Maculadegeneratie

Maculadegeneratie (MD) is een verzameling oogaandoeningen die op verschillende wijzen ontstaan. Zij hebben echter gemeenschappelijk dat zij schade aanrichten op dezelfde plek in het oog, de zogenaamde gele vlek, maculalutea genoemd, kortweg macula. Degeneratie betekent achteruitgang.

De belangrijkste twee typen MD zijn:

  • Seniele MD
    Deze vorm wordt ‘seniele MD’ genoemd, omdat seniel betrekking heeft op de leeftijd waarop de MD begint, namelijk rond het vijftigste levensjaar. Erfelijkheid speelt voor zover bekend geen rol van betekenis.
  • Juveniele MD
    Deze treedt al op jonge leeftijd op en is erfelijk. Er zijn verschillende vormen juveniele MD en het komt vrij weinig voor. Bij juveniele MD kan het bij verschillende vormen nogal uiteenlopen hoe ernstig de stoornis wordt en hoe snel het gaat. De ziekte van Stargardt is de meest bekende vorm van juveniele MD. Vrijwel altijd zijn beide ogen aangedaan.

Behandeling

Er is geen echte behandeling die het ziekteproces terugdraait. Om verergering te voorkomen, kan het zinvol zijn om voedingssupplementen te gebruiken. Dit doet u in overleg met de oogarts. Bij de behandeling hangt het succes erg af van hoeveel beschadiging er al aan de macula is. De laatste jaren komen er meer mogelijkheden voor behandeling, die allemaal als doel hebben om de huidige gezichtsscherpte te behouden. Soms lukt het om nog een verbetering te bereiken.

Meer weten? Lees de folder Maculadegeneratie


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden