Wetenschapsavond

Tijdens de vaak drukbezochte Wetenschapsavond van het Catharina Ziekenhuis presenteren onderzoekers van verschillende disciplines hun wetenschappelijk onderzoek. Het doel van deze avond is het profileren en stimuleren van het wetenschappelijk onderzoek in het Catharina Ziekenhuis en het bevorderen van de onderlinge contacten en samenwerking tussen de verschillende specialismen.


Wetenschap leeft! Kom jij ook?

Donderdag 5 april is het zover: de jaarlijkse Wetenschapsavond van 17.30 tot 21.30 uur in de Wintertuin. Tijdens deze avond geven 5 onderzoekers van onder andere de specialismen Cardiologie, Chirurgie en Gynaecologie een mondelinge presentatie over hun onderzoek dat uitgevoerd is in ons ziekenhuis. Ook worden er meerdere posterpresentaties gegeven. Aan het eind van de avond wordt bekend gemaakt wie de winnaars zijn van de jaarlijkse Wetenschapsprijs van het Catharina Ziekenhuis voor de beste mondelinge- en beste posterpresentatie.

Wil je bij deze inspirerende avond aanwezig zijn?

Meld je dan uiterlijk vrijdag 30 maart aan via infooeo@catharinaziekenhuis.nl.


Terugblik Wetenschapsavond 6 april 2017: wetenschap leeft in het Catharina Ziekenhuis

Ook dit jaar kunnen we weer terugkijken op een druk bezochte, inspirerende, boeiende, soms verrassende wetenschapsavond met onze eigen bevlogen, enthousiaste onderzoekers. We doen relevant en heel uiteenlopend onderzoek in ons ziekenhuis samen met vele samenwerkingspartners. Het publiek bestond uit onderzoekers, stafleden, studenten, collega’s van het Anna Ziekenhuis, Fontys, TU/e en Philips. Dick Schoot, gynaecoloog en voorzitter van de Commissie Wetenschap leidde ons door de avond heen met zijn goede voorzitterschap.

In totaal presenteerden 5 onderzoekers vanuit verschillende disciplines hun wetenschappelijk onderzoek tijdens de avond. Tevens werden wetenschappelijke posters gepresenteerd en waren de betreffende onderzoekers aanwezig om een toelichting te geven. Dit jaar presenteerden voor het eerst ook 5 onderzoekers kort het onderzoek waarvoor ze een bijdrage ontvangen vanuit het Catharina Onderzoeksfonds.

Het onderzoek van Laura van Lieshout, semi-arts bij de gynaecologie, heeft de prijs gewonnen voor de beste mondelinge presentatie. Zij heeft onderzoek gedaan naar het weghalen van de eileiders bij vrouwen die een baarmoeder verwijdering ondergaan. Zij toonde aan dat door het weghalen van de eileiders er geen hormonale verschillen ontstaan en dat de ingreep net zo veilig is ten opzichte van het weghalen van de baarmoeder alleen. Hierdoor heeft zij kunnen aantonen dat deze ingreep in de toekomst er voor kan zorgen dat de prevalentie van eierstokkanker lager wordt.

De posterprijs ging dit jaar naar Saskia van Loon, promovendus binnen het IMPULS programma en werkzaam bij de AKL. Zij doet onderzoek naar de mogelijkheden van het gebruik van ‘big data’ in de reductie van kosten bij patiënten die bijvoorbeeld een vitamine B deficiëntie hebben.

De avond werd afgesloten door Jurriaan van Rijswijk, bedenker en ontwikkelaar van serious games die in de gezondheidszorg gebruikt kunnen worden. Met deze slimme games probeert hij een gedragsverandering teweeg te brengen bij onder andere mensen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg en chronisch zieke patiënten (zowel fysiek als mentaal). Niet E-learning en E-health hebben de toekomst, maar E-doing is zijn filosofie. Hij gaf vele voorbeelden van games die hij op de markt heeft gebracht die dit concept ondersteunen. Het was een onderhoudende en inspirerende voordracht.

We kijken ook dit jaar weer terug op een geslaagde avond. Wij danken alle deelnemers, de voorzitter en de juryleden voor hun bijdrage, als ook alle belangstellenden in de zaal. We hopen jullie volgend jaar (5 april 2018) weer te ontmoeten op de Wetenschapsavond!