Actief aandacht voor Familiaire Hypercholesterolemie

Vanaf donderdag 24 september gaat het Catharina Hart- en Vaatcentrum actief op zoek naar patiënten met Familiaire Hypercholesterolemie (FH). Uit landelijke data blijkt dat in Zuidoost Brabant nog zeker 2.000 mensen rondlopen die niet weten dat zij erfelijk belast zijn. Eerder dit jaar hebben huisartsen uit de regio al een cursus gevolgd om FH te herkennen. De komende tijd zullen wij vaker aandacht vragen voor dit onderwerp.

Vroeg opsporen loont

FH komt voor bij 1 op de 240 Nederlanders. Uit recent wetenschappelijk onderzoek van kindercardioloog dr. Bert Wiegman uit het Amsterdam UMC, gepubliceerd in de New England Journal of Medicine blijkt dat vroeg opsporen, testen en behandelen van kinderen met FH ernstige hart- en vaatziekten voor het 40e levensjaar kan voorkomen. Vroeg opsporen loont dus!

FH netwerk LEEFH

Na het stoppen van bevolkingsonderzoek voor FH in 2013  is door betrokken zorgverleners met enthousiasme een heel actief FH netwerk gevormd met op dit moment 27 LEEFH centra in ziekenhuizen. Voor de juiste begeleiding heeft het ziekenhuis zich onlangs ook aangesloten bij LEEFH.

Over Familiaire Hypercholesterolemie

FH is een erfelijke aandoening waardoor het ‘slechte’ LDL cholesterolgehalte in het bloed sterk verhoogd kan zijn. Als gevolg hiervan lopen mensen met FH het risico om op jonge leeftijd een hart- en vaatziekte te krijgen: bijvoorbeeld een hartinfarct of een beroerte. FH komt voor bij 1 op 240 Nederlanders en is de meest voorkomende erfelijke aandoening. Kans op overdracht via vader en/of moeder is 50%.

Wat kunt u doen?

U kunt helpen bij vroege opsporing door alert te zijn op FH. Is de familie anamnese strek positief op cardiovasculaire events voor het 60e levensjaar en/of heeft uw patiënt een totaal cholesterol >8mmol/L en/of een LDL-cholesterol >6mmol/L, overweeg dan de diagnose FH. U kunt als huisarts hierbij gebruik maken van de online FH diagnosetool. Daarnaast heeft Stichting LEEFH een aantal voorlichtings- en educatiematerialen ontwikkeld en kunt u gebruik maken van de nieuwe FH educatieserie.

Vraag de flipover aan

Voor huisartsenpraktijken is een flipover te verkrijgen, dit is handige tool om patiënten/om mensen met (een vermoeden van) FH stapsgewijs te informeren over de aandoening, de gevolgen, behandeling en belang van opsporing in de familie. Deze is gratis aan te vragen via deze link.

Verwijzen

Het wordt geadviseerd alle patiënten met FH (eenmalig) te verwijzen naar een LEEFH-centrum in de buurt. Dit kan gemakkelijk door een zorgdomein via het tabblad Interne Geneeskunde 'vetstofwisselingsstoornissen' te richten aan de Interne Geneeskunde van het Catharina Ziekenhuis. Wilt u een kind <18 jaar verwijzen, dan biedt het LEEFH-centrum de mogelijkheid de verwijzing te richten aan de Kindergeneeskunde middels een Zorgdomein onder het tabblad 'Overige zorgvragen Kindergeneeskunde'.

Mocht u vragen hebben dan kunt u contact opnemen met Dhr. D.N.J. (Daan) van den Bersselaar, MSc, Verpleegkundig Specialist/LEEFH-consulent via vasculairegeneeskunde@catharinaziekenhuis.nl of 040 – 239 5900.

Deel deze pagina

Haca nieuwsoverzicht Catharina Ziekenhuis