Behandeling van marisken (Folder)

Chirurgie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Behandeling van marisken (Folder)

U heeft marisken en wordt hiervoor mogelijk binnenkort behandeld. In deze folder vindt u meer informatie over deze behandeling. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier is beschreven.

Wat zijn marisken?

Marisken zijn goedaardige huidplooien rondom de anus. Een ander woord voor mariske is ‘skin tag’, oftewel ‘huidflapje’.

Marisken zijn geen aambeien, maar ze ontstaan vaak nadat u aambeien heeft gehad.

CHI061 Behandeling van marisken 27-05-2014 def.jpg
Marisken (Bron: Xpert Clinics-proctologie)

 

Marisken komen zowel bij vrouwen als bij mannen voor. Men ziet ze vooral na de pubertijd.

Ze geven normaal gesproken geen klachten en zijn volkomen onschuldig. Marisken bloeden in de regel niet.

Door de aanwezigheid van marisken rondom de anus kan het lastig zijn de anus na het poepen (ontlasten) goed schoon te houden. Er kunnen ontlastingsresten achterblijven bij de huidplooien die voor jeuk en irritatie zorgen.

Behandeling

Marisken hoeven niet altijd behandeld te worden. Als marisken klachten van (chronische) anale jeuk of cosmetische bezwaren geven, dan kunnen ze operatief worden verwijderd. Dit gebeurt onder algehele narcose. De behandeling vindt plaats in dagbehandeling.

Voorbereidingen

Pre-operatieve screening en anesthesie

U wordt geopereerd en bent daarom doorverwezen naar de polikliniek Pre-operatieve screening. Op deze polikliniek bekijkt de anesthesioloog of de operatie voor u extra gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Tijdens dit gesprek bespreken we de verdoving (anesthesie) en pijnstilling met u. We bespreken waarop u moet letten met eten, drinken en roken op de dagen rondom de operatie. Daarnaast spreken we af hoe u op die dagen uw medicijnen gebruikt. Dit geldt ook voor bloedverdunners. Omdat we uw medicijnen willen controleren krijgt u ook een afspraak bij de Apotheek. Zorg dat u tijdens deze afspraak een actueel medicijnen overzicht of medicijnpaspoort bij de hand heeft als u medicijnen gebruikt. Ook vragen we u om bij uw eigen apotheek toestemming te verlenen voor het digitaal delen van de medicatiegegevens.

Ter voorbereiding op deze afspraken vragen we u een vragenlijst in te vullen. Deze vragenlijst staat voor u klaar in MijnCatharina. Het is belangrijk dat u deze vragenlijst zo snel mogelijk invult. Nadat u de vragenlijst heeft ingevuld, plannen wij voor u een afspraak bij de Apotheek en een afspraak bij de polikliniek Pre-operatieve screening. Soms zijn dit telefonische afspraken; soms nodigen we u uit voor een bezoek op de polikliniek. Dit hangt af van de antwoorden op de vragenlijst en de operatie die u krijgt. 

Bij de Apotheek en de polikliniek Pre-operatieve screening kunt u alleen op afspraak terecht.

De Apotheek is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 16.00 uur via telefoonnummer 040 – 239 87 20.

De polikliniek Pre-operatieve screening is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur via telefoonnummer 040 – 239 85 01.

Meer informatie over pre-operatieve screening en verdoving vindt u in de folder ‘Anesthesie‘.

Opname

Op de dag van opname meldt u zich op de afgesproken tijd op de afdeling Kortverblijf & dagbehandeling. Een verpleegkundige ontvangt u en bereidt u voor op de operatie.

De operatie

Nadat u onder narcose bent gebracht, snijdt de chirurg de huidflapjes met behulp van een elektrisch mes nauwkeurig weg. Om het risico op infectie zo klein mogelijk te houden, worden de wondjes open gelaten.

De operatie duurt ongeveer een half uur.

Complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo zijn ook bij deze operatie een nabloeding of wondinfectie mogelijk. Complicaties na deze operatie zijn echter zeldzaam.

Na de operatie

Na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Als u pijn heeft of misselijk bent, kunt u de verpleegkundige vragen u hier medicijnen tegen te geven. Wanneer uw bloeddruk en ademhaling goed zijn en u bent goed wakker gaat u naar de afdeling Kortverblijf & dagverpleging.

Naar huis

U kunt over het algemeen dezelfde dag naar huis. Het is prettig als iemand u na de operatie naar huis kan begeleiden. U mag geen auto rijden na de operatie.

Leefregels
  • De eerste dagen na de operatie kunnen de open wondjes voor pijnklachten zorgen. De stoelgang kan pijnlijk zijn of een brandend gevoel geven. Hiervoor kunt u paracetamol innemen. Als dit onvoldoende verlichting geeft en er zijn voor u geen bezwaren voor het gebruik van ibuprofen/brufen, dan kunt u deze naast de paracetamol gebruiken.
    • paracetamol 500 mg, maximaal 8 per 24 uur (= 4x daags 2 tabletten);
    • ibuprofen 400 mg, maximaal 3 per 24 uur (= 3x daags 1 tablet).
  • Het is belangrijk dat u de wondjes goed schoon houdt. Spoel de wondjes daarom dagelijks een paar keer schoon onder de douche. Doe dit tevens na iedere ontlasting. Doe dit totdat de wondjes gesloten zijn. Ook kunt u zitbaden nemen. Het gebruik van zeep in bad of onder de douche kan voor de wondjes geen kwaad.
  • U kunt na twee tot vier dagen uw werkzaamheden hervatten.
Controle

Na 6 tot 8 weken komt u voor controle terug op de polikliniek Kleine Chirurgische Ingrepen (KCI). U krijgt deze afspraak mee bij ontslag.

Wanneer neemt u direct contact op?

  • Bij heftig bloedverlies.
  • Bij abnormale zwelling en pijn in het behandelde gebied.
  • Bij koorts boven 38,5°C.

Neem tijdens kantooruren contact op met de polikliniek Chirurgie. Buiten kantoortijden belt u met de Spoedeisende Hulp.

Verhinderd

Kunt u om dringende redenen niet naar uw afspraak komen? Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de polikliniek Chirurgie. Er kan dan een andere patiënt in uw plaats komen.

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij bieden tal van opleidingsmogelijkheden voor artsen, verpleegkundigen en paramedische beroepen en werken daarin nauw samen met opleidingscentra en –ziekenhuizen in de regio. Dit kan betekenen dat uw behandeling, onderzoek of operatie (mede) uitgevoerd wordt door een zorgverlener in opleiding. Denk hierbij aan een arts in opleiding tot specialist, een co-assistent of een verpleegkundige in opleiding. Veiligheid is het allerbelangrijkste, daarom staat de zorgverlener in opleiding altijd onder supervisie van een gekwalificeerde zorgverlener. Indien u niet wenst geholpen te worden door een zorgverlener in opleiding, kunt u dit aangeven bij uw behandelend arts.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Chirurgie.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
Telefoon 040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Spoedeisende Hulp
040 – 239 96 00

Polikliniek Chirurgie
040 – 239 71 50

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Chirurgie kunt u terugvinden op www.catharinaziekenhuis.nl/chirurgie


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden