‘Nazorg steeds belangrijker omdat steeds meer mensen genezen’

Mensen die genezen zijn van kanker, krijgen niet de nazorg die ze nodig hebben. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek naar de gevolgen van kanker in Nederland, dat is uitgevoerd door het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). Chirurg dr. Grard Nieuwenhuijzen herkent de uitkomsten van het onderzoek maar plaatst ze wel in perspectief.

“Doordat de behandelingen van kanker steeds meer verbeteren, groeit de groep patiënten die daarvan geneest en wordt aandacht voor (chronische) klachten na de behandeling steeds belangrijker. Daarom is er de laatste jaren binnen het Catharina Kanker Instituut steeds meer aandacht voor nazorg. Als medisch gezien de behandeling afgerond is weten we al langer dat mensen erna vaak nog tegen veel grenzen aan lopen”, aldus Nieuwenhuijzen.

Maatschappelijke problemen

Uit het onderzoek van IKNL en NFK blijkt bijvoorbeeld dat 40 procent van de mensen die chemotherapie heeft gehad, na genezing nog altijd last heeft van neuropathie (zenuwpijn). Daarnaast is een aanzienlijk deel van de mensen na genezing nog lange tijd ernstig vermoeid, heeft last van concentratie- of geheugenproblemen en depressieve klachten. De steeds groter wordende patiëntengroep ervaart niet alleen lichamelijke klachten, maar komt ook maatschappelijk in de problemen. Denk aan werkhervatting of het krijgen van een hypotheek. 

Vraag neemt toe

“Nu onze kankerbehandelingen steeds beter worden en steeds meer mensen genezen, is het essentieel om nog meer oog te hebben voor deze klachten en daar onze nazorg op in te richten. Verpleegkundig specialisten en casemanagers begeleiden onze patiënten voor, tijdens en ook steeds meer na de behandeling. Zo organiseren we samen met Inloophuis De Eijk voor onze slokdarmpatiënten maandelijks een focusgroep met ex-patiënten die hun ervaringen met elkaar delen. De samenwerking in de gehele zorgketen wordt daarbij steeds belangrijker en het ziekenhuis kan daarbij samen met de huisarts een belangrijke coördinerende rol spelen. De vraag naar goede nazorg zal dus de komende jaren alleen maar toenemen en daar ligt een belangrijke rol voor ons. Als Catharina Kanker Instituut zijn we een integraal transmuraal plan, dus in de gehele keten van zorg, voor niet-medische ondersteuning aan het ontwikkelen”, aldus Nieuwenhuijzen.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden