Bloedprikken, urine, ontlasting, sperma inleveren

Als een bepaald bestanddeel in uw bloed moet worden onderzocht, vraagt uw behandelend arts een laboratoriumonderzoek aan. Op het aanvraagformulier staat welk(e) onderzoek(en) we moet(en) doen. Als we het bloed bij u afnemen, onderzoeken de analisten uw bloed in ons laboratorium. Alleen de onderzoeken die aangekruist zijn, voeren we ook daadwerkelijk uit.

Hoe werkt het?

  • U krijgt een verwijzing van uw zorgverlener om bloed te prikken. 
  • Maak online via de website een bloedprikafspraak (telefonisch kunt u geen afspraak maken).
  • Kies een geschikte datum en tijd.
  • Vul uw gegevens in voor een ontvangstbevestiging per e-mail.
  • Neem het aanvraagformulier van de zorgverlener én de bevestigingsmail (digitaal of op papier) van uw prikafspraak mee naar het ziekenhuis.
  • Op het gekozen tijdstip en datum meldt u zich bij het laboratorium route 430.
  • De uitslag van uw bloedonderzoek geven we alleen door aan uw arts.

Let op! Heeft u een digitale verwijzing van een zorgverlener van ons ziekenhuis, dan vindt u de verwijzing op MijnCatharina onder Agenda/Brief voor lab. Op deze pagina staat ook een kolom ‘Datum afspraak’. Negeer deze kolom. Vaak is dit de datum van de aanvraag, en niet de datum van uw afspraak.

Brief voor lab
Kijk voor de juiste informatie over uw afspraak in MijnCatharina bij Agenda/Overzicht afspraken/Afspraakinformatie.

Na 17.00 uur bloedprikken? Altijd op afspraak!

Bloedprikken kan ook zonder  afspraak op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur. Houd er rekening mee dat de wachttijd langer kan zijn als u geen afspraak heeft. Wilt u op werkdagen tussen 17.00 en 19.30 uur bloedprikken? Dan heeft u altijd een afspraak nodig.

Externe prikposten

De organisatie ‘De Bloedafname’ verzorgt bloedafnames voor het Catharina Ziekenhuis, Diagnostiek voor U, Máxima Medisch Centrum (locaties Eindhoven en Veldhoven) en Trombosedienst Regio Eindhoven. U kunt daar ook een afspraak maken wanneer u buiten het Catharina Ziekenhuis geprikt kunt worden: www.debloedafname.nl.

Voor het inleveren van materiaal hoeft u geen afspraak te maken.

Voor sommige onderzoeken is het belangrijk dat u nuchter bent als we bloed afnemen. Dat geeft namelijk andere resultaten dan wanneer u gegeten of gedronken heeft. Als u nuchter moet zijn, vertelt uw arts u dit van tevoren. In de praktijk houdt dit in dat u de avond voor het prikken vanaf 24.00 uur helemaal niets meer mag eten en of drinken, behalve een beetje water.

Voor kinderen is bloed af laten nemen extra spannend. Daarom hebben we op de bloedafname een speciale kinderkamer.

Urine, ontlasting, sperma inleveren

Voor onderzoeken van urine, ontlasting en sperma kunt u terecht in het laboratorium. U heeft hiervoor geen afspraak nodig. U vindt het laboratorium via route 430.

Als u voor onderzoek urine moet inleveren, moet u de urine opvangen in een speciaal hiervoor bestemd ziekenhuispotje. U kunt deze potjes, op vertoon van de aanvraagbon die u van de arts krijgt, afhalen bij de balie van het laboratorium. Het potje met urine levert u in aan de balie van het laboratorium. Urine mag bij afgifte aan de balie niet ouder zijn dan twee uur. In speciale gevallen mag de urine bij afgifte aan de balie niet ouder zijn dan een half uur. Wanneer dit het geval is, vertelt uw arts u dit. Op de polikliniek Bloedafname is een toilet aanwezig.

Ontlasting inleveren

Als u voor onderzoek ontlasting moet inleveren, moet u de ontlasting opvangen in een speciaal hiervoor bestemd ziekenhuispotje. U kunt deze potjes, op vertoon van de aanvraagbon die u van uw arts krijgt, afhalen bij de balie van het laboratorium. Het potje met ontlasting levert u in aan de balie van het laboratorium.

Sperma inleveren

Als u voor onderzoek sperma moet inleveren, moet u het sperma opvangen in een speciaal hiervoor bestemd ziekenhuispotje. U kunt deze potjes, op vertoon van de aanvraagbon die u van uw arts krijgt, afhalen bij de balie van het laboratorium. Het potje met sperma moet u vóór 09.00 uur ‘s ochtends inleveren bij de balie van het laboratorium. Sperma mag bij afgifte aan de balie niet ouder zijn dan twee uur.

De uitslag van het onderzoek

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw arts. Voor standaardonderzoek is het resultaat meestal nog dezelfde dag beschikbaar. Soms duurt het enkele dagen tot enkele weken voordat de uitslag bekend is.

Meer informatie over verschillende onderzoeken vindt u in de patiëntenfolders.

Veelgestelde vragen


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden