Lasertherapie (Folder)

Plastische chirurgie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Lasertherapie (Folder)

Binnenkort heeft u een afspraak voor lasertherapie. In deze folder leest u wat lasertherapie is en hoe u zich moet voorbereiden op de behandeling. Het is goed om u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier beschreven.

Wat is lasertherapie

Lasertherapie is een manier om de huid gladder te maken. Bijvoorbeeld als u zich stoort aan kraaienpootjes naast de ogen, plooivorming rond de mond of groeven in het voorhoofd. In de cosmetische chirurgie wordt CO2 laserablatie gebruikt. Hierbij wordt een dun laagje van de huid verdampt door middel van CO2 gas dat opgewekt wordt door de laserstraal. Hierdoor verminderen rimpels en wordt het onderliggende bindweefsel (collageen) geactiveerd en elastischer. Alternatieven voor deze behandeling zijn: peeling, dermabrasie of facelifting. De behandeling gebeurt met een plaatselijke verdoving. De plastisch chirurg bespreekt met u welke verdoving voor u het meest geschikt is.

De behandeling vindt plaats op de afdeling Kleine Chirurgische Ingrepen. Bij een plaatselijke verdoving mag u kort na de behandeling naar huis.

Voor de behandeling

Aandachtspunten
 • Het wordt aanbevolen niet te roken zes weken voor en zes weken na de behandeling. Roken zorgt voor een vertraagde wondgenezing waardoor een suboptimaal resultaat kan worden bereikt.
 • Als u bloedverdunnende middelen gebruikt bespreek dit dan met de plastisch chirurg.
 • Voor de behandeling mag u alleen paracetamol innemen. Andere pijnstillers, ook die u zonder recept kunt verkrijgen, kunnen het risico op een bloeding verhogen.
 • U neemt voor de behandeling de voorgeschreven medicatie om de kans op een infectie van het gelaserde gebied in de periode na de behandeling te minimaliseren.

Wat gebeurt er tijdens de behandeling?

Voor de behandeling tekent de plastisch chirurg het te laseren gebied af. Afhankelijk van het type huid en de plaats van de behandeling wordt de instelling van het laserapparaat aangepast. Op die manier wordt zo egaal mogelijk een minuscuul laagje van het huidoppervlak verdampt. De met de laser toegevoerde warmte zorgt ook voor het strakker worden van het bindweefsel in de onderliggende huidlagen. Hierdoor krijgt de huid een beduidend gladder oppervlak.

Na de behandeling

Na de behandeling wordt het behandelde huiddeel ingesmeerd met vaseline of coldcream. Deze crème heeft een koelend en verzachtend effect. Omdat de oppervlakkige huidlaag bij de behandeling met de laser is ‘verdampt’, verliest u de eerste dagen veel vocht uit het behandelde gebied. Na ongeveer een week is het wondgebied vrijwel droog geworden maar vaak wel rood. De roodheid wordt steeds minder en is meestal na acht weken verdwenen. Bij sommige patienten kan dit langer of korter zijn. Het behandelde gebied is ook een aantal dagen gezwollen of gevoelig.

Leefregels na de behandeling
 • Leg, met name de eerste nacht, een handdoek op uw kussen om het wondvocht op te vangen.
 • U mag het behandelde gebied meerdere malen per dag wassen met water en een beetje witte keukenazijn (een eetlepel azijn op een liter water). Dep uw gezicht voorzichtig droog en smeer het gezicht dan weer in met vaseline of coldcream.
 • Er ontstaan korstjes die vanzelf loskomen. Na de zesde dag zijn deze meestal verdwenen. De huid kan dan wat roodheid vertonen. Dit mag u camoufleren met make-up.

Mogelijke complicaties en risico’s

 • Het optreden van een koortslip. Om dit te voorkomen wordt voor de behandeling een aantal dagen Aciclovir tabletten voorgeschreven.
 • Littekenvorming.
 • Ectropion (naar beneden trekken van het onderooglid).
 • Blijvende roodheid van de huid. Meestal duurt dit 1 tot 3 maanden maar soms kan het ook tot 9 maanden duren.
 • Hyperpigmentatie. Dit betekent overmatig bruine verkleuring van de huid.
 • Uitslag en/of jeuk veroorzaakt door overgevoeligheid van de huid voor de voorgeschreven crèmes.
 • Meeëtertjes ter plaatse van de gelaserde huid.

Wanneer moet u direct contact opnemen

In de volgende situaties is het wel belangrijk dat u direct contact opneemt:

 • Als u koorts krijgt boven de 38,5ºC en het gelaserde gebied geheel of gedeeltelijk warm en pijnlijk aanvoelt.
 • Bij zwelling en pijn die niet reageert op paracetamol.
 • Als u hevig bloedt.
 • Bij toenemende roodheid en zwelling van het wondgebied.

Tijdens kantooruren kunt u bellen met de polikliniek Plastische chirurgie. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp (SEH).

Kosten

De kosten van lasertherapie worden meestal niet door uw ziektekostenverzekering vergoed. De hoogte van de kosten hangt samen met het oppervlak van het te behandelen lichaamsdeel. Het secretariaat van uw behandelend plastisch chirurg kan u informeren over de kosten.

Veelgestelde vragen

Mijn gezicht blijft gezwollen, is dat normaal?

Meteen na de behandeling heeft iedereen last van zwelling. Vooral na een behandeling rondom de ogen kan dit lastig zijn. De zwelling zal gedurende de week steeds minder worden en is na ongeveer twee weken in zijn geheel verdwenen.

Ik heb mij een dag wat rillerig gevoeld, hoe kan dat?

Dit komt vooral voor na de behandeling van het gehele gelaat. Het is een uiting van een afweerreactie van het lichaam, er moet immers huid hersteld worden. Het heeft verder geen betekenis.

Ik heb last van een trekkend en/of strak gevoel. Wanneer gaat dat over?

De huid is nog erg dun en droogt gemakkelijk uit. U heeft daarom een crème nodig die vochtverdamping tegengaat. U kunt hiervoor de voorgeschreven crème gebruiken. Deze crème zorgt ervoor dat het vocht zo goed mogelijk in de huid wordt vastgehouden. Het is belangrijk dat u de huid meerdere keren per dag insmeert zodat u zo min mogelijk last heeft van een trekkerig gevoel. Helemaal te voorkomen is het meestal niet. Het gevoel verdwijnt zodra de behandelde huid even dik is geworden als de onbehandelde, omringende huid.

Wanneer kan ik weer make-up gebruiken?

Reken op ongeveer 7 dagen voordat uw huid glad is en u uw gezicht kunt camoufleren. Het duurt ongeveer 1 tot 3 maanden voordat de roze kleur verdwenen is en uw huid de normale kleur terug heeft.

Mag ik in de zon en onder de zonnebank?

Zolang de huid roze ziet moet u direct zonlicht vermijden. U mag wel naar buiten maar alleen met een goed beschermde huid. In de zomermaanden zult u een sunblock nodig hebben: dat wil zeggen een zonnebeschermingscrème met een factor van 30 of hoger. In de koelere maanden heeft u voldoende aan factor 16.

Pas als de kleur van de huid en de dikte weer geheel normaal zijn kunt u zonder enige crème naar buiten. Meestal is dit na ongeveer 6 tot 8 weken het geval. Dit is ook het moment dat u weer onder de zonnebank mag.

Uw nieuwe huid heeft in alle opzichten een veel jonger aspect en is niet zo verweerd als uw oude huid. Daarom moet u na een laserbehandeling wel voorzichtiger zijn met de zon dan daarvoor.

Mag ik in de sauna?

Zolang de huid roze is, mag u niet in de sauna.

Mag ik zwemmen?

Zolang de huid nog niet geheel dicht is (de behandelde huid is op sommige plekjes nog vochtig), raden wij u af om te zwemmen. Zodra de huid gesloten is, kunt u weer zwemmen.

Wanneer mag ik naar de schoonheidsspecialiste?

Vanaf zes weken na de behandeling mag de schoonheidsspecialiste uw huid mild reinigen. Pas als uw huid de oorspronkelijke kleur en dikte heeft bereikt kunnen overige behandelingen worden uitgevoerd.

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij bieden tal van opleidingsmogelijkheden voor artsen, verpleegkundigen en paramedische beroepen en werken daarin nauw samen met opleidingscentra en –ziekenhuizen in de regio. Dit kan betekenen dat uw behandeling, onderzoek of operatie (mede) uitgevoerd wordt door een zorgverlener in opleiding. Denk hierbij aan een arts in opleiding tot specialist, een co-assistent of een verpleegkundige in opleiding. Veiligheid is het allerbelangrijkste, daarom staat de zorgverlener in opleiding altijd onder supervisie van een gekwalificeerde zorgverlener. Indien u niet wenst geholpen te worden door een zorgverlener in opleiding, kunt u dit aangeven bij uw behandelend arts.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Plastische chirurgie.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
Telefoon 040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Spoedeisende Hulp
040 – 239 96 00

Polikliniek Plastische chirurgie
040 – 239 71 20

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Plastische chirurgie kunt u terugvinden op www.catharinaziekenhuis.nl/plastische-chirurgie


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden