Diabetische voetpoli (Folder)  

Vaatchirurgie / Vaatlab
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Diabetische voetpoli (Folder)  

Deze folder is bedoeld voor mensen die behandeld (gaan) worden op de diabetische voetpoli. In deze folder staat algemene informatie. Uw situatie kan anders zijn dan in deze folder staat. Heeft u na het lezen van deze folder vragen over uw behandeling, stel deze dan gerust aan uw arts.

Diabetes en voetproblemen

Mensen met diabetes hebben een grotere kans op voetproblemen. Deze problemen worden vaak onderschat. Ze kunnen vervelende gevolgen hebben. Een kleine wond kan ongemerkt uitgroeien tot een grotere wond of infectie (ontsteking). De doorbloeding van de voet is bij mensen met diabetes slechter. Daardoor kan een wondje moeilijker genezen en is de wond gevoeliger voor infecties. Wat als een klein ongemak begint, kan een groot probleem worden. De spieren en botten in de voet kunnen worden aangetast. Uiteindelijk kan zelfs amputatie nodig zijn.

Wat is een diabetische voetwond?

  • Een diabetische voetwond is een wond bij iemand met diabetes door alle huidlagen heen.
  • De wond zit onder de enkel.
  • Het maakt niet uit hoe lang de wond bestaat.

Wat zijn de oorzaken?

Een diabetische voetwond kan door verschillende oorzaken ontstaan.

Beschadiging van de zenuwen (neuropathie)

Als uw zenuwen in de voeten beschadigd zijn, kan ongemerkt een verminderd gevoel ontstaan. U voelt bijvoorbeeld een te warm voetbad, steentjes in uw schoen of drukplekjes niet meer. Hierdoor kunnen wondjes ontstaan.

Verminderde doorbloeding (micro-angiopathie)

Dit ontstaat door vaatverkalking, vooral in de onderbeenslagaders. Met diabetes heeft u een grote kans op een verminderde doorbloeding van en naar de voeten. Door verminderde doorbloeding komen ook minder zuurstof en voedingsstoffen naar uw voet. De huid gaat daardoor sneller kapot en wondjes genezen langzaam of zelfs niet.

Beperkte gewrichtsbeweeglijkheid

De beweeglijkheid van de voetgewrichten is verminderd als gevolg van bindweefselveranderingen. Stijfheid in het enkelgewricht en grote teengewricht heeft gevolgen voor het looppatroon. Dit geeft overbelasting van delen van de voet. Dit geeft meestal eeltvorming onder de bal van de voet en onder de grote teen.

Stand afwijkingen

Als bepaalde zenuwen uitvallen, gaan uw kleine voetspieren slecht werken. De onderbeenspieren overheersen dan en de stand van de voet kan hierdoor veranderen. Dit zorgt voor drukplekken en hierdoor kunnen eelt, blaren en wonden ontstaan.

Extreme eeltvorming

Op plaatsen waar veel druk bestaat, kan zich erg veel eelt vormen, bijvoorbeeld op de tenen, de zijkant van de voet, de voetzool en de hiel.

Diabetische voetpoli

Deze poli is bedoeld voor mensen met diabetes met voetproblemen of een verhoogde kans op voetproblemen. Op de diabetische voetpoli werken de volgende artsen, therapeuten samen:

  • vaatchirurg
  • revalidatiearts
  • podotherapeut

Dit team kijkt samen naar de problemen van uw voeten. Met deze samenwerking wil men de voetproblemen op tijd herkennen. Ze proberen zo te voorkomen dat grotere problemen ontstaan.

Het spreekuur

Het team van de diabetische voetpoli houdt één keer per 2 weken op vrijdagochtend spreekuur. Dit spreekuur vindt plaats op de eerste etage op de poli algemene en vaatchirurgie, Route 120. De behandeling van uw voetwond hangt af van de oorzaak. Tijdens het spreekuur wordt dit onderzocht. Het team stelt een behandeling voor. Deze behandeling wordt met u besproken en daarna ook gestart. Soms is aanvullend onderzoek, zoals bloed-, röntgen- en/of vaatonderzoek nodig. Dit wordt dan afgesproken.

De wondbehandeling

De wondbehandeling richt zich op 4 onderdelen.

Drukontlasting

Heel belangrijk zijn uw schoenen. De schoenen moeten lang en breed genoeg zijn. Het moet een stevige en goed sluitende schoen zijn. Wij kijken ook naar uw schoenen. Neem daarom schoenen mee die u elke dag draagt. Ook is het verwijderen van te veel eelt belangrijk. Zo wordt de druk verminderd en kan men het weefsel eronder beter beoordelen. Bij een kleine wond kan de druk soms worden opgevangen met eenvoudige maatregelen zoals een zooltje of een tijdelijke ‘diabetische schoen’.

Bij grotere wonden kan een op maat gemaakte definitieve (‘orthopedische’) schoen of een gipsbehandeling nodig zijn. Bij deze speciale gipsbehandeling, wordt het gips elke week gewisseld totdat de wond genezen is. Deze gipsbehandeling vermindert de druk door deze gelijkmatig te verdelen over het oppervlak. Dit kan helpen om de wond beter te laten genezen.

Infectie bestrijden

In een wond kan altijd een infectie ontstaan. Vaak neemt men een wondkweek af van uw wond. Hierdoor kan men binnen 1 week zien of er een infectie in uw wond is. Is een infectie aanwezig dan krijgt u hiertegen een antibioticakuur. Ook kan een röntgenfoto gemaakt worden om te zien of er een infectie van het bot is.

Doorbloeding verbeteren

Verminderde doorbloeding van het been of de voet kan een belangrijke oorzaak zijn van een diabetische voetwond. Hierdoor geneest de wond minder goed. Als het nodig is wordt extra onderzoek gedaan om te kijken hoe de doorbloeding in uw benen is.

Wondverzorging

Eerst wordt de wond schoongemaakt. Soms is het nodig om dood weefsel weg te halen. De behandelaar spreekt af welk wondverband gebruikt wordt. Voor de wondzorg thuis kan de wijkverpleegkundige ingeschakeld worden.

Als de wond genezen is

Het blijft noodzakelijk om goed passend schoenen te dragen. Mogelijk krijgt u een verwijzing voor op maat gemaakte (‘orthopedische’) schoenen. U blijft onder controle voor uw voeten bij de podotherapeut en/of medisch pedicure

Adviezen om in de toekomst een wond te voorkomen:

  • Was elke dag uw voeten. Droog uw voeten goed af, vooral tussen de tenen, doe dit deppend met een tissue of theedoek.
  • Voetinspectie: controleer iedere dag met een spiegel de onderkant van de voeten op wondjes, drukplekken of blaren.
  • Eet gezonde voeding en stop met roken.
  • Probeer uw bloedsuiker goed en gelijkmatig te houden.
  • Knip de nagels recht en niet te kort af.
  • Ga regelmatig naar een medisch pedicure en/of podotherapeut.
  • Verwijder nooit zelf het eelt en likdoorns.
  • Het is verstandig om niet op blote voeten of sandalen te lopen.
  • Neem geen voetenbadjes.
  • Gebruik geen kruik maar bijvoorbeeld slaapsokken.
  • Verwarm de voeten niet tegen een kachel of een verwarming.
  • Bij een droge huid kunnen de voeten dagelijks met een zalf of crème die ureum bevat ingesmeerd worden.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen of bemerkt u veranderingen aan de voet die u niet vertrouwt, zoals:

  • roodheid
  • zwelling
  • pijn
  • en daarbij koorts
  • en/of ontregeling van de bloedsuiker?

Neem dan contract op met de poli vaatchirurgie:
Maandag t/m vrijdag 08.30 uur -16.30 uur.
Tel: 040 – 239 71 50

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij leiden artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat ook een zorgverlener in opleiding uw behandeling, onderzoek of operatie kan uitvoeren. Maar dit is niet altijd zo. Uw veiligheid staat altijd bij ons voorop. Als een zorgverlener in opleiding u helpt, werkt deze altijd onder begeleiding van een gediplomeerd zorgverlener. Als u niet wilt dat een zorgverlener in opleiding u helpt, dan kunt u dit met uw arts bespreken.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 9111
www.catharinaziekenhuis.nl

Poli Vaatchirurgie
040 – 239 71 50

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Radiotherapie vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/chirurgie.

 

 

 

 


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden