sieraden, kunstgebit, hoorapparaat e.d.
 • Als u permanente make-up of tatoeages heeft, kan ter plaatse een wat onaangenaam gevoel en enige roodheid optreden.
 • Heeft u last van claustrofobie (engtevrees), meld ons dit ruim van tevoren. U wordt hierin begeleid door de laboranten.
 • Wij raden u aan om waardevolle bezittingen zoals groot geld, andere waardepapieren en sieraden, thuis te laten. Wij kunnen geen aansprakelijkheid aanvaarden voor vermissing, beschadiging of diefstal van geld, sieraden of andere persoonlijke eigendommen.

Het onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radiodiagnostisch laborant die gespecialiseerd is in MRI-onderzoek. Het apparaat maakt gedurende de opnames een hard ratelend geluid. Ter bescherming tegen het geluid van de MRI-scanner krijgt u een koptelefoon op. Als dit niet mogelijk is krijgt u oordopjes. U krijgt een belletje waarmee u, als dit nodig mocht zijn, tijdens het onderzoek contact kunt maken met de laborant. Als u op tafel ligt kunt u via een
microfoontje in het apparaat met de laborant praten.

Tijdens het onderzoek ligt u op een beweegbare onderzoekstafel, die in een tunnel wordt geschoven. Het lichaamsdeel  dat onderzocht moet worden ligt in het midden van de tunnel. Het is heel belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil ligt. Als u niet stil ligt, kan een opname mislukken en moet deze opnieuw worden gedaan. Het onderzoek bestaat uit meerdere opnames. De laborant vertelt u via een intercom hoelang de opnames gaan duren. De laboranten die het onderzoek uitvoeren, hebben ook voortdurend zicht op u.

Duur van het onderzoek

De duur van het onderzoek kan sterk verschillen. Gemiddeld moet u  rekenen op 30 tot 60 minuten. Dit is afhankelijk van wat onderzocht moet worden. De MRI-scanner wordt ook gebruikt voor spoedonderzoeken. Daardoor kan het voorkomen dat u wat langer moet wachten. Als dit voorkomt, vragen wij uw begrip hiervoor.

Vragen

Heeft u na het lezen van de folder nog vragen? Neem dan, op werkdagen van 08.00 tot 16.30 uur, telefonisch contact op met de MRI-afdeling. Bij verhindering wordt u verzocht dit uiterlijk 24 uur voorafgaande aan uw afspraak te melden bij de MRI-afdeling. Zonder berichtgeving kan het onderzoek bij u in rekening worden gebracht.

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij leiden artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat ook een zorgverlener in opleiding uw behandeling, onderzoek of operatie kan uitvoeren. Maar dit is niet altijd zo. Uw veiligheid staat altijd bij ons voorop. Als een zorgverlener in opleiding u helpt, werkt deze altijd onder begeleiding van een gediplomeerd zorgverlener. Als u niet wilt dat een zorgverlener in opleiding u helpt, dan kunt u dit met uw arts bespreken.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

MRI-afdeling
040 – 239 60 99

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Radiologie vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/radiologie


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden