Vaat- en pigment laserbehandelingen (Folder)

Dermatologie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven
040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Vaat- en pigment laserbehandelingen (Folder)

De huidarts kan vaatlaserbehandelingen toepassen bij wijnvlekken, couperose (teleangiëctasiën) en spiders (spinnenvaatjes). Pigment-laserbehandelingen kunnen worden toegepast bij aangeboren pigmentvlekken en ouderdomspigmentvlekken. Ook kunnen met de pigmentlaser epilatie-behandelingen (ontharing) worden uitgevoerd. Deze pigmentlaserbehandelingen zijn niet geschikt voor moedervlekken.

Hoe werkt een laser?

Een laser is een apparaat waarin sterk geconcentreerd licht met één golflengte (één kleur) wordt opgewekt. Dit licht wordt slechts in één bepaalde huidstructuur (huidafwijking) geabsorbeerd. De overige huid wordt niet door het laserlicht beïnvloed. Afhankelijk van het type apparaat, wordt dit licht geabsorbeerd door het pigment in het haar, de huid of de bloedvaatjes en omgezet in warmte. Deze warmte veroorzaakt vernietiging van de haarzakjes, afbraak van het pigment of verschrompeling van de bloedvaatjes. Omdat elk type laser maar één kleur licht kan leveren, kan een bepaald type laser slechts díe huidstructuur behandelen waarin deze specifieke kleur licht wordt opgenomen.

Bijwerkingen van de lasertherapie

Tijdens een laserbehandeling treedt een prikkelend gevoel op. In het algemeen is het niet nodig om de huid te verdoven. Bij de behandeling van bloedvaatjes treedt bijna altijd een tijdelijke blauwverkleuring van de huid op. Bij een pigment-behandeling vormen zich tijdelijk korstjes. Voordat een laserbehandeling wordt uitgevoerd, wordt vaak eerst een proefbehandeling gedaan om de gevoeligheid van de huid te bepalen. Het optreden van kleurverschillen of littekentjes na een laserbehandeling is door de nauwkeurigheid van de therapie zeldzaam, maar nooit helemaal uit te sluiten. Laserstralen zijn niet schadelijk voor de gezondheid.

Voorbereiding op de behandeling

De laser werkt dankzij contrastverschillen. Hoe bruiner de huid, hoe minder effectief de laser werkt. Bescherm uw huid daarom een maand vóór de behandeling en tussen de behandelingen door tegen de zon. Dit geldt ook voor het gebruik van de zonnebank. De huid blijft extra gevoelig voor de zon tot enkele weken ná de behandeling. Het is daarom sterk aan te raden om de zon te vermijden en een zonnebrandcrème van minimaal factor 30 te gebruiken tot enige weken na de behandeling.

Vergoedingen van lasertherapie

Laserbehandeling van aangeboren afwijkingen zoals wijnvlekken en aangeboren pigmentvlekken wordt door de ziektekostenverzekeraars vergoed. Dit geldt ook voor hardnekkige wratvorming. Epilatiebehandeling wordt alleen vergoed bij overbeharing van het gezicht. Ziektekostenverzekeraars vergoeden geen laser-behandelingen van huidverouderingsverschijnselen en storende afwijkingen zoals ouderdomspigmentvlekken, teleangiëctasiën en spiders. Deze behandel-kosten moeten persoonlijk worden voldaan.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of is er iets niet helemaal duidelijk, dan kunt u terecht bij uw behandelend specialist.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Spoedeisende Hulp
040 – 239 96 00

Polikliniek Dermatologie
040 – 239 72 70

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Dermatologie kunt u terugvinden op www.catharinaziekenhuis.nl/dermatologie

© 2021 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden