Voorlichtingsvideo’s Verloskunde (Video)

Verloskunde
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Voorlichtingsvideo’s Verloskunde (Video)

Voorlichtingsfilms

Als u een operatie of ingreep moet ondergaan is het van belang dat u vooraf goed op de hoogte bent van wat er precies gaat gebeuren. De gynaecologen, verloskundigen, verpleegkundigen en andere ziekenhuismedewerkers geven u mondeling uitgebreide informatie en ondersteunen dit met folders die u thuis na kunt lezen.

Van een aantal gynaecologische behandelingen hebben wij voorlichtingsfilms. Wij adviseren u de voorlichtingsfilms te bekijken. Dan bent u goed voorbereid op uw behandeling.

 

Zwanger en bevallen in het Catharina Ziekenhuis

Film: bevalen in het Catharina Ziekenhuis


Kraamafdeling

De kraamafdeling van het Catharina Ziekenhuis is in het bezit van een Smiley. Een Smiley is een blijk van waardering van patiëntenorganisatie ‘Kind en Ziekenhuis’. Ook heeft het Catharina Ziekenhuis het WHO/UNICEF certificaat ‘Zorg voor Borstvoeding’. Stichting Zorg voor Borstvoeding reikt deze certificaten uit. Alleen instellingen die voldoen aan de tien strenge internationale vuistregels voor goed borstvoedingsbeleid ontvangen een certificaat.

Nieuwe verloskamers in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven

De afdeling Verloskunde van het Catharina Ziekenhuis heeft in 2016 een complete metamorfose ondergaan en is onderdeel van het Vrouw Kind Centrum, een samenwerking tussen de afdelingen Verloskunde, Couveuseafdeling en de Kinderafdeling.Op de afdeling Verloskunde zijn vijftien ruime, sfeervolle kraamsuites ingericht die van alle gemakken zijn voorzien en faciliteiten hebben zoals flatscreen TV met ambi-light, kluisje, koelkast, telefoon en internet. Drie suites hebben een bad en ook aromatherapie behoort tot de mogelijkheden.

“Bevallen blijft een bijzondere gebeurtenis, elke keer weer,” aldus gynaecoloog dr. Simone Kuppens. “Voor een goede bevalling en een goed herstel is het belangrijk dat de vrouw zich op haar gemak voelt. Na de bevalling blijven moeder en kind dan ook altijd bij elkaar en ook de partner mag blijven slapen. Je ziet dat die kleine aanpassingen positieve gevolgen hebben voor een sneller herstel van moeder en kind.”

Bij de totstandkoming zijn eerstelijns verloskundigen betrokken geweest om in het ontwerp en de uitvoering de wensen en behoeften van aanstaande ouders mee te nemen.


Bevallen in het Catharina Ziekenhuis volgens de Robson-methode

De afdeling Verloskunde van het Catharina Ziekenhuis werkt volgens de visie van prof. Robson: Active Management of Labour. Vanaf het moment dat u aan het bevallen bent streven wij ernaar u 1-op-1 begeleiding te geven en u binnen 12 uur te laten bevallen. Vanaf dat moment krijgt u continu begeleiding van een verpleegkundige, verloskundige of arts bij u op de kamer. Zij houdt u in de gaten en zorgt ervoor dat de bevalling zo goed en vlot mogelijk verloopt met zo weinig mogelijk stress.

Video Bevallen in het Catharina Ziekenhuis volgens de Robson-methode

Inleiden van een bevalling met behulp van een rijpingsballon

Inleiding van de bevalling betekent dat de bevalling op gang wordt gebracht. Dit gebeurt onder meer met een rijpingsballon (katheter). Een inleiding vindt altijd plaats in het ziekenhuis onder verantwoordelijkheid van een gynaecoloog. Bekijk de video voor meer informatie.

Verloskunde Inleiden Video Inleiden van een bevalling met behulp van een rijpingsballon
Watch this video with English subtitles

 


Keizersnede

Voorlichtingsvideo over een keizersnede

In het Catharina Ziekenhuis worden per jaar ruim 300 baby’s geboren door middel van een keizersnede. De voorlichtingsfilm over een keizersnede geeft een heel duidelijk beeld van deze ingreep. Heeft u na het zien van de film vragen, neem contact op met uw arts of met de polikliniek Gynaecologie via telefoonnummer 040 – 239 93 00.


Behandeling stuitligging

Als uw baby in stuitligging ligt, kan een ‘uitwendige versie’ uitkomst bieden. Een vast team van gynaecologen, verloskundigen en verpleegkundigen staat hiervoor klaar. Ook als u niet in behandeling bent in ons ziekenhuis, kunt u bij ons terecht voor een versie.

Video (kort) ‘Stuit / stuitligging: het draaien van baby in stuitligging naar hoofdligging’
Video (lang) ‘Een stuitligging, wat nu?’
Versie bij stuitligging / Draaien van een baby in stuitligging

Een echo maken

Echoscopie wordt onder meer gebruikt voor het vaststellen van een jonge zwangerschap. Daarbij kijken we naar de plaats van de zwangerschap, of er een kloppend hartje te zien is en of er sprake is van een eenling- of een meerling-zwangerschap. Op een later tijdstip van de zwangerschap wordt met behulp van de echo de termijn vastgesteld.

Echoscopie is in het overgrote deel van de gevallen een plezierige en ontspannen gebeurtenis, die in de voorbereiding op de bevalling een belangrijke rol kan spelen. Het is vanzelfsprekend mogelijk om tijdens het maken van de echo uw partner of een familielid mee te nemen. Een rustige omgeving, om nauwgezet de metingen en onderzoek van het kindje te doen is van groot belang.

Voorlichtingsfilm ‘Echoscopie tijdens de zwangerschap

Borstvoeding

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat u gaat kiezen welke voeding u aan uw baby wilt geven. Borstvoeding lijkt de beste. In de voeding zitten alle antistoffen die de baby nodig heeft om bijvoorbeeld infecties te voorkomen. Bovendien is het heel bijzonder dat u uw baby in zijn eerste levensperiode op natuurlijke wijze kunt voeden.

Misschien schrikt borstvoeding u juist af omdat u dan altijd klaar moet staan voor uw baby. Of zijn er andere redenen om niet voor borstvoeding te kiezen.

Twijfelt u over welke voeding u gaat geven? Dan kan de lactatiedeskundige u helpen bij uw keuze. Voor een afspraak belt u met de polikliniek Gynaecologie 040 – 239 93 00.

Voorlichtingsfilm ‘Borstvoeding’

Pijnstilling tijdens bevalling

Veel patiënten hebben vragen over pijnstilling tijdens de bevalling. De ervaring leert dat vrouwen bij een normale bevalling de pijn redelijk tot goed kunnen verdragen. Hoewel de partner zich vaak wat machteloos voelt, betekent zijn betrokkenheid veel voor de aanstaande moeder. Ook de verpleegkundige biedt steun.

Maar soms blijkt de pijn, de spanning of de angst te veel. Bijvoorbeeld als een bevalling erg lang duurt. Dan zijn er in het Catharina Ziekenhuis verschillende manieren van pijnstilling mogelijk. Welke pijnstilling tijdens de bevalling voor u het beste is, beslist u samen met de gynaecoloog.

Voorlichtingsfilm ‘Pijnstilling tijdens bevalling’

Rookvrij zwanger

Hebt u een kinderwens of is er een kindje op komst? Stoppen met roken is een van de belangrijkste stappen die u en uw partner kunnen zetten voor een gezonde start van uw kindje. Roken voor, tijdens en na de zwangerschap brengt ernstige risico’s met zich mee voor het (ongeboren) kind.

In de video ‘Rookvrij zwanger’ wordt antwoord gegeven op veel voorkomende vragen: Waarom is roken zo schadelijk als u zwanger bent? Moeten mannen ook stoppen? En is de stress van het stoppen niet schadelijker dan doorgaan met roken? De video is ontwikkeld door Trimbos-instituut en NVOG, in samenwerking met De Friesland, Hartstichting, KNOV en NVK.

Voorlichtingsfilm ‘Rookvrij zwanger’

Voorlichting over onderwerpen in en rondom de zwangerschap

Tijdens een zwangerschap komt er nogal wat op u af. Er is veel voorlichtingsmateriaal beschikbaar dat belangrijk en nuttig voor u kan zijn op verschillende momenten in de zwangerschap. Denk daarbij aan informatie over bijvoorbeeld uw leefstijl, mogelijke onderzoeken en de voorbereiding op de bevalling. De afdeling Verloskunde heeft deze informatie per trimester van de zwangerschap voor u op een rijtje gezet:

Patiënteninformatie zwangerschap 0-3 maanden

Patiënteninformatie zwangerschap 3-6 maanden

Patiënteninformatie zwangerschap 6-9 maanden


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden