Samenwerking MMC en Catharina Ziekenhuis bij orthopedische ingrepen

Door de goede intensieve samenwerking van de orthopeden van Orthopedie Groot Eindhoven kunnen het Máxima Medisch Centrum en het Catharina Ziekenhuis de handen ineenslaan. De ziekenhuizen hebben afgesproken dat dit jaar van de bijna 600 patiënten die een knie- of heupoperatie ondergaan in het Catharina Ziekenhuis, er 100 worden geopereerd in MMC, locatie Eindhoven.

In het MMC is het operatietraject toegespitst op een vlotte revalidatie volgens het fasttrack-principe, waardoor de patiënt snel weer op de been is en terug kan naar de thuissituatie.

In het verleden kwam het voor dat deze relatief eenvoudige, planbare operaties bij de relatief gezonde patiënt, in het Catharina Ziekenhuis moesten wijken vanwege een beddentekort en spoedingrepen. Daardoor moesten patiënten langer wachten op hun knie- of heupoperatie. We hopen nu hiermee dat de wachttijd afneemt en we de beste zorg voor de patiënt en daarmee een snellere revalidatie kunnen blijven bieden. De operatie wordt  altijd uitgevoerd door de eigen behandelaar uit het Catharina Ziekenhuis. Tevens vindt de nazorg  plaats in het Catharina Ziekenhuis.

Voor de patiënt verandert er niet veel. Alleen de operatie vindt plaats in een ander ziekenhuis. De eigen orthopeed reist voor de operatie mee met de patiënt. De orthopeed bespreekt samen met de patiënt waar de operatie kan en zal plaatsvinden. Voor de huisarts verandert er niets, zij kunnen blijven verwijzen zoals zij gewend zijn. Bij eventuele postoperatieve problemen blijft de afdeling Orthopedie van het Catharina Ziekenhuis aanspreekpunt.

Met dit fantastisch initiatief geven we invulling aan het visiedocument ‘Medisch Specialist 2025’ van de Federatie Medisch Specialisten, waarbij de samenwerking tussen verschillende zorgprofessionals wordt gestimuleerd.

Meer informatie over de verwijsroutes.

Deel deze pagina

Haca nieuwsoverzicht Catharina Ziekenhuis