Wetenschapswoensdag: Van ‘blind’ prikken naar echogeleid 3D zicht

Het is vandaag Wetenschapswoensdag! Twee keer per maand, op woensdag krijgen ‘onze’ onderzoekers een podium om hun onderzoek te presenteren. Het Catharina Ziekenhuis is een algemeen ziekenhuis dat bekend staat om zijn ambitieuze karakter. Ambities van specialisten, artsen (niet) in opleiding tot specialist (A(n)ios) en andere onderzoekers, uiten zich onder andere in veel wetenschappelijk onderzoek en bijbehorende promoties. Het wetenschappelijk onderzoek dat gedaan wordt, scoort zowel landelijk als internationaal, hoge ogen. Voor een algemeen ziekenhuis is dat bijzonder. Anesthesioloog en onderzoeker Harm Scholten trapt af.

Het maken van een 3D echo kennen we vooral bij zwangere vrouwen. Maar anesthesioloog en onderzoeker Harm Scholten onderzoekt of een 3D echo ook gebruikt kan worden bij bijvoorbeeld het aanprikken van een zenuw, een vaattoegang of bij zogenaamde ‘moeilijk’ te prikken patiënten. Hij doet zijn onderzoek binnen het IMPULS programma, in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven TU/e en Philips. Zijn promotor is prof. dr. Erik Korsten, anesthesioloog-intensivist in het Catharina Ziekenhuis.

Blind prikken

“Van oudsher prikken we alles blind, op basis van uiterlijke kenmerken en de anatomie van het lichaam. Blind wil zeggen dat we niet precies weten waar de punt van de naald zich bevindt. Door een echoapparaat te gebruiken, worden structuren zichtbaar en zien we de punt van de naald. De jongere generatie prikt op dit moment al echogeleid, dus met behulp van echografie. Met behulp van ultrageluidsgolven kunnen we organen of structuren zichtbaar maken op een beeldscherm waardoor je dus veel gerichter prikt. Echogeleid prikken is inmiddels een onderdeel van de opleiding”, legt Scholten uit.

3D beeld

De toegevoegde waarde van echogeleide anesthesie is in vele onderzoeken bewezen. Het is een uitstekend hulpmiddel om bijvoorbeeld de zenuw en omliggende anatomische structuren realtime in beeld te krijgen. Scholten: “Een moeilijkheid bij de toepassing van echogeleide interventies is het voortdurend in beeld houden van de naald en de naaldpunt. Dat behoeft verbetering en met mijn onderzoek wil ik aantonen dat door 3D beeld te gebruiken, dit nog verder geoptimaliseerd kan worden.”

Het promotieonderzoek van Harm Scholten valt onder het IMPULS programma, een samenwerking tussen het Catharina Ziekenhuis, de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en Philips. Zijn promotor is prof. dr. Erik Korsten, anesthesioloog-intensivist en zijn co-promotor is anesthesioloog Arthur Bouman van het Catharina Ziekenhuis.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden