Perineale prostaatbiopten (Folder)

Urologie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Perineale prostaatbiopten (Folder)

U heeft een afspraak voor perineale prostaatbiopten. Perineaal betekend dat er via de huid tussen uw anus en balzak biopten worden afgenomen. Dit wordt eerst plaatselijk verdoofd.

Hierbij haalt de uroloog verschillende stukjes weefsel weg voor microscopisch onderzoek. Dit zijn zogenaamde biopten. Het doel van het onderzoek is vaststellen of u prostaatkanker hebt of niet. In deze folder kunt u nog eens rustig lezen wat u kunt verwachten. De situatie kan voor u persoonlijk anders zijn dan hier beschreven. Als dit zo is, dan bespreekt de arts dit met u.

Voorbereiding door de patiënt

  • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Uw arts moet dit weten voordat het onderzoek plaatsvindt. De arts kan het noodzakelijk vinden om het gebruik van deze medicijnen tijdelijk te stoppen. Overleg met uw uroloog wanneer u mag herstarten met het gebruik van uw bloedverdunners.
  • U mag gewoon eten en drinken voor het onderzoek
  • Na het onderzoek kan het voorkomen dat u zich niet helemaal goed voelt. Het is niet verstandig om zelf auto te rijden. Wij raden u daarom aan om samen te komen zodat u ook weer samen naar huis gaat zonder zelf te hoeven rijden.

Het onderzoek

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij het Urologisch Behandel Centrum (ubc). Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

De verpleegkundige brengt u naar de onderzoekskamer. In de kleedkamer mag u uw onderkleding uitdoen. Van de verpleegkundige krijgt u een handdoek.

U ligt met een ontbloot onderlichaam op de onderzoekstafel met de benen in de beensteunen. De verpleegkundige plakt de balzak met pleisters omhoog om ruimte te maken bij het perineum. Door dit stukje huid worden de biopten afgenomen. De huid wordt gedesinfecteerd en verdoofd met verschillende prikken met een dunne naald. Dit kan soms een branderig en kort pijnlijk gevoel geven.  De arts zal met de vinger naar de prostaat voelen (rectaal toucher). Daarna wordt de echo probe enkele centimeters in uw endeldarm geschoven via de anus. Het inbrengen van het instrument is niet pijnlijk, maar geeft soms een onaangenaam drukkend gevoel. Tegenpersen werkt het beste. Naast de onderzoekstafel staat een echoapparaat waarop de arts vervolgens uw prostaat bekijkt. De biopten worden afgenomen met een dunne naald. U hoort hierbij een klikkend geluid.

Het weefsel wordt opgestuurd naar de patholoog. Het duurt ongeveer 1 week voordat de uitslag bekend is. Daarna bespreekt de uroloog de resultaten van het weefselonderzoek met u.

Nazorg

Verschijnselen direct na het onderzoek:

  • Door ongeveer 2 liter water of thee te drinken (geen koffie) te drinken gedurende de dag, spoelt u de blaas door. Hierdoor wordt de blaas meestal minder bloederig.
  • Licht bloedverlies kan voorkomen in de urine als u weer thuis bent. U ziet dat de urine rood van kleur is. Dit verschijnsel is niet verontrustend, maar moet wel na 1 week verdwenen zijn.
  • Ook kan er tijdelijk bloed bij het sperma zitten. Dit is meestal onschuldig en verdwijnt vanzelf.
  • Het grote voordeel van perineale biopten is dat er vrijwel nooit een infectie optreedt.

Leefregels na het onderzoek

Het is belangrijk dat u zich aan de volgende leefregels houdt:

  • De dag na de ingreep mag u uw werkzaamheden hervatten.
  • U kunt de eerste paar dagen beter geen alcohol drinken, dit heeft een nadelig effect op de bloedstolling
  • U kunt de eerste paar dagen beter geen geslachtsgemeenschap hebben. Door rust genezen de wondjes beter en kunnen complicaties zoals bloedingen voorkomen worden
  • Het is verstandig om de eerste week na het onderzoek rustig aan te doen en niet te fietsen, zwaar tillen of heel actief te gaan sporten of zwaar lichamelijk werk te doen.

Wanneer neemt u contact op

In de onderstaande gevallen neemt u telefonisch contact met ons op:

  • Als uw urine zeer bloederig is
  • Wanneer het bloeden langer dan een week aanhoudt
  • Wanneer u koorts krijgt boven de 38,5 graden Celsius

Bel in bovenstaande situaties:

  • Tijdens kantooruren met de Polikliniek Urologie.
  • Buiten kantooruren met de Spoedeisende hulp.

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij leiden artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat ook een zorgverlener in opleiding uw behandeling, onderzoek of operatie kan uitvoeren. Maar dit is niet altijd zo. Uw veiligheid staat altijd bij ons voorop. Als een zorgverlener in opleiding u helpt, werkt deze altijd onder begeleiding van een gediplomeerd zorgverlener. Als u niet wilt dat een zorgverlener in opleiding u helpt, dan kunt u dit met uw arts bespreken.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
Telefoon 040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Spoedeisende Hulp
040 – 239 96 00

Polikliniek Urologie
040 – 239 70 40

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling
Urologie kunt u terugvinden op
www.catharinaziekenhuis.nl/urologie


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden