Bewegen vóór uw opname

Het werken aan herstel begint al voor uw opname/operatie. Door vooraf aan uw conditie en spierkracht te werken, herstelt u sneller na de operatie en verkleint u de kans op complicaties. Dit kunt u doen door de dagelijkse activiteiten zoveel mogelijk te blijven doen eventueel met partner of mantelzorger.

Bewegen is goed, maar méér bewegen is beter.

Probeer daarom dagelijks 30 tot 60 minuten bewegen. Dit kan door middel van wandelen of fietsen.  
Dit is niet voor iedereen haalbaar, wanneer dit niet lukt, beweeg dan naar kunnen. Kies een vorm van bewegen die bij u past. Begin eenvoudig en breidt dit langzaam uit. We raden aan om het bewegen over de dag te verdelen.

 

Voorkom veel stil zitten.

Daarnaast is het advies om minimaal twee keer per week spier- en botversterkende oefeningen te doen. Je kunt hierbij denken aan oefeningen in lig, zit of stand. Dus op elk niveau zijn oefeningen voor spierkracht en beweeglijkheid uit te voeren.

Via onderstaande links kunt u oefeningen vinden die u thuis kunt doen.

Veel succes met het bewegen!

Bewegen tijdens uw opname

Wanneer patiënten opgenomen zijn in het ziekenhuis, bewegen ze vaak weinig. Uit onderzoek is gebleken dat patiënten in het ziekenhuis ruim 80% van de tijd in bed doorbrengen. De ziekenhuisomgeving is ook weinig uitnodigend om te bewegen.  Minder bewegen leidt tot afname van breinfunctie, spierkracht en uithoudingsvermogen. Hier kunt u last van hebben ná uw ziekenhuisopname. In het dagelijks leven gaan activiteiten minder goed of misschien kunt u ze zelfs niet meer zelfstandig uitvoeren. Om dit te voorkomen willen we u actief betrekken bij uw eigen herstel.

Regelmatig bewegen tijdens uw opname kan ervoor zorgen dat u sneller herstelt en minder achteruitgaat. Bewegen is voor iedereen anders. Probeer tijdens uw opname de activiteiten die u thuis doet, als eerste op te pakken. Denk hierbij aan uzelf verzorgen en aankleden, in de stoel komen zitten en indien mogelijk een stukje lopen. 
Om het bewegen in het ziekenhuis zo prettig/gemakkelijk mogelijk te maken adviseren wij om comfortabele kleding en stevige schoenen te dragen. Breng eventuele hulpmiddelen die u thuis ook gebruikt mee, zoals een rollator of wandelstok.

Net als in uw dagelijkse ritme van thuis adviseren we uw eigen kleding te dragen in plaats van uw pyjama, regelmatig aan tafel te zitten en aan tafel te eten. Uiteraard is rust ook van belang tijdens uw opname. Gebruik het bed voor een (kort) rustmoment overdag en te slapen in de nacht.

Voor de een is in de stoel zitten een activiteit, voor de ander een ronde over de afdeling wandelen. Beweeg op uw eigen niveau. Zodra u merkt dat het bewegen gemakkelijker gaat, probeer dan het bewegen uit te breiden binnen uw eigen grenzen. Ook extra oefeningen voor beweeglijkheid en spierkracht, helpen om de kracht en conditie op peil te houden. Begin met eenvoudige oefeningen en bouw op in aantal herhalingen en series, als het gemakkelijk gaat. De oefeningen kunnen liggend, zittend of staand uitgevoerd worden.

Indien u hulp of vragen heeft over het bewegen; vraag dan uw arts, verpleegkundige of fysiotherapeut om tips. Wij kunnen u hierbij helpen.

Alle beweging is goed (en waar mogelijk) is meer en vaker bewegen beter.
Succes!

Dus samengevat:

Beweegadvies

  • Gebruik het bed alleen als u echt moet
  • Nuttig de maaltijden zittend op een
  • Bewegen is goed, méér bewegen is Als u gaat lopen is het beter dat u vaker per dag een stukje gaat lopen, dan slechts één keer een verre afstand.
  • Vraag hulp aan het bezoek of de verpleegkundige wanneer u niet alleen wilt/durft te
  • Bouw dagelijks de loopafstand op.
  • Vanwege de veiligheid adviseren we u niet zelfstandig het traplopen te

Hulpmiddelen

  • Draag overdag uw gewone
  • Zorg voor stevige goede schoenen. Goede schoenen geven stabiliteit en zorgen ervoor dat u niet uitglijdt. Dit verkleint het risico op vallen
  • Wanneer u, om welke reden dan ook, geen schoenen aan kunt trekken zorg dan voor antislipsokken óf stevige pantoffels met een goede zool en een gesloten
  • Als u thuis gebruik maakt van een loophulpmiddel laat deze meebrengen
  • Link naar: Kenniscentrum Sport en Bewegen


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden