Niet-operatieve behandeling van een achillespeesruptuur (Folder)

Spoedeisende Hulp / Spoedpost
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Niet-operatieve behandeling van een achillespeesruptuur (Folder)

U heeft een gescheurde achillespees, ook wel achillespeesruptuur genoemd. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rondom de niet-operatieve (conservatieve) behandeling van een achillespeesruptuur. Het is goed u te realiseren dat de situatie in uw geval anders kan zijn dan hier is beschreven.

Wat is een achillespeesruptuur?

De achillespees vormt de verbinding tussen de kuitspieren en het hielbeen. Er komen vaak grote krachten op waardoor de achillespees gedeeltelijk of helemaal kan scheuren.

SEH achillespees.jpg
Achillespeesruptuur

Oorzaken

Een achillespeesruptuur kan ontstaan door:

  • een snelle plotselinge spieractie;
  • peeszwakte (bijvoorbeeld door medicijngebruik).

Klachten

Bij een achillespeesruptuur kunt u last hebben van de volgende klachten:

  • pijn laag in de kuit of enkel;
  • niet of nauwelijks meer kunnen lopen;
  • niet meer op de tenen kunnen staan.

Onderzoek

De diagnose wordt gesteld aan de hand van een lichamelijk onderzoek. Bij lichamelijk onderzoek voelt de arts een onderbreking in het verloop van de pees en bij het knijpen in de kuitspier is er geen voetbeweging op te wekken.

Behandeling

U krijgt gedurende één week een gipsachterspalk, waardoor uw voet in spitsstand wordt vastgezet. Door de spitsstand komen de uiteinden van de pees dichter tegen elkaar aan te liggen, waardoor de scheur overbrugd wordt. Tijdens deze week loopt u onbelast met krukken.

Na deze eerste week komt u op controle op het gipsspreekuur bij uw behandelend arts. De gipsachterspalk wordt dan verwijderd en vervangen door loopgips om uw onderbeen. Dit loopgips blijft drie weken zitten. Uw voet staat nu in lichte spitsstand. Dit is nodig om de trekkracht op uw achillespees te verminderen zodat deze beter aan elkaar kan hechten. U loopt met krukken en geleidelijk aan gaat u uw been meer belasten.

Na drie weken komt u weer op het gipsspreekuur. Tijdens dit bezoek wordt het gips verwijderd. U krijgt een achillotrain® met viscoheel. Een achillotrain® is een strakke elastische kous met geïntegreerde hakverhoging. Aan de zijkant bevinden zich in de achillotrain® pelotten. Dit zijn kussentjes die druk uitoefenen rondom het gebied van de achillespees. Zij masseren door het lopen de omgeving van de achillespees, waardoor de bloedcirculatie/genezing wordt bevorderd. Tijdens week 5 t/m 8 draagt u de achillotrain® samen met de bijgeleverde losse viscoheel (hakverhoging) aan de aangedane zijde. Voor een goede stabiliteit adviseren wij u een stevige veterschoen te dragen. Na acht weken komt u op controle op het gipsspreekuur.

Vanaf week 9 t/m week 26 draagt u alleen een viscoheel. Dit is een losse siliconen hakverhoging voor in de schoen. Draag deze aan uw aangedane zijde. Als uw behandelaar het nodig vindt komt u na 26 weken voor controle nogmaals op het spreekuur.

Schematische weergave behandeling
week 1 gipsachterspalk
week 2 t/m 4 onderbeenloopgips met hakverhoging
week 5 t/m 8 achillotrain® met viscoheel
week 9 t/m 26 viscoheel

Mogelijke complicaties

In een enkel geval kan de pees opnieuw geheel of gedeeltelijk scheuren.

Leefregels

Trombose

Door het gips werkt de spierpomp in uw kuit niet optimaal. Hierdoor is een kleine kans op het ontwikkelen van trombose (bloedstolsel in de aders van het onderbeen). In sommige gevallen is het zinvol om dagelijks spuitjes te krijgen met antistollingsmedicijnen ter voorkoming van de trombose. De arts zal u deze zo nodig voorschrijven voor week 1 t/m 4. De gipsverbandmeester of verpleegkundige leert u hoe u de spuitjes zelf kunt toedienen.

Veiligheid
  • In de behandelfase met achillotrain® en viscoheel (week 5 t/m 8) is het belangrijk dat u niet zonder hakverhoging loopt, bijvoorbeeld tijdens nachtelijk toiletbezoek. Als alternatief kunt u onbelast met krukken lopen.
  • Douchen is veiliger op een krukje. U voorkomt hiermee de kans op wegglijden. Door een onverwachtse beweging komt er teveel spanning op de achillespees en vergroot u de kans dat deze opnieuw scheurt.
Overige leefregels
  • Fietsen en zwemmen is na 8 weken toegestaan.
  • Sporten is na 24 weken (na overleg met uw specialist) toegestaan.

Wanneer neemt u direct contact op?

Neem direct contact op als uw kuit pijnlijk is, gaat glanzen en dik wordt. Binnen kantoortijden neemt u contact op met de gipskamer. Buiten kantoortijden neemt u contact op met de Spoedeisende Hulp.

Verhinderd

Kunt u niet naar uw afspraak komen? Geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de de secretaresse van de gipskamer. Er kan dan een andere patiënt in uw plaats komen.

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij bieden tal van opleidingsmogelijkheden voor artsen, verpleegkundigen en paramedische beroepen en werken daarin nauw samen met opleidingscentra en –ziekenhuizen in de regio. Dit kan betekenen dat uw behandeling, onderzoek of operatie (mede) uitgevoerd wordt door een zorgverlener in opleiding. Denk hierbij aan een arts in opleiding tot specialist, een co-assistent of een verpleegkundige in opleiding. Veiligheid is het allerbelangrijkste, daarom staat de zorgverlener in opleiding altijd onder supervisie van een gekwalificeerde zorgverlener. Indien u niet wenst geholpen te worden door een zorgverlener in opleiding, kunt u dit aangeven bij uw behandelend arts.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen dan kunt u deze stellen aan uw arts of de gipsverbandmeester.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Gipskamer
040 – 239 96 50 (ma t/m vrij van 08.00 tot 17.00 uur)

Buiten kantooruren wordt u rechtstreeks doorgeschakeld naar de Spoedeisende Hulp voor eventuele dringende vragen.
Spoedeisende Hulp (SEH)
040 – 239 96 00

Routenummer(s) en overige informatie over de Spoedeisende Hulp vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/spoedeisende-hulp


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden