‘Hij heeft mij mijn leven terug gegeven’

Zijn hart sloeg op zijn 23ste volledig op hol zonder aanwijsbare reden. “Je grijpt op zo’n moment direct naar je borst alsof je een hartaanval hebt.” Frederico Estrela (30) kampte zeven jaar lang met ernstige hartritmestoornissen, reisde de hele wereld over voor de beste behandeling en kwam via diverse omwegen terecht bij, zoals hij het noemt, ‘de beste specialist ter wereld’: cardioloog dr. Lukas Dekker.

“Iedereen kent het gevoel van een overslaand hart wel; dat duurt meestal twee, drie seconden. Maar bij mij hield het minuten aan, meerdere keren per dag”, vertelt Frederico, “en het verergerde alleen maar. Ik had het niet alleen wanneer ik me wat intensiever inspande, maar ook in rusttoestand of als ik ‘s avonds naar bed ging. Het is een heel akelig gevoel. Het is de motor van je lichaam, het maakt je onzeker en bang. Ik was jong, 23 jaar. Ik sportte veel, ik leefde eigenlijk heel gezond. Ik stond aan het begin van een mooie carrière als software engineer. Zo heb ik vier jaar in Azië gewerkt voor de United Nations, in Brazilië en Amerika. Mijn leven zag er veelbelovend uit!”

45 duizend extra slagen

Maar Frederico bleek een ernstige vorm van hartritmestoornis te hebben in zijn linkerboezem. Bij hartritmestoornissen is de elektrische aansturing van het hart verstoord. Er ontstaan prikkels op verkeerde plaatsen of ze volgen een verkeerde route over het hart. “Het zit in de familie, toen wist ik dat nog niet. Mijn hart maakte op bepaalde momenten 45 tot 74 duizend extra slagen. Je snapt dat mijn hart hierdoor ontzettend hard moest werken. Met als gevolg dat mijn hart groter werd, het is immers een spier. Mijn conditie ging snel achteruit. Ik werd steeds vermoeider, ik kon niet meer sporten en door alle medicijnen nam mijn gewicht toe. Als ik niets zou doen, zou ik doodgaan”, aldus Frederico.

Conditie holde achteruit

Zijn eerste behandeling, een ablatie, onderging hij in Brazilië. “Tijdens de ablatie maakt de specialist door middel van verhitting, littekens op die plaatsen waar de prikkels ontstaan. Door deze te onderbreken, roep je ze als het ware een halt toe. Het mislukte echter, want ze konden moeilijk bij de verstoringen komen omdat deze dicht bij een ader lagen. Dat was echt een tegenvaller. Ook mijn tweede ablatie bleek niet afdoende. Dan ben je wel radeloos, mijn kwaliteit van leven holde achteruit. En de tijd  begon te dringen”, benadrukt hij. 

Heel de wereld over

Zijn casus ging de hele wereld over. “Op aanraden van mijn Braziliaanse specialist ben ik uiteindelijk in Nederland terecht gekomen, in het Catharina Ziekenhuis bij cardioloog dr. Lukas Dekker, dé expert op het gebied van hartritmestoornissen. Het eerste wat hij zei; ‘we gaan een ablatie doen’. Veel vertrouwen had ik er niet in, na twee mislukte pogingen. Maar uiteindelijk heb ik besloten toch nog een poging te doen. In maart 2018 ben ik in de ochtend geholpen en een paar uur later was ik al weer thuis. Ik voelde me direct goed. Ik vond het zelfs raar dat ik mijn hart niet meer voelde. Sterker nog; ik moest er aan wennen dat ik na de ablatie mijn hart niet meer voelde”, lacht hij.

Leven terug

Nu, bijna een jaar verder, staat Frederico weer vol in het leven. “Ik heb geen extra hartslagen meer en mijn hart heeft weer een normaal formaat. Ik kan weer doen wat ik wil. Dr. Dekker is zoals elke Nederlander ontzettend nuchter en bescheiden maar wat hij voor mij heeft gedaan is geweldig. Ik was en ben er nog steeds emotioneel onder, hij heeft mij mijn leven terug gegeven. Het leven is weer mooi!”


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden