Project digitalisering MDL: intake en voorlichting coloscopie met video en animaties
Patiënten die regelmatig een coloscopie moeten ondergaan (follow–uppatiënten) krijgen voortaan een digitale intake en voorlichting. Suzanne Hagen en Jacquelien Bomers (gespecialiseerd verpleegkundig consulenten MDL) zijn koplopers en zetten met het project ‘de MDL van de toekomst’ vol enthousiasme in op digitalisering.
“We zijn gestart met de groep patiënten die regelmatig een coloscopie ondergaan vanwege poliepen in hun darmen. Zij krijgen, bij iedere nieuwe behandeling, een digitale intake waarbij we de kwaliteit van de intake behouden door juiste informatievoorziening. Patiënten die hun eerste coloscopie krijgen, zien we wel persoonlijk.”
Waar bestaat de voorlichting uit?
“We hebben animaties en een video gemaakt waarin stap voor stap de voorbereidingen voor een inwendig onderzoek bij de afdeling endoscopie en de behandeling zelf, de coloscopie, worden uitgelegd. QR–codes in de patiëntenfolder over coloscopie linken direct naar deze video’s. Het beeldmateriaal is ook beschikbaar op de website van het Catharina Ziekenhuis.
Bekijk hier de video:
En hier is een van de animaties (van de verschillende voorbereidingsschema’s):
Wat zijn voordelen van digitale intake en voorlichting?
“Dankzij digitalisering van de intake en voorlichting zien we nog maar 20 procent van de 2000 patiënten vóór de coloscopie. Hierdoor hebben we meer tijd voor patiënten met complexe zorgvragen. We nodigen hen fysiek uit en kunnen hen meer tijd geven. Bijkomend voordeel van de digitale intake is dat patiënten de animatie meerdere keren kunnen terugkijken en in hun eigen tempo kunnen volgen. Patiënten kunnen de animatie op YouTube ook kijken met ondertiteling. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat mensen beeldmateriaal veel beter onthouden dan gesproken taal.”
Wat is de volgende stap?
“Na een korte pilot en start bij de patiënten (met poliepen) in een surveillancetraject, zetten we dit traject ook in bij follow–uppatiënten met Barrett–slokdarm en IBD–patiënten. Ze vullen de vragenlijst thuis in en bekijken de video’s en animaties wanneer het hen uitkomt. Tijdens de aanvullende intake, in de meeste gevallen een (kort) telefoontje, kunnen zij antwoord krijgen op eventuele vragen en maken we een plan voor onder meer de antistolling. We kunnen dan gericht met elkaar spreken, aangezien de vragen al duidelijk zijn en de klachten in beeld zijn gebracht. Wij zijn zeer enthousiast over deze werkwijze. Deze werkwijze levert ons een enorme tijdwinst op. Daarnaast hebben patiënten zo meer controle over hun eigen zorg. In die zin biedt een digitaal platform toegevoegde waarde en helpt het ons de zorg toegankelijk te houden!”
