Digitaal dagboek IC-patiënten krijgt ondersteuning om internationaal te gaan

Het digitale dagboek dat IC-patiënten helpt met de verwerking van hun verblijf is een enorm succes. Het idee van Marc Buise, anesthesioloog-intensivist van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, is opgepakt door Techleap.nl, geleid door Constantijn van Oranje. Het dagboek krijgt daarmee de kans internationaal bij te dragen aan het voorkomen of verminderen van het Post Intensive Care Syndroom (PICS).

Buise werkte het afgelopen jaar het ‘Post-IC dagboek voor morgen’ uit met het Eindhovense bedrijf Games for Health. Ze werden vorige week uitgenodigd om hun concept te presenteren voor de wedstrijd. Dat gebeurde via beeldbellen met een jury, onder wie Constantijn van Oranje, en bleek succesvol. In een eenmalig COVID-19 programma wordt Games for Health nu samen met zeven andere startups klaargestoomd om hun oplossing snel op te schalen.

Leegte opvullen

Non-profitorganisatie Techleap.nl wordt gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het helpt technologiebedrijven op te schalen met programma's en initiatieven die de toegang tot kapitaal, markt en talent verbeteren.

Het dagboek voor IC-patiënten zou eigenlijk in oktober gelanceerd worden op een congres voor zorgprofessionals, maar is door de uitbraak van het COVID-19 virus versneld. Voor patiënten is de opname op de IC achteraf vaak een groot zwart gat en dat leidt regelmatig tot zware lichamelijke en mentale klachten. Het bijhouden van een dagboek kan deze leegte opvullen en bijdragen aan de verwerking van deze periode.

Zorgverleners delen informatie op afstand

Tijdens de coronacrisis is het bezoek van familie en vrienden op de IC echter ernstig beperkt en dan schiet het tot dusver gebruikte papieren dagboek tekort. In de virtuele variant delen zorgverleners gegevens met familie op afstand en de familie kan op een makkelijke manier met elkaar een virtueel dagboek maken met tekst, foto’s, film- en geluidsfragmenten.

Alle families van IC-patiënten in het Catharina ziekenhuis kunnen het Post IC-dagboek nu al gebruiken. Verpleegkundigen vullen het in via de bestaande computers naast de bedden, in een veilige ICT-omgeving. Ook het Jeroen Bosch Ziekenhuis, Isala Klinieken, Erasmus MC en verschillende Santeon ziekenhuizen gaan het Post-IC dagboek op korte termijn aanbieden.


Noot voor de redactie

Voor meer informatie over dit persbericht:
Mediarelaties Catharina Ziekenhuis
Telefoon: 040 - 239 84 12

Catharina Ziekenhuis Eindhoven

Het Catharina Ziekenhuis is een topklinisch en topreferent opleidingsziekenhuis dat zich bevindt in het hart van het dichtbevolkte en economisch sterke Zuidoost-Brabant. Naast de reguliere basiszorg biedt het ziekenhuis – vanwege het ontbreken van een academisch ziekenhuis op korte rijafstand- hooggespecialiseerde zorg van academisch niveau.  

Landelijk is het Catharina Ziekenhuis bekend om haar behandelingen van kanker en hart- en vaatzieken en fungeert het ziekenhuis als een centre of excellence en last resort op het gebied van onder meer endeldarmkanker, borstkanker, buikvliesuitzaaiingen bij dikke darmkanker, hartritmestoornissen, hartklepinterventies en slokdarmaandoeningen.

Regionaal heeft het Catharina Ziekenhuis een leidende positie op met name overgewicht en nierfalen. In het Catharina Obesitascentrum worden jaarlijks 1100 maagverkleiningsoperaties uitgevoerd en de afdeling nierziekten verzorgt 30.000 dialysebehandelingen per jaar. 

Ook de onderzoekkracht van het Catharina Ziekenhuis is omvangrijk. Dat levert met enige regelmaat baanbrekende resultaten op. Zo dotteren cardiologen in heel de wereld - conform de richtlijn - volgens een methode die enkele jaren geleden in het Catharina Ziekenhuis is bedacht. Medisch specialisten blijven continu onderzoeken hoe de zorg nog beter, patiëntvriendelijker en doelmatiger kan. De impactfactor van het wetenschappelijk onderzoek is groot en behoort tot de top van de topklinische ziekenhuizen in Nederland. Het Catharina Ziekenhuis werkt daarbij samen met de Technische Universiteit Eindhoven en het Maastricht Universitair Medisch Centrum. Als een gevolg van deze samenwerking zijn 12 hoogleraren in het ziekenhuis werkzaam.

Daarnaast werken ruim 200 medisch specialisten, 1100 verpleegkundigen meer dan 2400 andere gedreven medewerkers dagelijks hard om voor hun patiënten het Catharina Ziekenhuis een nog beter en gastvrijer ziekenhuis te maken.

www.catharinaziekenhuis.nl

Santeon

Het Catharina Ziekenhuis is lid van Santeon, een samenwerkingsverband van zeven topklinische ziekenhuizen.

www.santeon.nl

Deel deze pagina

Persberichtoverzicht Catharina Ziekenhuis