Behandeling voor slaapapneu (OSA) en snurken (Folder)

Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Behandeling voor slaapapneu (OSA) en snurken (Folder)

U heeft deze folder van uw specialist gekregen omdat u last hebt van Obstructieve Slaapapneu (OSA) of snurken en baat kunt hebben bij een mandibulair repositie apparaat (MRA). In deze folder leest u wat er komt kijken bij het aanmeten van een MRA en hoe u deze kunt gebruiken.

Hoe ontstaat slaapapneu en snurken?

Obstructieve Slaapapneu (OSA) en snurken kunnen ontstaan tijdens de slaap doordat de spieren in de keel dan ontspannen waardoor een deel van de keelholte nauwer wordt. De zijwanden van de keelholte kunnen daardoor tegen elkaar aangezogen worden bij het inademen waardoor ze gaan trillen. Hierdoor ontstaat snurken. Soms worden de zijwanden zo sterk tegen elkaar gezogen dat de ademhaling even stopt. Dit is een zogenaamde apneu.

Wat is een MRA?

Een MRA (mandibulair repositie apparaat) houdt de onderkaak naar voren. Hierdoor blijft de keelholte tijdens de slaap beter open en worden trillingen en dichtklappen van de keelholte grotendeels voorkomen. De MRA is, wanneer goed aangemeten en goed passend, voor veel mensen een simpele en doeltreffende manier om de nachtrust te bevorderen.

Twee voorbeelden van een MRA:

SomnoDent Flex.jpg
Afbeelding 1: SomnoDent Flex

SomnoSnore.jpg
Afbeelding 2: SomnoSnore

Grondig mondonderzoek

Voordat een MRA gemaakt kan worden dient uw mond en gebit gecontroleerd te worden. Verkeert uw gebit in goede staat? Is uw tandvlees gezond? Heeft u problemen met uw kauwspieren of kaakgewrichten? Een speciaal hiervoor opgeleide tandarts of kaakchirurg zal dit bij u onderzoeken. Hiervoor zal ook een overzichtsröntgenfoto van uw mond worden gemaakt.

Wanneer een MRA gemaakt kan worden zal er een afspraak volgen voor het aanmeten van een MRA. Hierbij worden afdrukken van uw boven- en ondergebit gemaakt en ook wordt opgemeten hoe de MRA voor u ingesteld moet worden.

Op maat gemaakt

Op basis van uw gebitsafdrukken en de metingen kan het tandtechnisch laboratorium uw MRA vervaardigen. Het duurt enkele weken voordat uw op maat gemaakte MRA klaar is.

MRA mee naar huis

Als uw MRA klaar is komt u terug bij de tandarts of kaakchirurg in het ziekenhuis. Er zal gekeken worden of de MRA goed past. Daarnaast zal u uitleg krijgen over hoe u de MRA thuis kunt gaan gebruiken. Nadat u de MRA mee naar huis heeft gekregen zullen controle afspraken gemaakt worden bij de tandarts of kaakchirurg in het ziekenhuis.

Effect MRA

Als u de MRA gaat gebruiken zult u merken dat uw mond een tijd nodig heeft om te wennen aan de MRA. Gelukkig merken wij dat veel mensen dit geen probleem vinden. De kans is namelijk groot dat de MRA al vrij snel na start van het gebruik effect heeft. Dit kunt u bijvoorbeeld merken doordat u rustiger slaapt of minder snurkt. Mocht de MRA nog niet het gewenste effect hebben op uw slaap dan helpt uw tandarts of kaakchirurg u bij het verder instellen van de MRA.

Vergoeding MRA

De MRA voor mensen met OSA wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Houdt er in dit geval rekening mee dat het eigen risico op gaat aan het laten maken van de MRA. Het kan zijn dat u bij de longarts en/of KNO arts geweest bent in een kalenderjaar en dat de MRA geplaatst wordt in het volgend kalenderjaar. Uw eigen risico zal dan opnieuw op gaan aan de kosten voor de MRA. Wanneer u een MRA krijgt voor snurken zonder OSA dan wordt de MRA niet vergoed vanuit de basisverzekering. Dit houdt in dat de techniekkosten van de MRA naast uw eigen risico bij u in rekening gebracht worden.

Neem OSA en snurken serieus

OSA en snurken zijn lang niet zo onschuldig als we lange tijd gedacht hebben. OSA geeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, abnormale slaperigheid, vermoeidheid en prikkelbaarheid overdag, verhoogde insulinebehoefte, impotentie en hoge bloeddruk. Snurken kan naast (soms forse) relatieproblemen ook keel- en hoofdpijn geven.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder vragen, neem dan contact  op met de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie
040 – 239 70 30

Routenummer(s) en overige informatie over de polikliniek Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/mondziekten-kaak-en-aangezichtschirurgie


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden