Behandeling van marisken

Marisken zijn goedaardige huidplooien rondom de anus. Een ander woord voor mariske is ‘skin tag’, oftewel ‘huidflapje’. Marisken zijn geen aambeien, maar ze ontstaan vaak nadat u aambeien heeft gehad. Ze geven normaal gesproken geen klachten en zijn volkomen onschuldig. Marisken bloeden in de regel niet.

Door de aanwezigheid van marisken rondom de anus kan het lastig zijn de anus na het poepen (ontlasten) goed schoon te houden. Er kunnen ontlastingsresten achterblijven bij de huidplooien die voor jeuk en irritatie zorgen. Marisken hoeven niet altijd behandeld te worden. Maar als marisken klachten van (chronische) anale jeuk of cosmetische bezwaren geven, dan kunnen ze operatief worden verwijderd.

Huidflapjes
Nadat u onder narcose bent gebracht, snijdt de chirurg de huidflapjes met behulp van een elektrisch mes nauwkeurig weg. Om het risico op infectie zo klein mogelijk te houden, worden de wondjes open gelaten. De operatie duurt ongeveer een half uur. U kunt over het algemeen dezelfde dag naar huis. Het is prettig als iemand u na de operatie naar huis kan begeleiden.


© 2023 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden