Grote operatie

Als u geopereerd wordt u in het Catharina Ziekenhuis bent u in goede handen. Wij hebben veiligheid zeer hoog in het vaandel staan en onze operatiekamers zijn zeer modern en voorzien van de meest geavanceerde apparatuur. Onze medisch specialisten en verpleegkundigen bereiden u bovendien zo goed mogelijk voor op de operatie.

 

Pre-Operatieve Screening

Als een gesprek nodig is met de anesthesioloog heeft u voor de operatie een afspraak op de Polikliniek Pre-Operatieve Screening (PPOS). De anesthesioloog geeft u informatie over de operatie, de wijze van verdoving en pijnbestrijding. Er bestaan namelijk veel verschillende soorten verdoving of anesthesie. Ook uw algemene gezondheidstoestand brengen we tijdens deze afspraak in kaart. Als het nodig is doen we een lichamelijk onderzoek. Vragen stellen staat uiteraard vrij.

Voorbereiden op de operatie

De voorbereidingsruimte
Als u wordt geopereerd dan wordt u van de verpleegafdeling naar het operatiekamercomplex gebracht. In de voorbereidingsruimte vinden onder andere de volgende handelingen plaats:

  • De medewerker van de voorbereidingsruimte controleert uw gegevens.
  • U krijgt een infuusnaald waaraan een infuus (vloeistof) wordt aangesloten.
  • Als u een ruggenprik (epidurale verdoving) krijgt of een zenuwblokkade van de arm of het been (plexusanesthesie), dan krijgt u die hier. Als u een andere vorm van pijnbestrijding krijgt, kan het zijn dat deze niet plaatsvindt in de voorbereidingsruimte.
  • U wacht in de voorbereidingsruimte tot een medewerker van de Operatiekamers u komt halen.

Naar de operatiekamer
Na het nogmaals controleren van uw gegevens wordt u naar de operatiekamer gereden. Hier vinden de volgende handelingen plaats:

  • U wordt gevraagd over te stappen naar de operatietafel. Als dat nodig is helpen wij u hierbij.
  • U wordt aangesloten op de diverse bewakingssystemen.
  • Via het infuus worden medicijnen voor de verdoving toegediend.
  • Als het nodig is wordt zodra u slaapt een buisje in uw keel geplaatst.
  • De operatie begint.

Na de operatie

In de laatste fase van de operatie begint de anesthesioloog met de zogenaamde uitleiding. U kunt aan het einde van de operatie weer op eigen kracht ademen. Ook kijkt de anesthesioloog of alle vitale functies en reflexen in orde zijn en of u aanspreekbaar bent. Vanaf de operatietafel gaat u in een schoon bed naar de uitslaapkamer (recovery). Ook hier is bij uw bedapparatuur aanwezig om uw lichaamsfuncties te controleren. Speciaal opgeleide verpleegkundigen houden u voortdurend in de gaten. Alle noodzakelijke controles na de operatie vinden plaats in de uitslaapkamer.

Als uw toestand stabiel is bekijkt de anesthesioloog samen met de verpleegkundige van de uitslaapkamer of u naar de afdeling kunt. Voordat u teruggaat neemt de afdelingsverpleegkundige met de medewerker van de uitslaapkamer door wat er nog moet gebeuren.

Pijnbestrijding na de operatie

In het Catharina Ziekenhuis is een team actief onder de naam ‘Algemene pijnservice’. Dit team bestaat uit anesthesiemedewerkers en verpleegkundigen van de uitslaapkamer (recovery) en staat onder leiding van een anesthesioloog. Na een operatie of behandeling kunt u pijn ervaren of misselijk zijn. De Algemene pijnservice doet er alles aan om dit te behandelen, zodat de pijn voor u te verdragen is. Het is belangrijk dat u hen laat weten of u pijn ervaart en of de pijnmedicatie voldoende helpt. Hierdoor kunnen we de pijnmedicatie op tijd aanpassen als dat nodig is. Op de verpleegafdeling meet de verpleegkundige ook uw pijn, gedurende het herstel.

Bloedmanagement

In het Catharina Ziekenhuis is een techniek ontwikkeld om patiënten die geopereerd worden met hun eigen bloed te behandelen. Dit noemen we bloedmanagement. Hierdoor hoeft veel minder donorbloed te worden gegeven, waardoor het risico van complicaties kleiner is. Verder kan door een speciale bewerking het eigen bloed van de patiënt worden gebruikt om bij diezelfde patiënt de wondgenezing en/of botgroei te versnellen. Meer informatie leest u in de folder Bloedmanagement.

Veelgestelde vragen

  • U kunt zelf een grote bijdrage leveren aan uw herstel en de kans op complicaties verkleinen door uw lichamelijke conditie te verbeteren, gezonde voeding te eten en te stoppen met roken. Om infecties te voorkomen, de genezing van de operatiewond te verbeteren en voor uw algehele gezondheid raden wij u zéér dringend aan ruim vóór de geplande ingreep te stoppen met roken. Voor hulp hierbij kunt u terecht bij uw huisarts. In verband met een goed herstel raden wij u aan om in ieder geval 24 uur voor de operatie niet te roken of alcohol/drugs te gebruiken.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden