Zinnige Zorg in het Catharina Ziekenhuis

De zorgkosten in Nederland stijgen hard, ieder jaar weer. Als we hier niets aan doen, zijn ze over tien jaar zelfs verdubbeld. Goede zorg wordt dan onbetaalbaar. Daarom heeft het Catharina Ziekenhuis zich aangesloten bij de Zinnige Zorg beweging, in samenwerking met VGZ en ketenpartners. Zinnige Zorg initiatieven helpen om goede zorg in de toekomst voor iedereen beschikbaar en betaalbaar te houden. Samen beslissen,  het betrekken van patiënten bij het bepalen van het behandelplan, maakt hier ook onderdeel van uit. Dit leidt aantoonbaar tot betere keuzes voor de patiënten en lagere kosten.

Bijvoorbeeld het doen van onderzoek naar slaapapneu in het eigen bed van de patiënt. Of een ablatie in dagbehandeling in plaats van in een opname. Beide voorbeelden zijn ontwikkeld in het Catharina Ziekenhuis. Evenals de eczeempoli, die leidt tot betere therapietrouw en daardoor minder dure behandelingen zoals lichttherapie. Maar ook het gebruik van minder mandrins en venflons, de Full Thickness Resection in plaats van een darmoperatie of bijvoorbeeld de hysteroscopische ingrepen onder sedatie op de poli in plaats van op de OK.

Heeft u ook een goed idee? Laat het dan weten via zinnigezorg@catharinaziekenhuis.nl. Een good practice voor Zinnige Zorg dient aan een aantal voorwaarden te voldoen:

• De kwaliteit van zorg wordt aantoonbaar beter. Bijvoorbeeld minder complicaties of minder medicatie.
  • De zorgkosten voor de BV Nederland dalen aantoonbaar. Bijvoorbeeld minder ligdagen, minder polibezoeken
  • Nog (bijna) geen enkele zorgverlener doet dit, maar de behandeling is voldoende bewezen in praktijk.
  • Naar aanleiding van onze good practice kunnen anderen ons voorbeeld overnemen.
  • Er is een zorgverlener die hieraan zijn naam en gezicht wil verbinden.

Haca nieuwsoverzicht Catharina Ziekenhuis