Orgaan- en weefseldonatie

Orgaandonatie is in Nederland mogelijk als iemand hersendood of hartdood is en op de Intensive Care (IC) of Spoedeisende Hulp (SEH) in het ziekenhuis ligt. Als duidelijk wordt dat iemand niet meer kan genezen en gaat overlijden, raadpleegt de arts het Donorregister. Daarin staat welke keuze de patiënt heeft laten vastleggen.

Het raadplegen van het Donorregister mag enkele uren voor het vaststellen van de dood gebeuren. De procedure start echter pas nadat artsen hersendood of hartdood hebben vastgesteld. Dat gebeurt heel zorgvuldig. Een orgaan- of weefseldonatieprocedure mag alleen doorgaan als er een ‘Ja’ staat in het Donorregister óf als nabestaanden toestemming geven. Meer informatie: www.transplantatiestichting.nl.

Organen of weefsel doneren

Donatie is voor nabestaanden van de donor een emotionele gebeurtenis. Toch is het belangrijk hier goed over na te denken. In de meeste situaties zijn organen namelijk levensreddend en weefsels kunnen de kwaliteit van leven van de ontvangende patiënt aanzienlijk verbeteren. Ook kan iemand bij leven een nier of deel van de lever doneren. Het vervangen van het zieke orgaan of weefsel bij een patiënt door een gezond orgaan of weefsel, noemen we transplantatie.

Voorbeelden van organen zijn de lever, longen, het hart, de nieren, de alvleesklier en de dunne darm. Voorbeelden van weefsels zijn huid, hoornvliezen, bot- en peesweefsel, hartkleppen en bloedvaten.

Donatie in het Catharina Ziekenhuis

Als een patiënt of nabestaande(n) voor donatie heeft gekozen vindt de transplantatie niet plaats in het Catharina Ziekenhuis. Transplanteren doen alleen de academische ziekenhuizen, elk vanuit een eigen transplantatiespecialisme. Wel neemt men in het Catharina Ziekenhuis de organen en weefsels uit. Een team van chirurgen is hierin gespecialiseerd. Soms komt de chirurg van het academische ziekenhuis waar de transplantatie plaatsvindt zelf naar het Catharina Ziekenhuis voor de uitname. De ziekenhuizen en ook organisaties zoals de Nederlandse Transplantatie Stichting en Eurotransplant, werken op het gebied van donatie nauw met elkaar samen.

Het Catharina Ziekenhuis heeft een actieve rol bij het ontwikkelen van beleid rond donatie. Ook het terugdringen van wachtlijsten, onder andere door het geven van voorlichting aan zorgverleners, patiënten, studenten en andere externe partijen, behoort tot het takenpakket van de donatiecoördinator. Deze biedt ook ondersteuning bij alle vragen, wensen en onduidelijkheden.

Veelgestelde vragen

  • Vertraagt donatie de begrafenis of crematie?

    Nee. De donatie vertraagt de begrafenis of crematie van de overledene niet.

  • Kan de overledene na donatie worden opgebaard?

    Ja. Na zowel orgaan- als weefseldonatie kan de overledene worden opgebaard. Thuis of in een uitvaartcentrum.

  • Kost donatie de nabestaande(n) geld?

    Nee. De nabestaande maken op geen enkele wijze kosten als gevolg van de orgaan- en/of weefseldonatie.

Meer informatie

De algemene folder over orgaan- en weefseldonatie ‘Donoren zijn van levensbelang’ kunt u downloaden via de website van de Nederlandse Transplantatie Stichting. Lees ook verder op:

Contact

Heeft u vragen over donatie in het algemeen of donatie in het Catharina Ziekenhuis? Neem contact op met donatiecoördinatoren Patricia de Wit- van der Bruggen en Marlon Lemmen:

040 – 239 57 27 (maandag, dinsdag en donderdagochtend)

donatiecoordinator@catharinaziekenhuis.nl

 


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden