Hartfilmpje (ECG)

Aan de hand van een hartfilmpje (ook wel ECG) kunnen de hartspecialisten van het Catharina Hart- en Vaatcentrum onderzoeken of uw hart goed werkt. 

Het hartritme ontstaat door elektrische stroompjes die u zelf niet voelt. Een ECG-apparaat registreert deze stroompjes en zet ze om in een hartfilmpje, een soort grafiek. De letters ECG staan voor ElektroCardioGram. De specialist kan aan de hand van deze grafiek uw hartritme en de manier waarop uw hart samentrekt bekijken. De specialisten van ons ziekenhuis gebruiken een hartfilmpje om een eerste aanwijzing te krijgen over wat er aan de hand is met het hart. De cardioloog van ons ziekenhuis kan uit het hartfilmpje bijvoorbeeld afleiden of u hartritmestoornissen heeft. Bij hartritmestoornissen werkt het prikkelgeleidingssysteem van uw hart niet goed. Ook kan de specialist vaststellen of u een hartinfarct heeft gehad.

Onderzoek

Bij het maken van een hartfilmpje ontbloot u uw bovenlichaam en de laborant van ons ziekenhuis bevestigt plakelektroden op uw enkels, borstkas en polsen. Deze elektroden registreren de elektrische stroompjes die de hartspiercellen laten samentrekken. Veel hartziekten, zoals angina pectoris (hartkramp), worden pas zichtbaar op het hartfilmpje als u uw hart extra belast. Daarom maken we vaak een hartfilmpje tijdens een inspanningstest. Het maken van een hartfilmpje of ECG duurt enkele minuten.

Voor sommige patiënten is langdurige monitoring van het hartritme van cruciaal belang omdat we op die manier adequaat en nauwkeurig problemen kunnen vaststellen.

Cardioloog prof. dr. Cardioloog prof. dr. Lukas Dekker over monitoring van het hartritme

© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden