Vragen en antwoorden over dermatologie

Dermatologie algemeen

  • Een dermatoloog in het ziekenhuis richt zich op de diagnose, behandeling en preventie van huidaandoeningen, haar- en nagelaandoeningen en ziekten en aandoeningen die daarbij horen.

    In het ziekenhuis behandelt een dermatoloog patiënten met een breed scala aan huidaandoeningen en infecties. Denk aan huidkanker, psoriasis, eczeem, acne, rosacea en dermatitis. De dermatoloog behandelt ook patiënten met haar- en nagelaandoeningen, zoals alopecia, schimmelinfecties en nagelafwijkingen.

  • Ons ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Dit betekent dat ons ziekenhuis artsen opleidt tot medisch specialist. We noemen deze artsen ‘assistent in opleiding tot specialist’, kortweg AIOS. Een AIOS krijgt altijd begeleiding van een ervaren arts, die ook opleider is.

    Ook werken bij ons ‘assistenten niet in opleiding tot specialist’, kortweg ANIOS. Deze gediplomeerde artsen hebben hun opleiding geneeskunde afgerond. Ze zijn alleen (nog) niet in opleiding tot medisch specialist. We noemen deze artsen ook wel ‘basisarts’. Ook zij krijgen begeleiding van een ervaren arts.

    Zowel een AIOS als ANIOS doet zelfstandig spreekuur. De medisch specialist is altijd eindverantwoordelijk.

  • Uw behandelend arts gaat graag met u in overleg bij lastige problemen. Ook bespreken we elke dag deze problemen binnen ons team. Een second opinion (de mening van een tweede arts) aanvragen is altijd mogelijk. U vraagt hiervoor een verwijsbrief bij uw huisarts. Daarna kunt u bij een andere dermatoloog een afspraak maken.

  • Op onze wachttijdenpagina vindt u hierover meer informatie. De wachttijden zijn een schatting van dit moment. Deze kunnen veranderen door bijvoorbeeld spoedzorg, speciale zorg of een second opinion. Of uw voorkeur voor een specialist. Wilt u meer informatie? Ga dan naar zorgkaartnederland.nl voor de wachttijden voor polikliniek dermatologie.

  • Dat ligt aan de aard van de klacht. In de meeste gevallen beoordeelt de dermatoloog eerst de klacht en maakt samen met u een behandelplan. Komt u voor een verdachte plek, dan maken we hiervoor een afspraak op een speciaal spreekuur.

  • Als  u voor de eerste keer bij de dermatoloog komt, of u komt voor een nieuwe klacht (ook al bent u onder behandeling bij de dermatoloog voor iets anders) heeft u een verwijzing nodig van de huisarts. Heeft u geen verwijzing en komt u toch op het spreekuur, dan kan het zijn dat uw ziektekostenverzekering de onkosten niet vergoedt.

  • Heeft u een herhaalrecept nodig, en was u korter dan een jaar geleden op de poli dermatologie dan kunt u telefonisch een herhaalrecept vragen voor bepaalde medicatie. Bent u niet meer onder behandeling bij de dermatoloog? Dan kunt u de herhaalrecepten via de huisarts aanvragen.

Aandoeningen dermatiologie

  • Psoriasis is een chronische huidziekte. Een stoornis in de huidgroei veroorzaakt dikke rode schilferende plekken op de huid.

    Meer informatie: psoriasis (nvdv.nl)

  • Eczeem, ook wel atopisch eczeem genoemd, is een chronische huidaandoening die wordt gekenmerkt door ontsteking en jeuk. Het is een veelvoorkomende aandoening bij zowel kinderen als volwassenen. Eczeem uit zich vaak in rode, droge, jeukende en ontstoken plekken op de huid.

    Meer informatie: patiëntenfolder Constitutioneel eczeem in PDF.pdf (nvdv.nl)

  • Corticosteroïden of hormoonzalven onderdrukken de ontstekingsprocessen in de huid en daardoor de verschijnselen van het eczeem, zoals roodheid en schilfering. Bij deskundig gebruik geven deze zalven een goed resultaat met geen of weinig bijwerkingen.

  • Hormoonzalf kunt u het beste voor de nacht smeren, dan heeft u dus ook geen last met de zon.

    Dit geldt ook voor Elidel-creme en Protopic (zonder hormonen).

Zonbescherming/uv-straling/zonnebank

  • Het is belangrijk om uw huid te beschermen tegen uv-straling. Daarmee voorkomt u huidbeschadiging en huidkanker. Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen om uw huid te beschermen:

    1. Draag beschermende kleding: Bedek uw huid zo veel mogelijk met kleding, zoals een lange broek, lange mouwen en een hoed met een brede rand.
    2. Gebruik zonnebrandcrème met een SPF van minstens 30 en breng deze royaal aan op alle blootgestelde huid. Herhaal dit om de twee uur, of vaker als u zweet of in het water gaat.
    3. Beperk de blootstelling aan de zon. Probeer tussen 10.00 en 16.00 uur uit de zon te blijven, wanneer de zon het sterkst is.
    4. Draag een zonnebril met uv-bescherming en bescherm zo uw ogen en de huid rondom uw ogen eromheen.
    5. Zoek de schaduw op. Ga als u buiten bent regelmatig de schaduw in om de blootstelling aan de zon te verminderen.
    6. Vergeet niet om gevoelige plekken te beschermen. Denk aan uw lippen, oren, nek, voeten en achterkant van uw handen.
    7. Wees extra voorzichtig als u in de buurt van reflecterende oppervlakken zoals water, sneeuw of zand bent. Deze oppervlakken kunnen de uv-straling versterken.

    Door deze eenvoudige stappen te volgen, kunt u de kans op schade door uv-straling verminderen en uw huid gezond houden.

  • UV-licht is een vorm van licht met een kortere golflengte dan het zichtbare licht dat we kunnen zien. Het kan worden onderverdeeld in drie categorieën: uv-A, uv-B en uv-C. UV-straling kan schadelijk zijn voor uw huid en ogen, en overmatige blootstelling aan uv-straling kan leiden tot huidkanker, vroegtijdige veroudering van de huid en andere gezondheidsproblemen. Daarom is het belangrijk om uzelf te beschermen tegen uv-straling. Dit doet u bijvoorbeeld door zonnebrandcrème te gebruiken, beschermende kleding te dragen en de blootstelling aan de zon te beperken.

  • Ja, zonnebanken zijn schadelijk voor de huid. Zonnebanken produceren uv-straling, waardoor de huid op dezelfde manier aan licht wordt blootgesteld als aan zonlicht.

    Langdurige blootstelling aan uv-straling van zonnebanken kan leiden tot huidbeschadiging, veroudering van de huid en een verhoogd risico op huidkanker. Dit geldt vooral als u regelmatig naar een zonnebank gaat of als u er langdurig gebruik van maakt.

Ingrepen dermatologie

  • Sinds 2013 gebruiken we in ons ziekenhuis de Mohs-chirurgie. Hierbij halen we huidtumoren weg met zo min mogelijk schade aan de huid eromheen. Dit is een techniek die slechts een aantal centra in Nederland uitvoeren als er een ongunstig type basaalcelcarcinoom/plaveiselcelcarcinoom is gevonden. Of wanneer u een terugkomend carcinoom op een ongunstige plaats in het gezicht heeft. Inmiddels is onze afdeling al meerdere jaren een erkend Mohs’ opleidingscentrum.

    De Mohs-behandeling in ons ziekenhuis gebeurt door een gespecialiseerd Mohs-behandelteam. Dit team bestaat uit zeer ervaren en gespecialiseerde dermatologen, een verpleegkundige en een medisch fotograaf. Verder is er een goede samenwerking tussen de dermatologen en andere specialisten (plastisch chirurgen, kno-artsen en oogartsen) om zo voor iedere patiënt de juiste behandeling met het beste resultaat te kunnen bereiken.

  • Slikt u bloedverdunners, dan hoeft u niet te stoppen met het slikken van deze bloedverdunners. In sommige gevallen moet dit wel, wanneer uw arts dit beslist.

  • De duur van een lokale verdoving hangt af van verschillende factoren. Denk aan het type verdovingsmiddel dat we gebruiken, de hoeveelheid die we toedienen, de locatie van de verdoving en de individuele reactie van de patiënt. De meest gebruikte verdoving (lidocaïne) werkt ongeveer 1-2 uur.

  • Houd er rekening mee dat u soms nog geen belastende activiteiten kunt doen of dat u een bepaalde sport tijdelijk niet kunt beoefenen. Dit kan het geval zijn als u hechtingen heeft. Vraag dit eventueel aan uw arts.

  • U mag geen bezoeker meenemen naar de operatiekamer. Dit is om de veiligheid van de patiënt en het medische team te waarborgen en om de privacy van de patiënt te respecteren.

    Een operatiekamer is een steriele omgeving waar strenge hygiënische protocollen gelden. Daarmee minimaliseren we het risico op infecties. Bezoekers kunnen bacteriën en andere verontreinigende stoffen met zich meedragen die de operatie kunnen verstoren of de patiënt kunnen besmetten.

  • Als u hormoonzalf voorgeschreven kreeg, is het belangrijk om de instructies van uw arts nauwkeurig op te volgen. Normaal gesproken informeert uw arts u over de juiste hoeveelheid zalf die u moet aanbrengen, hoe vaak u dit moet doen en hoe lang u hiermee door moet gaan.

  • In het algemeen raden we aan om na een operatie iemand anders te vragen om u naar huis te brengen. U kunt natuurlijk ook gebruik maken van alternatief vervoer, zoals een taxi of openbaar vervoer. Dit zorgt voor uw veiligheid en het bevordert een adequaat herstel na de operatie.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden